nlc.hu
Trend

Iskolai per a hajhosszúság miatt

Beperelték a sulijukat, mert nem engedték a fiúknak a hosszú hajat

Hét diák beperelte a texasi iskolájukat, mert az intézmény megszabta a hajviseletüket.

Pert indított hét 7-17 év közötti diák egy texasi iskola ellen, mert az intézményben szigorú szabályok írták elő a fiúk hajviseletét. Nem lóghat a szemükbe és nem takarhatja el a fülüket sem.

Az utolsó csepp a diákok poharában az volt, amikor az iskola egy 9 éves fiút egy hónapra felfüggesztett a hosszú haja miatt.

Az iskolát zavarta a hajhosszússág (Illusztráció: Pexels.com

Az iskolát zavarta a hajhosszússág (Illusztráció: Pexels.com

A Magnolia iskola kitart álláspontja mellett, mondván az elvárásai a közösség általános értékeit tükrözik. A diákok meg amellett tartanak ki, hogy ezek a szabályok sértik az Egyesül Államok alkotmányát és a nemi megkülönböztetést tiltó szövetségi törvényt.

A perben, amelyet a texasi Amerikai Polgári Jogok Szövetsége (ACLU) indított a diákok nevében, azzal érvelnek, hogy a tankerület “hatalmas és helyrehozhatatlan károkat okozott ezeknek a diákoknak“.

Részletesen ismertetik a diákoknak – hat fiúnak és egy nem bináris gyermeknek – kiszabott büntetéseket a hosszú haj viselése miatt.

Az ACLU tavalyi felmérése kimutatta, hogy Texas csaknem 500 állami iskolai körzetében van valamilyen hajhosszúság-szabályzat – kizárólag fiúknak – írja a BBC.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top