nlc.hu
Trend

Különféle testrészek különböző krémek

Ezért nem jó ugyanaz a krém minden testrészre

Arcápoló, szemkörnyékápoló, nyak- és dekoltázskrém, testápoló, kézkém, lábkrém... Talán már te is feltetted magadban a kérdést, valóban szükséges szinte minden testrészre más és más kencéket használni? Íme, a válasz!

Bár a bőrt általában egyetlen, legnagyobb szervünknek nevezik, valójában több „mikroklímával” rendelkezik, melyek külön odafigyelést igényelnek. 

„A test különböző részein lévő bőr eltérő tulajdonságokkal és szükségletekkel bír” – mutatott rá Shadi Kourosh bőrgyógyász a HuffPostnak adott nyilatkozatában.  

Nedvesítőszerek, bőrpuhítók, okkluzívok

A hidratáló krémek összetevőinek három alapvető kategóriája van: nedvesítőszerek, bőrpuhítók és okkluzívok (vagyis elzárók).

  • A nedvesítőszerek olyan vízmegkötő összetevők, amelyek segítenek a bőrnek az egészséges nedvességszint és rugalmas érzet megőrzésében. Ezek közé tartozik a glicerin, a hialuronsav, a tejsav és a glikolok. Mindenhol használhatók, de különösen hasznosak a szem körüli, vékonyabb területeken, a nyakon, a mellkason és a kézháton. 
  • A bőrpuhító szerek olajalapú anyagok, melyek azonnali simító, lágyító hatással rendelkeznek. Ilyenek a kókuszolaj, a szkvalén, a lanolin vagy a  kapril/kaprinsav triglicerid. Alkalmazhatók a test bármely részén, különösen hideg, száraz időben.
  • Az  okkluzívok – például a viaszok vagy a vazelin – lényegében vízálló gátat képeznek a bőrön. Kezekre, lábakra, kiszáradt bőrfelületekre kiválóak, viszont pattanásos bőrre nem szabad kenni őket.
Bőrápolás

Fotó: Getty Images

„A testápolók általában több nedvesítőszert, a hidratáló krémek pedig több okkluzívot tartalmaznak, míg a bőrpuhítók az elsődleges hidratálók” – fejtegette Jennifer David bőrgyógyász.

A kozmetikai ipar saját, jól felfogott érdekében igyekszik elhitetni velünk, hogy jóformán minden porcikánkat más és más típusú kencékkel kell ápolnunk, ez azonban csak részben helytálló. Jócskán vannak olyan testfelületek, melyekre teljesen megfelelő az egyforma krém, például a karokra, könyökre, lábakra és a felsőtest nagy részére.

„A legtöbb bőrápoló termék arc- és testápoló kategóriákra osztható. Amit a hátadra kensz, azt általában a karodon is használhatod” – magyarázta Cheri Fre bőrgyógyász, Howard Egyetem bőrgyógyász adjunktusa. 

Az arc és annak egyes részei viszont valóban speciális ápolást igényelnek, mégpedig azért, mert a bőr ott vékonyabb, illetve jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, mint a legtöbb más testrész, illetve a mimika is rendkívüli módon igénybe veszi. 

Az egész testen a szem környékén a legeslegvékonyabb és a legérzékenyebb a bőr, így azt különösképp indokolt direkt erre a területre kifejlesztett kozmetikumokkal kenni. Külön figyelmet kell fordítani emellett az ajkak ápolására is, mivel ott nem csak az epidermisz sokkal vékonyabb, de a faggyúmirigyek és a pigment is hiányzik belőle, ezért okkluzívokkal érdemes ápolni, illetve fényvédelemre is szüksége van. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top