nlc.hu
Trend

Mosás hideg vízzel

6 ok, amiért inkább ne moss 90 fokon!

Tekerd lejjebb a hőfokot a mosógépben, egyből hat okunk is van rá, amiért ezt tanácsoljuk.

Úgy tanultuk, hogy fehér ruhákat 60 fokon, színeseket 40 fokon, függönyöket hidegben, aztán 90 fokon kell mosni, erre most kiderül, hogy nem is jó, ha túl meleg vizet használunk a mosáshoz.

A mosószerekben rejlik az erő

Régen valóban volt jelentősége a mosás hőfokának a tisztaság szempontjából, de a mai, tudományos alapokon működő mosószerek, kapszulák, gélek mellett már nem a forró vízen múlik a ruhák tisztasága. Az első mosógépeknél, az 1900-as évek elején a használati utasításban még azért írták azt, hogy bizonyos ruhákat extra forró vízzel kell mosni, mert azzal lehetett aktiválni a kezdetleges mosószereket. Mindez azonban a mostani profi tisztítószerek mellett már okafogyottá vált, úgyhogy a 90 fokon mosást nyugodtan el is felejthetjük úgy, ahogy van.

A hideg-meleg víz kérdése nemcsak azért fontos, mert a hidegebb programok gyorsabban lefutnak a mosógépen, hanem azért is, mert a statisztikák szerint az energiafelhasználás 75 százaléka a víz felmelegítésére megy el mosás közben, úgyhogy ha hidegebb vízzel is kimos a mosógép, akkor nagyon egyszerűen tehetünk a környezetünkért. Ráadásul a pénztárcánk is jobban jár a hidegebb vízben mosással, sőt, a ruhák is kevésbé roncsolódnak, mint ha rendszeresen forró vízzel mosnánk őket.

Nő kutyával és mosógéppel

Nem kell forró mosás (Kép: Getty Images)

6 érv a hideg vizes mosás mellett

1. A hideg víz tökéletesen tisztává tudja varázsolni a legtöbb ruhát, sőt, az olyan foltokkal is elbír, mint a fűfolt a gyerek nadrágján vagy a sminkfolt a pulóveren.

2. A kényes szövetek (csipke és selyem) és a sötét, színes anyagok valójában a hideg vizet sokkal jobban bírják.

3. Nem minden folt reagál a melegebb vízre. Vannak olyan foltok, amelyeket kifejezetten a meleg víz „éget” bele a ruhába – jellemzően a fehérjealapú pecsétekre, például a vérre igaz ez.

4. Ha nem melegíti fel a vizet a mosógépben, minden egyes mosással csökkentheted az energiaköltségeket.

5. A hideg vizes mosás azt jelenti, hogy a ruhák kisebb valószínűséggel zsugorodnak vagy fakulnak.

6. A hideg víz csökkenti a gyűrődést is, ami a vasalással járó energiaköltségeket csökkenti és időt takarít meg.

A címkének mindig igaza van!

mosás címke

A mosáshoz szükséges jelek (Kép: Getty Images)

Ha bármikor elbizonytalanodnál abban, hogy hány fokon kell mosni egy ruhát, akkor minden esetben a ruha címkéje lesz a fő segítséged. Ugyanis senki és semmi nem tudja jobban, mint maga a gyártó, aki a címkén lévő mosási javaslatot belerakta a ruhába, hogy az adott anyag hány fokot bír el a mosógépben. A címkén előfordulhat, hogy nem hőfokot írnak, hanem pöttyöket láthatunk a kis hullám alatt, ezeknél a megfejtés mindig az, hogy minél több pöttyöt látunk, annál magasabb hőfokon kell mosni a ruhát:

  • Egy pötty: 30 ℃
  • Két pötty: 40 ℃
  • Három pötty: 50 ℃
  • Négy pötty: 60 ℃
  • Öt pötty: 70 ℃
  • Hat pötty: 95 ℃

Via

Házimunka:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top