nlc.hu
Trend

Tartós szemöldökfestés és szemöldöktetoválás tudnivalói

Microshading, ombre szemöldök, hibrid tetoválások? Helyére tesszük a fogalmakat, tudj meg mindent a tartós szemöldökformázásról

Unátajártunk minden apró részletnek, amit érdemes tudni, ha tartós szemöldökformázást csináltatnál, akár csak festésről legyen szó, akár szemöldöktetoválásról.

Szemöldökformázó gélek, ceruzák, spirálok garmada áll rendelkezésünkre, hogy segítségükkel szebb ívet, formát adjunk szemöldökünknek. Ezeket azonban minden reggel felkenegetni macerás lehet, és bizony van, akinek nem is nyújt megfelelő eredményt. Számukra lehet jó választás a tartós szemöldökformázás, aminek belépő szintjét a tartós szemöldökfestés, pro változatát a különböző szemöldöktetoválási módok jelentik. Hogy mit érdemes tudni róluk, miként válasszunk szakembert, és mire számíthatunk a módszerektől, Kiss-Szabó Zsuzsa, a Puffni Stúdió sminkmestere segítségével gyűjtöttem össze.

Szemöldökforma-trendek

Évek óta a dús, vastag szemöldökök vannak divatban, drámaiságuk azonban egy ideje csökkent, és a természetesebb, borzasabb hatás vált mérvadóbbá. „Az élesen definiált, kontúrozott szemöldökök népszerűsége alábbhagyott, bár úgy tapasztalom, tartós szemöldökfestés esetén még mindig az élesebb kontúrok a keresettebbek. A kifejezetten vékony szemöldökkel ugyan egy-egy magazin hasábján találkozhatunk, a hétköznapokban ezek egyáltalán nincsenek jelen, ám az biztos, hogy a finomabb, kifinomultabb változatok a népszerűbbek. Ha egy aktuális, látványos, ám talán szélsőségesebb trendhez szeretnénk igazítani a szemöldökünket, maradjunk inkább a smink keretein belül, a korrigálásra, változtatásra ott egyszerűbben van lehetőségünk, ha ráununk”  – javasolja Zsuzsa.

@roseandben

Which side do you like???? 🙃🌶❤️ #2016vs2021 #makeuptutorial

♬ Cookie – Jeff Kaale

Tartós szemöldökfestés

A tartós szemöldöksmink legegyszerűbb változata a tartós festés, ami a szőrszálakat 4-6 hétre, a bőrt pedig 2-4 hétre színezi meg. Igaz, ez utóbbi bőrtípusunktól, életmódunktól is függ. „Minél szárazabb bőrtípusunk van, annál tartósabb marad a festés. Olajos bőrön kevesebb ideig tud érvényesülni, de a sportolással vagy szaunázással járó intenzív izzadás is gyengítheti az eredményt és az alapos arctisztítás, arctisztító kezelések, hámlasztás során is szükséges kerülni a szemöldökök területét” – mondta el Zsuzsa.

A tartós szemöldökfestés készülhet hagyományos kozmetikai festékkel vagy hennával, ez utóbbi egy picit jobban megszínezi a bőrt is. Mindkettőre igaz, hogy a festés előtt 8-10 nappal érdemes hámlasztani a szemöldök területét és ezt követően már ne használjunk retinoidtartalmú készítményeket, ellenben hidratáljuk megfelelően. A retinol, a C-vitamin vagy a különböző fizikai és kémiai hámlasztók festés után is kerülendők. 

„A tartós festés leginkább azoknak ajánlott, akik alapvetően szép szemöldökkel rendelkeznek, ami esetleg egy kicsit hézagos, és szeretnének sűrűbb hatást. A világosabb, szőke és ősz hajúak számára is jó választás, karakteresebbé tudja tenni az arcukat – javasolja Zsuzsa. – Ha valakinek nagyon egyenetlen a forma vagy ritkás a szőrállomány, a szemöldöktetoválástól pedig ódzkodik, akkor is érdemes lehet festetni, ez ugyanis ad egy vezérvonalat, ami talán néhány nap múlva már nem lesz elégséges, ám egyszerűbbé, gyorsabbá teszi a szemöldökformázó sminktermékek használatát.”

Szemöldöktetoválás

A szemöldöktetoválás a zsíros arcbőrűek, illetve a ritkás szemöldökkel rendelkezők számára is tartós megoldást nyújthat, az ily módon a bőrbe bevitt festékanyag esetükben is lassabban kezd kikopni, de fontos megjegyezni, a tetoválások tartóssága mindig az egyéni tulajdonságoktól függ. Kétféle technika közül választhatunk,

  • egyikük az úgynevezett szálas szemöldöktetoválás, ami esetén – ahogy a neve is elárulja –, a szőrszálakat imitáló apró vonalkákat tetoválnak a bőrre.
  • A másik megoldás a púderes szemöldöktetoválás, amikor pontszerű, pici pixelek alkotják a formát, ami legyógyulva olyan, mintha egy kis púderrel igazítottuk volna ki a szemöldököt.

Mindkettő készülhet gépi vagy kézi eljárással is, sőt, a tökéletes eredmény érdekében gyakran ötvözik is a különféle technikákat és eljárásokat, ezek a hibrid típusok

A szemöldöktetoválás lehet gépi és kézi is, mindkettő esetén lehetőség van szálas, púderes és hibrid technika választására is.

A szemöldöktetoválás lehet gépi és kézi is, mindkettő esetén lehetőség van szálas, púderes és hibrid technika választására is (Fotó: Getty Images)

A kézi, szálas szemöldöktetoválás a microblading, aminek segítségével művészibb szálelrendezésre van lehetőség, míg a kézi, púderes a microshading. Mindkettőre igaz, hogy az eljárás módja miatt kevesebb pigment jut a bőrbe mint gépi tetoválás esetén, így az eredmény is finomabb, lágyabb lesz, de nyilván ez a tartósságát is befolyásolja. A microblading és a microshading esetén is 1-1,5 évvel számolhatunk, a gépi technikák ennél tartósabb eredményt adnak, 3 évig is tartósak lehetnek, bár 2 év után érdemes lehet a felfrissítésük.

„A microblading készüléket úgy képzeljük el, mint egy tollat, amibe különböző méretű, nagyon apró tűket tudunk befogni egyszerre, amik U- vagy V-formában helyezkednek el. Egyszerre egy szálat alakítunk ki vele.”

Hogyan válasszunk jó sminktetoválót?

Zsuzsa azt javasolja, mindig nézzünk utána, milyen a stílusa a szakembernek. „Az elérni kívánt hatás alapján válasszunk, ha csak drámai, sötét szemöldökökről tesz közzé fotókat, és mi természeteset szeretnénk, nem ő lesz a mi emberünk. Olyan szakembert válasszunk, akinek élőben is meg tudjuk nézni a munkáját. Intő jel lehet az is, ha a gyógyult munkákról nem tesz közzé fotókat, ugyanis becsapós, milyen frissen a tetoválás és milyen gyógyult állapotban. A konzultáció során kérdezzünk bele szakmai dolgokba is; abba, hogy hol tanulta, mióta végez szemöldöktetoválást, milyen festékekkel dolgozik. Lehet, hogy a márka semmit nem mond majd, ám ha a tetováló meggyőzően be tudja mutatni saját magát és az általa használt eszközöket, az gyakorlatról, felkészültségről tanúskodik.”

Fontos, hogy olyan szakembert válasszunk aki valóban szimpatikus, hisz bíznunk kell a folyamat eredményességében. „A friss tetoválás valamennyire bedagad és bepirosodik a bőr a kézi és gépi tetoválás esetén is, ráadásul sokkal vastagabbnak és sötétebbnek hat, mint amilyen gyógyultan lesz. Egy oldal tetoválása eltarthat fél órát, 45 percet is, ami pedig előidézheti azt, hogy látványában eltér majd a két szemöldök. Emiatt nagyon fontos a bizalom, az, hogy elhiggye a vendég, jó lesz az eredmény és a javításokkal várjuk meg míg begyógyul, és majd a korrekció alkalmával finomhangoljunk.”

Zsuzsa azt javasolja, már az első találkozás alkalmával győződjünk meg róla, elég tiszta-e a hely. „Nézzünk körül, figyeljük meg, sterilek-e az eszközök, megfelelően fóliázva van-e a tetoválógép. Fontos, hogy a tetováló modult is előttünk vegye ki a steril csomagolásból, hogy viseljen gumikesztyűt már a szemöldök berajzolásához is, és persze megfelelően fertőtlenítse a bőrfelületet – javasolja a sminkmester. – Ha ezek esetén bármilyen hiányosságot észlelünk, ne féljünk szólni!”

Hogyan készüljünk fel a sminktetoválásra?

Az előkészületekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy 8-10 nappal előtte hasznos, ha hámlasztjuk a bőrt, majd ezt követően már nem használunk a szemöldök területén sem hámlasztó, sem retinoidos készítményt, ellenben szorgosan hidratálóval krémezzük azt. A tetoválás elkészítése előtti két hétben nem ajánlott a szoláriumozás, a napozás, az A-vitamin vagy a halolajkapszula szedése, és bármilyen krónikus betegség esetén érdemes a szakorvosunkkal is konzultálni szépülési céljainkról. Többek közt azért is, mert alapvetően a vérhígító készítmények sem javasoltak előtte. A tetoválás napján koffein fogyasztása nem javasolt.

„Terhesen és szoptatós édesanyaként nem megyünk tetováltatni – hívja fel rá a figyelmet Zsuzsa. – Egyrészt olyan apró sérülések keletkeznek a bőrön, amiknél fertőzéseknek tesszük ki magunkat, másrészt pedig a hormonális változások a pigmentmegmaradást, a színt is befolyásolhatják.” Ha túl sok hirtelen az infó, ne aggódj, a kiválasztott szakember is elmondja majd mindezt időben, a tetoválás elkészítése előtt.

Mindent a tartós szemöldökformázásról (Fotó: Getty Images)

Mindent a tartós szemöldökformázásról (Fotó: Getty Images)

Milyen legyen a forma? Hogyan válasszunk színt?

Konzultáció esetén érdemes megkérni a szakembert arra is, hogy készítsen el egy szemöldöksminket, olyan színt, formát, amit megfelelőnek talál rajtunk, hogy lássuk, egyre gondolunk-e. „Egy smink nyilván más hatású lesz, mint egy tetoválás, ám elő lehet hívni azt a formát, amilyen gyógyultan lehet. A tetoválás alkalmával már csak egy keretet rajzolunk, a kontúrokat, amit természetesen a vendég is ellenőrizhet – mondta el Zsuzsa. – Nemcsak a formára, a színekre is fontos figyelni, ezeket érdemes bőrre kenve kiválasztani. Nyugodtan kérjünk színmintát a festékekből, sőt, jó, ha előre meggyőződünk róla, hogy kellően széles a választék.” 

„A szín kiválasztásánál több tényezőt kell figyelembe venni, a bőr, haj és szemszín mindenképp fontos. Igazodni kell a meglévő szőrszálak színéhez is, hiszen sok esetben drasztikusan eltér a hajszíntől. Például gyakori, hogy az illető szőke hajú, a szemöldöke azonban barna, ilyen esetben meg kell találni a megfelelő köztes megoldást. A vendég karakterét is mindig figyelem, azt, hogy sminkel-e és mennyire, hogy milyen színeket hord. A lágy színekhez jobban illik a lágyabb szemöldök, míg annak, aki a kontrasztos színeket, karakteres formákat kedveli, a szemöldök esetén is jobban állhat egy erőteljesebb forma.”

Lehetőség van rá, hogy több színárnyalatból épüljön fel a tetoválás, az ombre szemöldököknél például ez az egyik módja, hogy elérjük a színátmenetes hatást. „A másik megoldás erre, ha a fedéssel játszunk, egyre növelve annak intenzitását a szemöldök ívének külső vége felé haladva.”

Mi történik a tetoválás elkészítése után?

A tetoválás elkészítésével nem ér véget a folyamat, 4-8 héten belül, a gyógyulást követően ugyanis sor kerül még egy találkozásra. Ekkor az esetlegesen szükséges korrekciókat végzi el a szakember, ilyenkor lehetőség van még finomhangolni a színt, igazítani picit a szimmetrián, vagy a szín tömörségén erősíteni.

„Ha nagyon dilemmázik valaki a színválasztásnál, a tetoválás alkalmával érdemesebb a világosabb árnyalatot és egy vékonyabb formát választani, majd második lépésben, a korrigálás alkalmával alakítani rajta. Jó esetben erre nyilván nincs is szükség, hisz az a cél, hogy már elsőre eltaláljuk ezeket, ám még mindig jobb, ha ily módon kell módosítani rajta, elvégre ezt nem ceruzával rajzoljuk, leradírozni nem lehet” – javasolja a sminkmester. És valóban, bármilyen módszert is választunk, a szemöldöktetoválás semi-permanent make up, vagyis féltartós eljárásnak számít, tehát a sminknél jóval tartósabb, százszázalékos eltüntetésére lézeres úton van csak lehetőség.

A tetoválást követően a bőrterület megdagad, bepirosodhat, amire jó esetben hámosodást segítő, gyulladáscsökkentő, hidratáló krémet kapunk a tetoválótól, amivel megadott időtartamig rendszeresen be kell kennünk. A szemöldök területét a gyógyulásig csak előzetesen felforralt, tisztított vízzel, enyhén vizes vattával lehet áttörölni reggel és este. Sőt, 5-6 napig a szokásos módon arcot mosni sem szabad és a hajmosással is várnunk kell. Arctisztításhoz átnedvesített törölközőt vagy micellás vizet, sminklemosó kendőt használjunk és különösen ügyeljünk rá, hogy a szemöldök területét elkerüljük velük. Ez idő alatt edzés, komoly izzadással járó munkavégzés nem javasolt, a szaunázás, szoláriumozás, napozás kerülendő.

Mindez talán macerásnak tűnhet, ám ha bevállaljuk ezt a pár hetes extra figyelmet, hosszú időre kipipálhatjuk a szemöldökformázás nagyját. Időnként persze az íven kívül eső pár szőrszálat ki kell húzkodni, de szigorúan már csak akkor, ha teljesen meggyógyult a bőrfelület.

Őszi sminkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top