Kipróbálnál valami újat? A hámlasztó zokni 3 hétre programot ad a talpadnak

Lényege a nevében: a hámlasztó zokni lehámlasztja a bőrt a talpunkról. Csak az volt a kérdés, mennyire és milyen eredménnyel. Kiderítettem.

Mikor beterveztem magamnak, hogy önkéntes alapon kipróbálom, mit tudnak a hámlasztó zoknik, és referálok nektek tapasztalataimról, még nem gondoltam, hogy az egészből valamiféle karanténkihívás lesz. Március második felében aztán már aktívan otthon voltam és hámlottam, de most, hogy vége a folyamatnak, bizton állíthatom, akkor sem lett volna semmi zavaró aspektusa, ha jövök-megyek a nagyvilágban. A talphámlasztás ugyanis nem fájdalmas dolog, máris bemutatom, esetemben miről volt szó.

A talphámlasztók lényege

Talphámlasztót rendelhetünk online, a Krémmánia oldalán például egy csomó tippet találtok rá, én azonban ennél egyszerűbben oldottam meg a dolgot és egy drogériásat szereztem be. A talphámlasztók működésének lényege, hogy kémiai hámlasztóval (AHA- és BHA-savakkal) és más hatóanyagokkal átitatott zokniféleséget húzol a lábfejedre és ebben áztatod csülkeidet egy jó órán át. A hámlás pár nap múlva jelentkezik és két hétig is eltarthat, miközben cafatokban jön le az elhalt bőr a talpadról. Eredményként ápoltabb, puhább talpat ígérnek, ami nagy csáberő volt számomra. Gondoltam, ha beválik, papucsszezon előtt még egyszer lefuttatom a programot.

Kiinduló állapotok

Igyekeztem dokumentálni talphámlásom fázisait, hogy lássátok, mennyi a valóság a netes fotók mögött. Ehhez elsőként is mutatom talpam tél végi ábrázatát, így nézett ki március 6-án:

Talpaim állapota a talphámlasztás előtt. (Fotó: Benecz Judit)

Talpaim állapota a talphámlasztás előtt. (Fotó: Benecz Judit)

Hát, nem ez a legvonzóbb fotó amit valaha láttam, de én sem vagyok kivétel: télen akaratlanul is kevesebbet foglalkozom a talpaimmal, szépen elvan a zokniban, aminek eredményeként aztán bőrkeménykedések nőnek rajta itt is, ott is. A leggázosabb a helyzet a sarkaimon, a talppárnáimon és a nagylábujjamon volt, biztosra is mentem és lábmosást követően 60 percig rajta hagytam fenn a hámlasztó zoknit, ebből az utolsó fél órában már pamutzoknit is húztam rá – javaslom mindenkinek, ez a lötty nagyon le tudja hűteni a lábakat.

Maga a „szerkezet” nem volt több egy formázott nejlonzacskónál, amiben egy vékony, textilszerű réteg volt és tekintélyes mennyiségű folyadék. Ragasztócsíkkal lehetett rögzíteni a lábfejen, lazán feltett lábakkal azonban csak óvatosan lazázzátok végig a hatóidőt, nehogy kifolyjon hátul a folyadék. Méretét tekintve 46-os lábig biztosan jó, férjem is kedvet kapott rá, és neki is gond nélkül belefért a lábfeje a saját példányába.

Így néz ki a talphámlasztó zokni felvéve.

Így néz ki a talphámlasztó zokni felvéve (Fotó: Benecz Judit)

A talphámlás folyamata

Leírása szerint 2-7 nap után kezdődik a hámlás, más készítmények is hasonló időintervallumokat ígérnek. Nálam a 6. napon indult be a folyamat, a hetedikre pedig már szépen illusztrálta, miért is papucsszezon előtt és nem alatt javasolják ezt elvégezni. Sarkaimon körömnyi darabokban jött le a bőr, pergett, foszlott a felesleg. 

A látvány minden volt, csak nem szép, ellenben nem is zavart semmiben. Nem fájt, nem húzódott, olyan mélységig sehol sem jött le a bőr, hogy az már sérülésnek számítson, tényleg csak a felesleg távozott, de a zoknikat azért kifordítva mostam. Zuhanyzásnál luffa szivaccsal picit eltávolítottam a felesleget, de ezzel kapcsolatban egymásnak teljesen ellentétes javaslatokat olvastam, így próbáltam középutas óvatoskodással csinálni.

Így nézett ki a talpam a hámlasztó zokni használatát követő 7. napon.

Így nézett ki a talpam a hámlasztó zokni használatát követő 7. napon (Fotó: Benecz Judit)

Miután a kritikus részekről lejött minden bőrfelesleg, a hámlás elkezdett átterjedni talpam boltíves részére, sőt, oldalt is egy darabig felkúszott a folyamat, de a lábfej felső részén, vagy a lábujjak között, ahol alapból is vékonyabb a bőr, nem történt semmi – ezt nem is bántam.

Eredmény

Bár a leírás alapján két hétig tart a hámlási folyamat, nálam háromig is eltartott, mire rendeződött a helyzet. Az utolsó napokban már lábápolás fronton testápolóval is kenegettem esténként a talpamat, hogy az elért állapot sokáig megmaradjon. Összességében tehát úgy látom, tényleg hasznosak ezek a hámlasztó zoknik. Komoly rétegeket leszedett a talpamról, érzetre puhább, ránézésre is szebb a látvány, de hozzátenném, egy-egy helyen örültem volna, ha jobb munkát végez. Hogy meddig tart majd a hámlás utáni puhaság, jó kérdés, most úgy tippelem, a nyár előtt még egyszer elvégzem, pláne, ha nem jutok el pedikűröshöz.

Talphámlasztás előtt és után: ennyit változott talpaim állapota a hámlasztó zokni használatától.

Talphámlasztás előtt és után: ennyit változott talpaim állapota a hámlasztó zokni használatától (Fotó: Benecz Judit)

Amikor nem javaslom

Abban az esetben, ha ki van sebesedve a bőr a talpadon vagy a lábfejeden, nem javaslom a használatát, összetevői ugyanis a sérült részeken csíphetnek és egyáltalán, a kémiai hámlasztás sem javasolt sérült bőrfelületen. 

Az otthoni szépülés témakörben ezek a cikkek is érdekesek lehetnek: