nlc.hu
Trend

A Vlagyimir tiara története

Kalandos úton menekítették ki Oroszországból II. Erzsébet kedvenc tiaráját

II. Erzsébet ékszereiről évekig lehetne írni. Ez még a királyi család leglelkesebb rajongóinak is sok lenne, de van egy igazán különleges darab, amit érdemes megismerni! Már csak a neve miatt is! Jöjjön a különleges Vlagyimir tiara története!

A Vlagyimir tiara 15 darab különleges, gyémántból kirakott, összefonódó hurokból áll, melyeken smaragdok vagy gyöngyök lógnak.  A látványos ékszert Mária Alexandrina hercegnő (a későbbi Marija Pavlovna Romanova orosz nagyhercegné) kapta, amikor feleségül ment Vlagyimir Alekszandrovics nagyherceghez 1874-ben. Marija Pavlovna rajongott a látványos, egyedi ékszerekért, így hatalmas ékszergyűjteményt halmozott fel az I. világháborúig.


Marija Pavlovna Romanova orosz nagyhercegné a Vlagyimir tiarával

Marija Pavlovna Romanova orosz nagyhercegné a Vlagyimir tiarával (Fotó: AFP/Selva/Leemage Roger-Viollet)

Amikor 1917-ben II. Miklós cár lemondott, az addigra megözvegyült nagyhercegné két kisebb fiával karöltve elmenekült a fővárosból. Úgy tartják, hogy kezdetben szerény körülmények között, a Kaukázusban húzták meg magukat, ám ennek ellenére Marija nem volt hajlandó elhagyni Oroszországot. Abban bízott, hogy egyik fiából még cár lehet, és helyreáll a rend. A bolsevikok hatalomra kerülése után azonban már ő is rájött, hogy nem álmodozhat tovább. Ekkor a tengerparti Anapa városban húzták meg magukat, majd 1920-ban végleg elhagyták Oroszországot, egy olasz hajó segítségével először Velencébe, onnan Svájcba, majd Franciaországba mentek. Marija ekkor már legyengült és beteg volt. Alig néhány hónappal később a Contrexéville-ben található villájában hunyt el.

A Vlagyimir tiara

A Vlagyimir tiara (Fotó: Getty Images/Peter Macdiarmid;
John Phillips)

De mi lett a látványos ékszergyűjteményévél? Feljegyzések szerint a méregdrága nyakláncok, tiarák és gyűrűk végig vele voltak a kalandos menekülése során. Halála után a gyermekeihez kerültek. Ám mivel az emigráló orosz hercegeknek és hercegnőknek szükségük volt a pénzre, néhány darabot elárvereztek, vagy egyszerűen eladtak. A Vlagyimir tiarát Teck Mária brit királyné vette meg. Szállítás közben azonban a fejdísz megsérült, és csak nehézkesen sikerült helyreállítani.

A brit Mária királyné

A brit Mária királyné, II. Erzsébet nagyanyja a Vlagyimir tiarában (Fotó: AFP)

Amikor Mária 1953-ban meghalt, ékszergyűjteményét unokájára, II. Erzsébet királynőre hagyta. A Vlagyimir tiara pedig azóta is sokszor feltűnik az uralkodó fején. Hol smaragdokkal, hol pedig gyöngyökkel! 

II. Erzsébet a Vlagyimir tiarában

II. Erzsébet a Vlagyimir tiarában (Fotó: AFP JOHN STILLWELL)

Tiarák és nyakékek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top