Életmód

Szemöldökformázás otthon – Sminkmester segít, hogyan csináld

Igaz, hogy a sminkelés most nincs napirenden, a szemöldökünket azonban mégiscsak rendbe kellene tenni valahogy. Hogyan álljunk neki? Szakértő segít benne!

Csalóka lehet az otthoni szemöldökformázás, hisz azt gondolhatnánk, miután mindenkinek van szemöldökcsipesze, nem olyan nagy művészet azt a pár kósza kis szőrszálat kicsippenteni, ami itt-ott kinő. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Sokan vagyunk, akiknek tetovált szemöldöke van, vagy tartós szemöldökfestést szokott készíttetni magának, amik most kopásnak indulhatnak vagy annyira ritkás, vékony, esetleg extrán dús, hogy az bizony szakértő kezeket kíván.

A szakértő kezektől azonban most sajnos távol kerültünk, jelen helyzetben nincs más, magunknak kell megformázni őket – amire egyébként tényleg érdemes egy kis időt áldozni, egy ápolt szemöldökkel mindenféle smink nélkül is szebb lesz az arcunk. A hogyanról Kiss Zsuzsát, a Puffni Stúdió sminkmesterét kérdeztük.

Mi magunk is szép, természetes formát adhatunk szemöldökeinknek, ebben segít most a sminkmester.

Mi magunk is szép, természetes formát adhatunk szemöldökeinknek, ebben segít most a sminkmester (Fotó: Getty Images)

Zsuzsa első és legfontosabb tanácsa, hogy „Nagy változtatást ne most akarjunk a szemöldökünk formájában elvégezni, inkább igyekezzünk fenntartani az aktuális állapotot, az újítással pedig várjuk meg, amíg újra szakemberhez fordulhatunk.”

Szemöldökünk formázását ennek a pár lépésnek a betartásával, követésével mi magunk is elvégezhetjük:

  1. Nagyon fontos, hogy próbáljunk meg minél jobb, minél természetesebb fénynél nekiállni a procedúrának.
  2. Otthon inkább csipesszel szedjük a szemöldököt, ne próbálkozzunk gyantával vagy netalán cérnával.
  3. Szemöldökszedés előtt tisztítsuk le kíméletes lemosóval a szemöldököt és a környékét, ehhez használhatunk arctejet, alkoholmentes arctonikot vagy micellás vizet is.
  4. Egy kis kefével fésüljük át a szemöldököt.
  5. Akinek dús, karakteres a formája, nem biztos, hogy szüksége van rá, de akinek halvány, alig látható vagy hiányos, annak célszerű megrajzolni először a kívánt formát. „A szemöldökceruzát ehhez nem javaslom, mert az bizony ritkítani tudja a szálakat, pláne ha kemény ceruzát használunk. Helyette egy pici barna porral rajzoljuk meg a keretet, amit vékony, ferdén vágott ecsettel tudunk szépen, pontosan felvinni.” Ha ez nem áll rendelkezésünkre, fehér, (mindenképp) puha szemceruzát is használhatunk ehhez. „Elsőként az alsó vonalat rajzold meg, majd mindenképp ellenőrizd, hogy egyforma-e, csak ezt követően kezdd el kiszedni a vonalon kívül eső szálakat.”
  6. A csipeszes szemöldökszedésnél nem túl erősen, de picit feszítsük ki másik kezünkkel a bőrt, hogy könnyebben ki tudjuk szedni a szőrszálakat.
  7. Pár mozdulatsoronként érdemes eltávolodni a tükörtől és távolabbról is ellenőrizni az addigi eredményt, hogy lássuk, hol tartunk. Kizárólag közelről figyelni csalóka lehet.
  8. Hasonló módszerrel a szemöldök felső ívénél is ki tudjuk szedni a szálakat, de figyeljünk rá, hogy az ívbe ne szedjünk bele. Ne változtassuk felülről az ívet, csak a nagyon oda nem illő szálakat távolítsuk el. „Ha bizonytalanok vagyunk, akkor a formához legközelebbi szőröket egyáltalán ne bántsuk, csak a több sorral arrébb lévő szálaktól szabaduljunk meg.” 
  9. Szemöldökszedés után fésüljük át egy picit meredekebb ívben, felfelé a szemöldököt és nagyon óvatosan levághatjuk egy kisollóval a szőrszálak kiálló végeit – de épp csak a végeket csippentsük le, máskülönben nagyon látszódni fog, hogy „félbevágtuk” a szőrszálakat.
  10. Ismételjük meg mindezt lefelé fésüléssel is.
  11. Végül ismét áttörölhetjük a szemöldököt egy kis arctejjel, alkoholmentes arctonikkal vagy micellás vízzel, hogy eltávolítsuk a megrajzolt sablont és egy kis aloe verával bekenhetjük a területet.
Az otthoni szemöldökformázáshoz gyanta vagy cérna helyett érdemes csipeszt használnunk.

Az otthoni szemöldökformázáshoz gyanta vagy cérna helyett érdemes csipeszt használnunk (Fotó: Getty Images)

„Ha valaki nagyon bizonytalan a formában és nem jut el festetni, a spirál típusú szemöldökszínező zselékkel könnyen és gyorsan formát és színt is tud adni a szemöldöknek – hangzik Zsuzsa mentőtippje, valamint jótanácsként hozzáteszi: – A szemöldök tartós festését házi körülmények között egyáltalán nem javaslom, helyette megoldás lehet, ha a szemöldökszínünkhöz passzoló porral igazítunk rajta.”

Ha valakinek amiatt tetovált a szemöldöke, mert túl halvány a szőre, a spirálos szemöldökszínezés számukra is megoldást nyújthat átmenetileg, az ugyanis tud adni a szőrszálaknak egy plusz, mélyebb színt. Ha pedig nincs vagy nagyon ritka a szemöldökünk, akkor por állagú színezővel vagy puha szemöldökceruzával frissítsük fel a szemöldök ívét. „A pomádé is jó lehet erre a célra, pláne ha karakteresebb szemöldököt és tartósabb színt szeretnénk, igaz, ehhez kell egy kis kézügyesség, ugyanis már kis mennyiségben is erős színezésre képes. Ha természetesebb eredményt szeretnénk, mártsuk bele az ecsetet és vagy a kupakján, vagy a kézfejünkön picit dolgozzuk bele a színt az ecset szálai közé, hogy finomabban tudjunk vele dolgozni.”

Otthoni szépülés tetőtől talpig:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top