nlc.hu
Trend

Tiltott szépségtrükkök

Nem minden szépségtrükköt kell kipróbálni, amit a neten találsz!

A közösségi oldalak tele vannak már szépségtrükkökkel, köztük olyanokkal is, amiket inkább ne próbálj ki otthon.

A szépségtrükkök (angolul: beauty hacks) virágkorát éljük, minden sarkon van belőlük egy csokornyi. Ha a közösségi oldalakra tévedünk – főleg az Instagram, YouTube és TikTok jár elöl ezekben –, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minden harmadik poszt valamilyen fantasztikus új trükkről szól, hogy még szebbek legyünk és még olcsóbban ápoljuk az arcunkat, hajunkat, vagy épp sminkeljünk kevés pénzből. Értékeljük a segítő szándékot, de vannak olyan szépségtrükkök, amiket jobb messzire elkerülni.

Átlátszó körömlakk az ajakherpeszre

Ezt ne tedd a herpeszre!

A herpeszre nem körömlakk, hanem krém kell (Kép: Getty Images)

Bármennyire is azt mondja az influenszer leányzó a videóban, hogy neki az összes ajakherpeszét meggyógyította az átlátszó körömlakk, nem szabad követni a tanácsát. Ha rákened a körömlakkot a herpeszre, az leginkább irritációt okozhat és súlyosbíthatja a tüneteket. Nincs is létjogosultsága igazán ennek a trükknek, hiszen lehet már vény nélkül kapható krémeket kapni herpeszre, végtelenül egyszerű leugrani a patikába és segítséget kérni a szakembertől körömlakkos száj helyett.

Ragasztó a mitesszerek ellen

Ezt ne tedd a mitesszerre!

A ragasztónak semmi keresnivalója az arcon (Kép: Getty Images)

A neten terjedő szépségtrükk szerint konkrétan faragasztót kell kenni a mitesszerekre, mert azzal majd jól kijönnek, amikor lehúzzuk a bőrünkről. Veszélyes trükk, amit tilos kipróbálni, egy rakás baj lehet belőle az allergiás reakciótól kezdve az égési sérülésig. Ma már tudjuk, hogy a mitesszereket tapasszal sem érdemes „kihúzni”, de pláne nem ajánlott otthon nyomkodni, hanem leginkább biztonságos, BHA hámlasztóval kell kezelni az érintett területet. 

Hajfestés ész nélkül

Így ne fesd a hajad!

A bonyolultabb hajfestési technikákat bízzuk szakemberre (Kép: Getty Images)

A lenőtt hajak világában élünk, amióta betört a járvány, úgyhogy nem is csodálkozunk, hogy mindenki meg akar tanulni otthon hajat festeni. A probléma ott kezdődik, amikor varázslásba kezdünk, és ha túl sötét színűre sikerült a festés, akkor le akarjuk szívni otthon a hajat, hogy aztán ráfessünk új színnel, mindezt persze egy napon belül. Ne! Ha világosításra adjuk a fejünket, mindenképp forduljunk szakemberhez, mielőtt égési sérüléseket vagy maradandó károsodásokat szerzünk az otthoni kotyvasztással. 

Szemöldök- és szempillafestés nem jó festékkel

Ezzel ne fesd a szemöldöködet!

A szemöldök és a szempilla nem bír el akármilyen festéket (Kép: Getty Images)

A fenti ész nélküli festéshez tartozik a házi szemöldök- és szempillafestés, amit hajfestékkel vagy épp szakállfestékkel végzünk a legújabb trendek szerint, aztán csodálkozunk, ha nem úgy sikerül, mint a kozmetikusnál szokott, hanem mondjuk leesik a szemöldökünk festés után. Vannak kifejezetten ezekre a területekre való festékek, azokkal szabad csak próbálkozni a szem környékén inkább.

Hajlakk a smink fixálásához

Veszélyes szépségtrükkök

A hajlakk a hajra való, nem az arcra (Kép: Getty Images)

Az internet tulajdonképpen elég rettenetes hely tud lenni, mert simán elterjedhetnek rajta ilyen bolondságok is, mint hogy arcon kell fújni magunkat hajlakkal, hogy fixáljuk a sminkünket. Ezzel a trükkel számtalan probléma akad, de a legnagyobb talán az, hogy nem is működik, mellette pedig eltömíti a pórusokat, irritálja a szemet és pattanásokat okozhat. A hajlakkot azért hívják HAJlakknak, mert a hajra való, nem pedig az arcra.

Színes ceruza és körömlakk a szemre

Ezt ne kend a szemedre!

A körömlakk a körömre való, nem a szemre (Kép: Getty Images)

Rendkívül veszélyes az az egyre terjedő, költséghatékonynak kikiáltott sminkelős trükk, miszerint sima színes ceruzával vagy egyenesen körömlakkal helyettesítik a szemceruzát és szemhéjtust. A szem annyira érzékeny, hogy bármi, ami nem a környékére való termék, súlyos irritációt, gyulladást okozhat. Nem véletlenül nem ajánlják még a sima arckrémeket sem a szem környékére. Kinek jut ilyen eszébe mégis, hogy egy ennyire kényes területnek nekiessen színes ceruzával vagy körömlakkal? Mi lesz a következő, az alkoholos filc?

Mogyoróvaj borotvahab helyett

Ezt ne használd borotvahab helyett!

Sérülés és allergiás reakció lehet a mogyoróvajas borotválkozás vége (Kép: Getty Images)

Az ember tényleg csak áll és nem hisz a szemének, amikor azt látja, hogy boldogan ajánlja bárki a mogyoróvajat borotválkozáshoz. Teszi ezt azzal az indokkal, hogy mogyoróvaj minden háztartásban van, és nincs tele kémiai cuccokkal, mint a borotvahab, szóval mennyire bőrbarát. A valóság azonban az, hogy a mogyoró erőteljes allergén, amire nem tudod, hogyan reagál a bőröd, főleg, ha apró vágásokon keresztül találkozik vele, amiket óhatatlanul ejtesz a felszínén borotválkozás közben. És még a lefolyót is eldugíthatod a mogyoróvajjal. Ha kifogytál a borotvahabból és sürgősen borotválkoznod kell, akkor inkább javasolt a hajbalzsam használata helyettesítőként.

Via

Sminkeléshez tippek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top