Shine

Műköröm eltávolítása házilag – így tudod megoldani, ha most nem jutsz el a körmösödhöz

Részletkérdésnek tűnhet, de nem árt e téren is előre gondolkodni.

Akinek műkörme van, tudja, hogy 3-4 hetente elengedhetetlen a randevú a műkörmösünkkel, sőt ha géllakkoztatjuk, a kéthetenkénti frissítés sem kizárt. A jelenlegi helyzetben azonban, mikor azt is kétszer kell meggondolni, milyen gyakran megyünk élelmiszert vásárolni, nem ördögtől való, ha azt írjuk, a legbiztosabb megoldás, ha a következő pár hétre egyáltalán nem tetetünk fel műkörmöket.

Leszögeznénk, átérezzük a szolgáltatást végző kisvállalkozók, így a műkörmösök helyzetének súlyosságát, akiknek bizony a mindennapi megélhetésüket érinti, ha hetekig üres lesz az előjegyzési naptáruk. Legőszintébb együttérzésünk és megértésünk mellett azonban felelősségteljes javaslatunk mégis az, hogy soroljuk most a szépészeti szolgáltatásokat a halasztható kategóriába, és maradjunk otthon.

Tapasztalják ezt a műkörmösök is. Megváltoztak a vendégek kívánságai, aki mégis amellett döntött, hogy nem szedeti le, az is inkább semleges, nude színű lakkozást kért, mondván, annál nem látszik annyira a lenövés, mint egy élénk szín esetén, és a rövid formák is prioritást élveznek a fertőzésveszélytől való félelem miatt (ti. a hosszú körmök alatti részt sokkal nehezebb megfelelően tisztán tartani). Mindezeket Lepkó Alexandra, a győri Flamingó Szépségszalon műkörmöse mondta el, aki abban is tanácsot adott, mit tudunk tenni, ha pár hét múlva házi módszerekkel kell majd eltávolítani, rendbe tenni műkörmeinket.

A legegyszerűbb dolga annak van, aki UV-fényre kötő shellac-kal szépítteti körmeit. Ezeket otthon úgy tudjuk leszedni, ha acetonos vattát teszünk körmeinkre, majd azokat egyesével becsomagoljuk alufóliába. Ily módon dunsztba tesszük ujjainkat, hogy az aceton ne párologjon el, hanem a lakkot oldja le minél előbb. Eltávolítását követően a körömfelület reszelésére nincs szükség, elég egy óvatos formázás és kész.

A shellac otthon is viszonylag egyszerűen eltvolítható.

A shellac otthon is viszonylag egyszerűen eltvolítható. (Fotó: Kameleon007/Getty Images)

A géllakk eltávolítása ennél már egy fokkal komolyabb mutatvány, ugyanis tartósságát, keménységét tekintve ez már erősebb típus, mint a shellac. Acetonnal ezt nem lehet eltávolítani, csak körömcsiszolóval, annak (érthető) hiánya esetén körömreszelővel. Ennek használatánál azonban Alexandra óvatosságra int mindenkit, nagyon kell figyelni rá, hogy csak a lakkréteget távolítsuk el és ne károsítsuk a körmünket. Ha sikerült, akkor a reszelő okozta barázdákat puha, direkt az ilyen jellegű finomításokra kialakított körömreszelővel tudjuk eltüntetni, simává téve a köröm felszínét.

Nem tragédia, ha leszedeted a műkörmöd, hidd el, lesz még rá alkalom bőven, hogy megcsináltasd őket.

Nem tragédia, ha leszedeted a műkörmöd, hidd el, lesz még rá alkalom bőven, hogy megcsináltasd őket. (Fotó: IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty Images)

Az épített zselés és porcelán műkörmök esetén is hasonló a helyzet, leoldani nem tudjuk őket, csak lereszelni, de az sem egyszerű feladat, ezek nagyon erős anyagból készülnek. Annak érdekében, hogy biztosan megóvjuk körmünk épségét, semmiképp se feszegessük fel a műkörmöt még akkor se, ha úgy látjuk, a széleknél „levegőt kapott”. Mint Alexandra is elmondta, „A reszelésnél is jobb, ha csak körmünk hosszán alakítunk, illetve magát a színt távolítjuk el, az épített műkörömrészt ne bántsuk.” Ily módon biztosan nem reszelünk lyukat a körömbe (bizony, ilyen is előfordulhat), ellenben körmünk rendezettebb formájában várja majd az újbóli találkozást körmösünkkel.

Ahonnan inspirációt nyerhetsz rövid körmökre:

Kimegy a divatból a hosszú köröm?

A japán manikűr a pucér körmöket is vonzóvá teszi:

Ezért próbáld ki a japán manikűrt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top