nlc.hu
Trend

Ezért fontos az élethosszig tartó tanulás

A tanulás nemcsak tudás, hanem élmény is

Még ha az ember el is ér egy bizonyos sikert, nem érdemes hátradőlni, hiszen a változó és gyorsan fejlődő világunkban úgy tudunk lépést tartani, ha folyamatosan képezzük magunkat. Új tudásra azért is érdemes szert tenni, hogy teljesebb legyen az életünk. És hogy mindig készek legyünk a változásra.

Virág 6 évvel ezelőtt nyitotta meg a saját cukrászdáját, amit a koronavírus okozta lezárások sem rendítettek meg, ez szerinte annak is köszönhető, hogy a holt időt arra fordította, hogy megtanuljon új dolgokat. 

„Előtte csak édességeket készítettem, de a lockdown alatt megnőtt az igény a házhoz szállított péksütemények, kenyerek iránt, így kitanultam ezek elkészítését. Előtte a social médiában sem voltam aktív, de ekkor rájöttem, hogy az online térre kell áthelyezni a hangsúlyt, így egy gyorstalpalón megtanultam, hogyan tudom a leghatékonyabban használni a social media felületeket” – meséli a tapasztalatait a fiatal nő, aki szerint fontos, hogy rugalmasak maradjunk és nyitottak legyünk a tanulásra. 

Bright Academy, oktatás, felnőttoktatás

A kép csak illusztráció (Fotó: Bright Academy)

„A folyamatos tanulás szélesebb látókörűvé tesz, így jobban meglátsz lehetőségeket, ráadásul minél több dologhoz értesz, annál magabiztosabb leszel az életben” – ezt már Gábor mondja, aki egykor egy reklámcégnél dolgozott, de ma már saját butik ügynökséget működtet. Többrétű tudásának köszönhetően könnyebb volt egyedül elindulni, hiszen több ember munkáját is el tudja végezni. Ez pedig a kezdeti időben, amikor még kevés az ügyfél, a kiadások viszont jönnek, nagy előny volt. 

 

Ne hagyd abba!

„Aki diplomát szerez és holnap abbahagyja a tanulást, már holnapután tanulatlannak számít.”
/ Newton D. Baker /

Newton D. Bakernek igaza van, a folyamatos tanulás nemcsak azoknak jön jól, akiknek saját vállalkozásuk van, hanem minden olyan embernek, aki szeretne fejlődni, akár a szakmájában, akár új képességek terén. A lifelong learning fogalma magában foglal minden tanulást, művelődést, ismeret- és tapasztalatszerzést, amely az óvodás kortól a felsőoktatáson át egészen életünk végéig történik. Sőt, manapság a tanulás döntő szakasza a felnőttkorra helyeződik át, ebből adódóan az egyik legfontosabb beruházást a felnőttkori tanulás, a felnőttképzés jelentheti. De nemcsak az iskolarendszerű oktatást nevezhetjük felnőttoktatásnak, ide tartozhat az iskolarendszeren kívüli, a non-formális és az informális tanulás is, minden elméleti és gyakorlati tanulás, amihez hozzáférhetünk. 

Manapság ráadásul egyre nagyobb fókusz helyeződik rá, az információs, tudás alapú társadalom szinte megköveteli a folyamatos tanulást.

Már nem elegendő csupán a meglévő tudás szinten tartása, hiszen a technológiai újítások, a felgyorsult világ folyamatos tudáséhséget generál. Érthető, ha az EU 2020 stratégiájának is fontos része az élethosszig tartó tanulás.

Bright Academy, oktatás, felnőttoktatás

Tanulni sosem késő (Fotó: Bright Academy)

A koronavírus-járvány pedig még inkább arra ösztönözte az embereket, hogy még több tudást magunkra szedjünk, hiszen emberek milliói kényszerültek arra, hogy a lezárások alatt átképezzék magukat, vagy épp a munka nélkül töltött időszakban jöttek rá, hogy tanulnának valami újat. A képzések, tanfolyamok online is végezhetők, arról nem beszélve, hogy egyre szélesebb skáláról válogathatunk, olyan szakmákat tanulhatunk ki, amelyek globálisan keresettek, hiányszakmáknak számítanak, vagy az egyre inkább előtérbe kerülő távmunka végzéséhez szükséges tudást adnak. Ezek a tanfolyamok, képzések segítenek a karrierváltásban, valamint egy boldogabb, fenntarthatóbb élet kialakításához nyújtanak segítséget.

A célunkhoz mérten választhatunk szakmai továbbképzést, kiegészítő/tudásbővítő képzéseket, vagy akár önfejlesztést is. Utóbbival olyan képességeket is erősíthetünk, amelyektől jobban tudunk működni a hétköznapokban, könnyebben mennek tőle a társas kapcsolataink, segítenek az önfejlődésben, esetleg egy új hobbi műveléséhez nyújtanak alapot. 

Felnőttkorban nehezebb tanulni?

Nem feltétlen. Ezt igazolja az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertetett tanulmány, amelyhez felnőtteket vetettek alá rövid, intenzív tréningnek, amelyben színek új elnevezését kellett megtanulniuk. Veronica Kwok és kutatócsoportja a kék és zöld színek négy, egymáshoz hasonló árnyalatát értelmetlennek látszó névvel nevezték el. A kísérletbe bevont tizenkilenc felnőtt 3 nap alatt ötször gyakorolhatta a nevek és színárnyalatok párosát, összesen 1 óra 48 percen át. A tréning előtt és után az önkéntesek agyáról MRI-felvételt készítettek, és az eredmények alapján megállapították, hogy a felnőttek agya sokkal nagyobb mértékben és jóval gyorsabban képes a változásra, mint azt eddig feltételezték. Egyszóval nem kell félni, hogy nehezebben fog menni egy új készség elsajátítása, sőt, felnőtt fejjel már azt tanuljuk, ami igazán érdekel minket, így a tanulás sokkal élvezetesebb lehet.

Ne keress kifogást, vágj bele!

Mielőtt belevágsz egy tanfolyamba, vagy beiratkozol egy képzésre, érdemes utánanézni, mennyi időt vesz igénybe, hogy a munka és a család mellett hogyan fog beleférni az életedbe. Ezeknek a válaszoknak megfelelően válassz olyan tanfolyamot és oktatási formát, amit össze tudsz egyeztetni egyéb teendőiddel. Biztos találsz neked megfelelőt, hiszen már egyre több képzési forma áll a rendelkezésünkre: délutáni, hétvégi tanfolyamok, intenzív képzések, vagy online tanulási lehetőségek, széles a választék. 

Bright Academy, oktatás, felnőttoktatás

Fotó: Bright Academy

A tanulás ajándék 

Ez elvi síkon is így van, főleg, ha belegondolunk, hogy a világnak hány olyan része van, ahol a tanulás luxusnak, kiváltságnak számít. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy mi már szinte bármit és bármikor megtanulhatunk, és még csak súlyos százezreket sem kell feltétlen kiadnunk érte, hiszen bőven találunk olyan tanfolyamokat, amelyek pénztárcabarátok. Gyakorlati szinten is működik a mondat, hiszen az egyik legjobb ajándék lehet, ha valakinek olyan élményt vásárolsz karácsonyra vagy születésnapra, amitől aztán többnek, teljesebbnek érzi magát, vagy jobb lesz szakmai téren. Az ajándékozás kapcsolaterősítő hatása még boldogabbá teszi az ajándékozót és a megajándékozottat, ha olyan ajándékot választunk, amely a lehető legerősebben és minél többször emlékezteti az ajándékozóra, ezáltal erősítve a kapcsolatukat. Épp ezért kiváló opció lehet, ha egy plusz tudás lehetőségét ajándékozol valakinek, valami olyat, amit mindig is szeretett volna elsajátítani. Timinek így lett az idei szülinapja az egyik legboldogabb és egyben a leghasznosabb az eddigiek közül.

„Már régóta érdekelt a fotózás, volt is egy gépem, de a technikai tudás nem volt meg hozzá, mindig terveztem, hogy valahol megtanulom, de aztán valahogy mindig elmaradt. Egészen a szülinapomig, amikor a barátomtól egy fotós tanfolyamot kaptam. Nagyon megörültem neki, mert megadta azt a lökést, ami kellett ahhoz, hogy elinduljak az úton. Ma már bátran fotózok, és egyre jobb vagyok benne, tervezem, hogy elvégzek egy képszerkesztő tanfolyamot is” – meséli.

Ha pedig ajándékba vásárolnál tudást, érdemes a The Bright Academy online tanfolyamai közül szemezgetni, hiszen azok rugalmas időbeosztásban elvégezhetőek, a saját tempónkban haladhatunk a tananyaggal, és akár a telefonról bejelentkezve is elérhetők a tananyagok, így bármikor bárhonnan fejleszthető a tudás. A tanfolyamok elvégzését követően pedig certifikátot kapunk magyar, angol és német nyelven, melyek igazolják a képzés sikeres elvégzését.

Fotó: Bright Academy

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top