nlc.hu
Trend

A legrégebben született emberek akiket lefényképeztek

Ők a legrégebben született emberek, akiket valaha lefényképeztek

Az 1800-as évek közepén olyan emberekről is készültek dagerrotípiák, akik akár egy évszázaddal is korábban születtek. Ők a legrégebben élt emberek, akikről nem csupán rajzok vagy festmények maradtak fent az utókornak.

Joseph Nicéphore Niépce és Louis Daguerre 1839. augusztus 19-én mutatták be a dagerrotípia készítésének eljárását a francia Tudományos és Képzőművészeti Akadémia ülésén, ezért ezt a napot emlegetik a fényképészet megszületésének napjaként. A módszer gyorsan és széles körben elterjedt, így a század közepére a műtermi portré már a középosztálybeliek számára is hozzáférhetővé vált. 

Caesar

Caesar (Forrás: Wikimedia Commons)

Bár pontosan nehéz beazonosítani, hogy ki lehet a világ legrégebben született embere, akit már lefényképeztek, számos forrás úgy tartja, hogy egy Caesar nevű, New York államban élő rabszolga volt. A születését 1737-re teszik, az őt ábrázoló dagerrotípia pedig 1851-es keltezésű, egy évvel a férfi halála előtt készült, aki – eszerint – 115 évesen távozott az élők sorából.  

Hannah Stilley Gorby

Hannah Stilley Gorby (Forrás: Wikipedia)

A világ legrégebben született, dagerrotípián megörökített nője mai tudásunk szerint az 1746-os születésű, amerikai Hannah Stilley Gorby volt, akiről 1840-ben, halála évében készült a fenti kép. A fotó készítésének időpontjával, illetve Hannah születési dátumával kapcsolatban azonban csak a hölgy egyik leszármazottja, Alva Gorby 1936-os könyvére támaszkodhatunk, más, hiteles források nem támasztják azt alá. 

1852-ben a képrögzítő masina elé ült Moser néni is, akinek a teljes neve nem maradt fent. Az idős asszonyról készült felvételen azonban megjelölték a kép készítésének időpontja mellett  azt is, hogy az alany ekkor 103 éves volt, vagyis 1749-ben jött világra. Moser néni életkora mai viszonylatban is figyelemre méltónak számítana, a maga korában pedig még inkább az volt, akkoriban ugyanis a nők várható élettartama körülbelül 60 év volt. 

Conrad Heyer

Conrad Heyer (Forrás: Wikipedia)

A világ legrégebben született, lefotózott emberei között tartják számon még a szintén 1749-es születésű függetlenségi háborús veterán Conrad Heyert, akiről 1852-ben készült dagerrotípia és 1856-ben hunyt el.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top