nlc.hu
Trend

Szupermodell ajkak divatja

Szupermodell ajkak – avagy a sminktrend, ami soha a büdös életben ne jöjjön újra divatba!

Emlékszel még a világos rúzs-sötét szájkontúr kombóra? Ugye milyen jó lenne visszamenőleg is elfelejteni?

A kilencvenes évek második felében voltam középiskolás és nagyjából ekkor kezdtem el kísérletezgetni a sminkeléssel is. Az akkoriban még távolról sem létező online tutorialok híján leginkább a nyomtatott tinimagazinok hasábjain, illetve a videoklipekben látott sminkeket próbáltam leutánozni, ahogy tőlem tellett. Az egyik első trendsmink, aminek a készítését sikerült elsajátítanom, az a világosra rúzsozott száj-sötét szájkontúr kombináció volt. Akkor irtó menőnek tűnt, visszagondolva azonban be kell látni, hogy a korszak számos igazán rettenetes beauty irányzata közül ez mindenképpen a dobogóra kívánkozik, a ceruzahegy vékonyságúra szedett szemöldökkel nagyjából holtversenyben.

Szupermodell ajkak

Szupermodell ajkak (Fotók: Getty Images)

Az irtózatos szájsmink-trendet egyébként a kor ikonikus szupermodelljei – Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford –, illetve az ő külsejükért felelős sminkesek indították el még az évtized közepe táján. Az irányzatot épp ezért ma is szupermodell ajkakként emlegetik.

Posh Spice

Posh Spice (Fotó: Getty Images)

A szájfestési mód aztán továbbgyűrűzött a szórakoztatóiparba is. A korabeli vezető popsztárok például szintén nagy előszeretettel viselték. A Spice Girls tagjai közül leginkább Victoria volt a trend elkötelezett híve.

Gwen Stefani

Gwen Stefani (Fotó: Chris Weeks/Liaison)

A No Doubt énekesnőjének, Gwen Stefaninak szintén az egyik védjegyévé vált a sötétre kontúrozott száj-világos rúzs párosítás. Ő ráadásul a ceruzaszemöldökkel kombinálva viselte.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc)

A trend elszánt zászlóvivője volt az énekesnőként épp szárnyait bontogató Jennifer Lopez is.

Destiny's Child

A Destiny’s Child (Fotó: Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images)

De a szintén még feltörekvőben lévő Destiny’s Child tagjai is úgy viselték, mintha legalábbis kötelező lett volna. Ők ráadásul előnyben részesítették a gyöngyházfényű rúzst is, mint alaptónust.

Pamela Anderson

Pamela Anderson (Fotó: Trevor Gillespie)

De felbukkant a sötét kontúr a kor nagybetűs Szexszimbóluma, Pamela Anderson ajkai körül is. Na ná!

Az ilyen típusú szájsminkek sikerének titka valószínűleg az lehetett, hogy úgy véltük, teltebbnek mutatja az ajkakat, különösen, ha a kontúrt nem az ajkaink természetes vonalán, hanem azon kívül húzzuk meg – ami persze a legkevésbé sem volt jó ötlet. Ne feledjük, ekkor még jócskán a  ajakfeltöltések rutinbeavatkozássá válása előtt járunk, teltebb ajkakra viszont már akkoriban is sokan vágyakoztak és jobb híján így oldották meg. Ezekben az években ráadásul nem volt divatosabb rúzsszín a barna különféle árnyalatinál, ami tovább súlyosbította az egészet, hiszen a trendi szájfestés viselői úgy néztek ki, mintha – és akkor legyünk szalonképesek – csokoládéval maszatolták volna össze a szájukat.

A divatmagazinok egyébként évek óta riogatnak azzal, hogy az irányzat esetleg visszatér, ám egyelőre ez még nem történt meg. És csak reménykedni tudunk abban, hogy soha a büdös életben nem is fog.

Még több kínos trend:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top