nlc.hu
Trend

Sminktrendek tavaszra

Így valósítsd meg a tavaszi sminktrendeket, hogy szép legyen az eredmény!

Páll Adrienn sminkmester segít benne, hogyan emeld át a kifutói sminktrendeket a hétköznapokba.

Nem fukarkodik a tavasz a látványos sminktrendekkel, neonszínek, vad tusvonalak és halántékig felcsúszó pirosítók váltak divatossá. Bár hihetetlen kreativitásról (és kézügyességről) tanúskodnak, nem vagy egyedül, ha úgy érzed, nem illenek a hétköznapok valóságába ezek a kreációk. Sokszor valóban így van, ám inspirálódni belőlük nagyon jól lehet, sőt, érdemes is, ehhez hívtuk segítségül Páll Adrienn sminkmestert, a NewSchool of Makeup alapítóját és vezető oktatóját, mondja el és diákjai vizsgamunkáinak segítségével mutassa is meg, miként valósítsuk meg a tavaszi sminktrendeket.

Páll Adrienn sminkmester

Páll Adrienn sminkmester

„Némelyik trend, ami megjelenik a kifutókon, annyira extrém és befogadhatatlan, hogy nem lehet velük mit kezdeni. Kicsit olyanok, mint mikor megnézünk egy haute couture show-t. Ámulunk-bámulunk, de tudjuk, a hétköznapokon nem nagyon lehet azokkal a ruhákkal mit kezdeni. Arra a pret-a-porter való, hisz az az utcai viseletre leképezett része a divatnak. A sminktrendek kapcsán is valahogy így kell eljárni. Vannak olyan irányzatok, amik akár egy az egyben átvehetők a kifutók világából, és vannak, amikből csak elemeket kell használható módon beemelni. Ezekre szoktunk rámutatni akkor is, ha valaki egy szép alkalmi sminket csináltat nálunk, vagy sminkoktatásra jön.”

Sminktrendek 2022 tavasz

Dewy hatás

Amit látunk: A trend nem másról szól, mint az egészséges fényben tündöklő bőrről, mely láthatóan ragyog. A divatfotókon, Instagramon a legnépszerűbbek a homloktól állig, mindenhol fénylő bőrképek, ám ezek a valóságban nem mindig mutatnak ízlésesen. Dewy hatást elérhetünk már az alapozónkkal is, vagy elkészíthetjük arcárnyalók (pl. highlighter) segítségével. Fő, hogy a végeredmény üde, friss bőrkép legyen, amit nem fojtunk le vastagon felvitt mattító púderrel. 

Dewy hatású smink

Dewy hatású smink – fotó: Hajas Orsolya – modell: Edina – Face Model Management Hungary – ruha: Home of Fashion – Agnes Krivanics – ékszer: Home of Fashion – Ginte – smink: Páll Adrienn – haj: Lencsés Dóra

Ahogy csináljuk: Ha tetszik az irányzat, Páll Adrienn szerint fontos figyelembe venni sminkünk elkészítéséhez, milyen a bőrtípusunk. Akinek T-vonalban olajosodásra hajlamos a bőre, annak a kifutókon látható mértékben nem érdemes elkészíteni a dewy hatású sminket. Javaslata, hogy próbálják két részletben kezelni bőrüket. Elsőként, ahol problémás, olajosodásra hajlamos a bőr, ott primerrel kontrolláljuk a faggyútermelést. Szebb eredményt kapunk, mintha púderrel akarnánk eltüntetni a túlzott csillogást, ráadásul primerből számos olyan típus kapható, ami csökkenti a pórusok láthatóságát, kiegyenlíti a bőrt, és anélkül mattít, hogy szárazzá tenné azt. Második lépésként az arc külső tartományában, a szemöldökcsontnál, a halántéknál, a járomcsont tetején tegyünk fel dewy hatású sminktermékeket, ám itt is személyre kell szabni őket. Ha száraz a bőrünk, már egy jó minőségű alapozóval el lehet érni a vágyott bőrfényt, míg ha problémásabb, olajosabb a bőr, érdemes olyan highlightereket, pirosítókat használni, amik por állagúak, mégis van egy kis krémes fényük. A problémás bőrön a porállagú termékek fognak jobban megállni, és ragacsos érzetet sem adnak. Esetükben fontos, hogy ne csillámfényű, nagy szemcsék adják a ragyogást.

Dewy hatású smink

Dewy hatású smink – fotó: Hajas Orsolya – modell: Kiss Kamilla – ruha: Home of Fashion – IT Girl – ékszer: Home of Fashion – Wessely Jewel – smink: Mágó-Németh Gordana – NSM Senior Team – haj: Lencsés Dóra

Pirosítók fókuszban

Amit látunk: Továbbra is távolodunk az erősen kontúrozott arcsminkektől, divatosnak immár a pirosítóval dolgozó arcárnyalások számítanak. Újra visszatért a nyolcvanas évek trendjei által ihletett, intenzív pirosító használat, az élénk korallos, pinkes, barackos árnyalatokat akár a halánték területére is felvihetjük patkó formában. 

Pirosító a fókuszban

Pirosító a fókuszban – Fotó: Hajas Orsolya – Modell: Aiya – Face Model Management Hungary – Smink/styling: Cserpes Eszter – Haj: Lencsés Dóra

Ahogy csináljuk: „Az elmúlt években abszolút nem volt jelen a pirosító mint látványelem, a főszerepet inkább az árnyékolás kapta. Szép árnyékolót feltenni azonban nagyon nehéz, nem úgy egy kis pirosítót, ami elképesztő derűt tud adni a bőrnek. Sportolás után kicsattanó, ragyogó arcpír kerekedik, amitől fiatalosabbnak, frissebbnek nézünk ki, most, a sminktrendeknek köszönhetően ennek a looknak lehet nyomatékot adni. Használhatunk erősebb rózsaszínt, fuksziát, rózsás árnyalatot, élénkebb korallt is bátran. Nagyon exponálva van ez a divat, nem fog idegenül kinézni, ha játszunk vele – mondja Páll Adrienn, aki úgy látja, a divat magát a megújulást hordozza magában, aminek örülni kell, hisz minden egyes új dolog, amit kipróbálunk, befelé is hat. Hatással van a közérzetünkre, felvillanyoz, jobb kedvre derít. Ha így nézünk a sminkelésre, élmény lehet egy-egy új trend kipróbálása.

modell

Monokróm smink – Fotó: Hajas Orsolya – Modell: Hoffman Mercédesz – Smink/styling: Fodor-Balatoni Réka – Haj: Lencsés Dóra

A gyakorlati részletekre visszatérve a sminkmester javaslata, hogy vízhiányos és/vagy száraz bőrre krémesebb vagy hibrid állagú pirosítót használjunk, ami szép, ragyogó, hidratált hatást ad pluszban a bőrnek. Olajosabb bőr esetén, vagy ha nem annyira egyenletes a bőrfelszín, érdemesebb matt, púderes termékkel sminkelni. Hogy milyen irányba, módon tegyük fel, az természetesen függ arcunk formájától, a sminkmester szerint ebben nincs, és nem is kell ökölszabályokat keresni. Minden, amit az arcunkra teszünk, optikailag módosítja, befolyásolja az arc formáját, ez az, amire érdemes figyelni. Az idei sminktrendek alakulása pedig e tekintetben nagyon jó, abszolút az egyére szabott, individuális megoldásokat részesíti előnyben.

Élénk rúzsok és glossy hatás

Amit látunk: Három ajaksminktrend is meghatározó, amelyeket néhol egymással mixelve is megjelenítenek. Egyikük a kilencvenes évek sötét kontúros ajkai, amiknél a rúzs színénél jó két árnyalattal sötétebb szájkontúr alakítja az ajak ívét, de ide sorolhatjuk az ombre ajakszínezést is. Mellettük az intenzív színű rúzsok, pinkek, vörösek, korallok állítják fókuszba ajkainkat, amelyek ellenpontjaként (vagy néhol épp még további hangsúlyozás okán) a glossy hatású, finoman színezett szájfények állnak a népszerűségi listák tetején. 

kisminkelt modell

Az intenzív rúzsárnyalatok 2022-ben divatosak lesznek. – fotó: VivienNaomi Photography – modell: Miri – Face Model Management Hungary – smink/styling: Susánszky Alexandra – haj: Lencsés Dóra

Ahogy csináljuk: Páll Adrienn szerint az erősen kontúros szájsmink annak javasolt, akinek nagyon biztos keze van, máskülönben feltűnő lesz a vonal szabálytalansága, és így előnytelenné válhat a smink. A hétköznapokon könnyebben megvalósítható trendnek találja a szájfény használatát, amit applikátorral egyszerűen felvihetünk, színe nem túl erős, így, ha nem vagyunk precízek, az sem feltűnő. Esetében azonban mérlegelni kell, milyen alkalomra viseljük. A szájfény használatának nagy szexuális töltete tud lenni, üzleti tárgyalásra Adrienn semmiképp sem ajánlja a glossy hatású ajakszínezőket, alkalomra, partira ezzel szemben már klassz választás lehet. Emellett azt is érdemes átgondolnunk, mit várunk el a terméktől: a szájfények jóval kevésbé tartósak, mint például a matt rúzsok. 

Fénylő ajaksmink

Fénylő, glossy hatás az ajkakon – fotó: Jámbor Zsófia – modell: Kiss Kamilla – smink/styling: Nagy Annamária – haj: Lencsés Dóra

Ahogyan jön a jó idő és változik a ruhatárunk, úgy kerülnek mind inkább előtérbe a feltűnő ajaksminkek. „Fuksziától kezdve a lángoló skarlátvörösig, a narancsos, korallos neonszínekig minden nagyon nagy divat. Talán a legnagyobb rúzsarzenál ebben a szezonban figyelhető meg – mondja a sminkmester. – Jó, ha van nekünk is egy a neszesszerben, mert ki tudja, egy munkanap után milyen programunk lesz. Alap nappali sminkünket könnyen alkalmivá tudjuk varázsolni már azzal is, ha másik rúzst teszünk fel, és mondjuk szemeink alsó vízvonalát kihúzzuk egy szép kék színnel, ami egyébként most különösen divatos árnyalatnak számít.” 

Euphoria szemsminkek

Amit látunk: Élénk, akár több színből is építkező szemsminkek diktálják a divatot, amelyek esetén a határozott kontúrok, ívelések, geometrikus mintázatok még feltűnőbbé, vagányabbá teszik az összhatást. Az Euphoria sorozat e tekintetben abszolút trenddiktáló, a legvadabb neonzöldek, élénk kékek, citromsárgák vagy épp magenta árnyalatok is mind megtalálhatók.

Euphoria szemsmink

Euphoria smink – fotó: Hajas Orsolya – modell: Naia – Face Model Management Hungary – ruha: Home of Fashion – Richard Demeter – smink/styling: Krutek Jázmin – NSM Senior Team – haj: Csiszer Katalin

Ahogy csináljuk: A sminkmester úgy látja, a nagyon erős, vivid árnyalatok minden formában működnek a szemsminkek terén. Az Euphoria sorozatban is megjelenő extrém, vonalas szerkezetű, szinte geometrikus ábrázolást fesztiválra, bulikba javasolja, fiatal lányokon nagyon jól tud kinézni. „Bizonyos életkor után azonban mindez már limitáltan tud csak működni szemsminkként. Jegyezzük meg a divatos színeket, válasszuk ki közülük azt, ami személyiségünkhöz leginkább illik, és építsük be például tusvonal színeként. Ha ennél jobban ki szeretnénk tűnni, lehet pici strasszkövekkel díszíteni a sminket, ez szintén nagyon népszerű megoldás most. Elég hozzá egy nude arc, nude száj, és a hétköznapi, casual viseletet is feldobja, a fiatalok körében ez most nagyon népszerű megoldásnak számít.”

Euphoria smink

Euphoria szemsmink – Fotó: Jámbor Zsófia – Modell: Tamara – Face Model Management Hungary – Fülbevaló és ruha : Victoria Zotti Fashion – Smink: Ispán Zsuzsanna – Haj: Végh Virág

Hangsúlyos tusvonalak

Amit látunk: Nemcsak színes változatban hódítanak a karakteres tusvonalak, klasszikus fekete színnel is nagyon divatos, ha a szokványostól eltérő – tehát egy cicaszemsminknél extrémebb – sminket készítünk részvételével. A look semmiképp sem számít hétköznapinak, és nem árt egy kis gyakorlás sem a precíz vonalak meghúzásához.

Karakteres tusvonal

Karakteres tusvonal – fotó: Hajas Orsolya – modell: Luca – Sparkling Model Management – ruha: Home of Fashion – 1975 Fashion Concept – smink: Krutek Jázmin – NSM Senior Team – haj: Lencsés Dóra

Ahogy csináljuk: Rengeteg grafikus mintázat van divatban, azonban a sminkmester óvatosságra int mindenkit, ezek szintén csak fesztiváljelleggel, fiatal bőrön, ránctalan szemkörnyéken mutatnak igazán jól. Hétköznapra elég annyit megjegyeznünk a trendből, hogy a szemhéjtus továbbra is divatos, és nagyon látványos lehet önmagában is. Érdemes a feketétől eltérő színben is kipróbálni, merjünk tust használni, ha ahhoz van kedvünk.

Színes tusvonal

Színes tusvonal – Fotó: Jámbor Zsófia – modell: Franciska – Face Model Management Hungary – smink: Gaál-Varga Tímea – NSM Senior Team – haj: Lencsés Dóra

Pasztell sminkek

Amit látunk: A lágy fagyiszínekkel igazi jó idős sminkek készíthetők, divatos őket a teljes szemhéjra felvinni és a szem alsó ívét is árnyalni velük. Szerencsésebb egy színnel dolgozni – bár ez nem jelenti azt, hogy az Instát böngészve ne jönnének elő szivárványokat megszégyenítő szemsminkalkotások. Esetükben azonban ne feledjük, a közösségi médiás sminkek egészen más hatást kelthetnek a való életben. Az év színe, a Very Peri is kiválóan illeszkedik ebbe a trendbe, ha passzol színeinkhez ez a lilás-kékes árnyalat, ne habozzunk kipróbálni.

Pasztell szemsmink

Pasztell szemsmink – Fotó: Jámbor Zsófia – Modell: Emília – Face Model Management Hungary – Smink/styling: Fülöp Kincső – Haj: Lencsés Dóra

Ahogy csináljuk: „Visszafogottabb árnyalatokról van szó, így több emberhez el tud jutni ez a trend, de úgy gondolom, elsősorban a világos bőrön mutatnak jól. Azokat a pasztell színeket kedvelem belőlük, amik közel állnak a bőrszínhez: a barackot, halvány korallt, babarózsaszínt, ezeket könnyen beépíthetjük hétköznapi sminkjeinkbe is. Azt tanácsolom, ha valaki belevág, vigye végig a teljes arcon az adott színt, készítsen monokróm sminket. Legyen ugyanaz az árnyalatú a pirosító, és használjon egy hasonló tónusú szájfényt, ami egy nagyon modern felfogása a looknak. Ne feledjük, nem arról van szó, hogy olyan árnyalatot viszünk fel, ami éppen csak látszik, ha rásüt a nap. A pasztell színek halványak, ugyanakkor pigmentáltnak kell lenniünk, csupán nem annyira látványosak, mint egy prím szín. Emiatt sem mindegy, milyen minőségű sminktermékeket használunk.

Pasztell szemsmink

Pasztell szemsmink – fotó: Jámbor Zsófia – modell: Kapusi Kira – smink/styling: Gődény Csilla – haj: Lencsés Dóra

Dús, természetes hatású szemöldök

Amit látunk: A dús szemöldökök évek óta tartó trendje továbbra is köztünk lesz, ám a karakteresen megrajzolt Instagram-szemöldökök helyett sokkal inkább a természetes hatásúak az ünnepeltek. Ezeket aztán számtalan módon formázhatjuk, nemcsak ívbe, de kócosra is igazíthatjuk, laminálhatjuk – már ha van mit. 

modell dús szemöldökkel

A dús szemöldökök továbbra is nagyon divatosak. – fotó: Jámbor Zsófia – modell: Napsugár – Icon Model Management – smink/styling: Bódán Dalma – haj: Lencsés Dóra

Ahogy csináljuk: „A kifutókon vonuló tinédzser lányokon a nagyon vastag, dús szemöldök rendkívül szép. Tizen-huszonéves korban ha van egy szép ívben, dúsan nőtt szemöldök, én is azt javaslom, hagyja bátran meg a formáját, hisz fel lehet fésülni, nagyon megy a laminálás, a borzas hatás, hogy még inkább vastagabban tűnjön. Azonban úgy gondolom, 40 felett ezt már nem engedheti meg magának senki” – tanácsolja a sminkmester. Tapasztalatai szerint a szemöldök formája, vastagsága annyira befolyásolja a szem környékét, hogy ha nincs egy kitisztázott, valamilyen szinten formára szedett változata, az negatívan befolyásolja a smink, az arc többi részét is. „Nyilván nem a papírvékonyra szedett szemöldökről beszélek, lehet közelíteni a divathoz azzal, hogy csak keveset szedünk el belőle, ám a forma finom kihangsúlyozását elengedhetetlennek tartom.”

Dús, formázott szemöldök - fotó: Jámbor Zsófia - modell: Kisbajcsy Fanni - smink/styling: Békési Bernadett - haj: Lencsés Dóra

Dús, formázott szemöldök – fotó: Jámbor Zsófia – modell: Kisbajcsy Fanni – smink/styling: Békési Bernadett – haj: Lencsés Dóra

A szemöldökformázás esetén megkerülhetetlen téma a szemöldöktetoválás. Páll Adrienn azt javasolja nekünk is, amit sminkiskolája tanítványainak is az elsők közt kell megtanulnia: mindig komplexitásában nézzük az arcot, nem lehet egy-egy részt kiemelni. A teljes archoz és a haj színéhez, dússágához kell megfontolni a divat jegyében tett változtatásokat. Ha tartós szemöldökformázást szeretnénk, fontos, hogy tisztában legyünk alap adottságainkkal, elfogadjuk azokat, és igyekezzünk abból kihozni a legjobbat. Egy erősen kirajzolt, ívelt, esetleg rossz formára meghatározott szemöldök elronthatja az összhatást, és nehéz eltüntetni. Adrienn úgy látja, ma már vannak olyan tetoválási módszerek is, amik nagyon ízléses eredményt nyújtanak, ám itt a szakember megválasztása döntő fontosságú.

Legyen bármilyen extrém vagy visszafogott a sminktrend ami megtetszik nekünk, egyet sose feledjünk: maradjunk önazonosak, ám legyen bennünk bátorság is a kísérletezéshez. Egy szép smink rengeteget adhat, erősítheti magabiztosságunkat, és kiváló eszköz az önkifejezésre.  

Azokat a karrierváltókat, pályakezdőket és kisgyerekes anyukákat várják szeptemberben induló sminkes és szempillaépítő képzéseikre, akik egy nőies és kreatív szakmában szeretnének kiteljesedni egy kifinomult és inspiráló sminkiskola elvégzésével.

 

Nagy átalakulások

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top