nlc.hu
Trend

A pártanácsadó válaszol

„Vállalom magam, ez is én vagyok betegen”

Aki szeret, úgy szeret, ahogyan vagyok, a férjemmel lassan harminc éve vagyunk együtt. Egy komoly és nagyon nehéz betegségem mentem keresztül, ami segített odáig eljutnom, hogy senki másnak nem akarok megfelelni, csak magamnak. Nem akarok úgy élni, ahogy elvárják tőlem, és nem is másoknak akarok tetszeni, hanem saját magamnak. Már nem nyelek le mindent, amit eddig, és bár a betegségem velejárója volt a súlyos, mély depresszió és pánikbetegség, mégis itt vagyok, ez vagyok én. Vállalom magam, betegen is, depressziósan is. Sokan vagyunk így, de sokan tagadják is

– olvasónk konkrét kérdést ugyan nem tett fel, mégis fontosnak tartjuk, hogy arról a nehéz állapotról is beszéljünk, amikor súlyos betegség van a családban. A párok, házaspárok élete komolyan megváltozhat ilyenkor, ami a mindennapokra és az egész család életére hatással lehet. Ha pedig a beteg szerettünk depresszióval is küzd, igen nehéz lehet partnerként is megélni. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis kalandjaidat szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

 A súlyos betegségek átírják a párkapcsolatok működését

Az önelfogadás nem más, mint hinni abban, hogy értékesek vagyunk, és szerethetők vagyunk úgy, ahogyan vagyunk. A környezetünk azonban nem feltétlenül adja meg ennek a lehetőségét számunkra, és már gyerekkorban kialakulhat az, hogy elnyomjuk a saját érzéseinket csak azért, hogy valamiféle szeretetet kapjunk. Általában később felnőttként komoly küzdelem a legtöbb férfiben és nőben, hogy képes legyen elfogadni a saját hiányosságaival együtt önmagát. Hogy lássa az értékeit, hogy felvállalja a saját érzéseit.

A saját szabadságunk a tét, hogy ezt megtegyük, és ez rengeteg önmunkával jár együtt. Olvasónk is, mint sok más nő, másokért élt, tette a dolgát évtizedeken keresztül. Majd egy súlyos betegség segítette őt végig ezen az önismereti úton, így ma már képes elfogadni önmagát lelkileg és testileg is, úgy ahogyan van. 

Sok-sok nő és férfi tapasztalja meg, hogy a házasságában, párkapcsolatában hogyan változik meg a korábbi életvitel, a párkapcsolat minősége, annak dinamikája. Ha az egyik fél súlyos beteg, akkor a partnerére marad minden más feladat: a közös ház fenntartása, karbantartása, a gyerekek felügyelete és ellátása, a beteg fél ápolása, ellátása. Mindezt a mindennapi munka mellett, tehát ha végiggondoljuk, akkor amit addig két ember látott el feladatként, azt egy ember végzi el, és még az ápolás is az ő dolga.

pártanácsadó válaszol önismeret betegség

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Természetes, hogy ezt egy partner megteszi a családért, csakhogy ez kiégéssel, stresszel jár együtt. A mentális jólét egyértelműen sérül, és ez hatással lehet mindenki másra is a családban. Eközben a beteg fél küzd önmagáért, elképesztő lelki folyamatokon megy keresztül és küzd a bűntudattal is, hogy most minden a partnerére hárul. Ezek így együttesen felőrölhetik a házasságokat, párkapcsolatokat, emiatt is van, hogy sok-sok esetben a betegségből való gyógyulásnál a válás mellett döntenek a párok. 

A viták, veszekedések állandó viharokká alakulhatnak át, miközben mindenkinek a családban kielégítetlenül maradhat fontos érzelmi szükséglete. A kapcsolat túlélésének záloga is ez: mindenképpen tudatosan érdemes hozzáállni, kinek mi a szükséglete, mire vágyik, mi tenné őt egy pillanatra is boldogabbá az adott helyzetben. A közösen töltött minőségi időről is érdemes gondoskodni, akár egy közös séta is elég lehet naponta. A kölcsönös érdeklődés, az egymás felé fordulás ne maradjon el, hiszen ha a legsötétebb időszakban is együtt tudunk maradni, akkor igazán egymás társai vagyunk.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top