Életmód

Éhezők viadala a boltokban, az online rendelések túlterheltek – de hogyan vásároljunk akkor?

A boltokat elárasztják az emberek, az online rendeléses felületek döglődnek. Milyen lehetőségeink vannak még?

Éjjel direkt fennmaradtam, hogy a Kifli nevű online élelmiszerboltból tudjak rendelni, ugyanis ott éjfélkor nyitják már a szállítási időpontokat, és csak három napra előre lehet foglalni. Egész este felkészültem, listát írtam, kosárba pakoltam, hogy már csupán annyi dolgom legyen, hogy rányomok a megrendelés gombra éjfélkor, és akkor talán van esélyem egy közeli időpontot kifogni. Ennyire el akarom kerülni a boltokat, ennyire komolyan veszem, hogy maradjak otthon. De sajnos ez a trükk sem vált be, úgy tűnik, fél Magyarország megvárta az éjfélt és kattintott, a honlap pedig összeomlott. Próbálkoztam még egy fél órát, de aztán feladtam, bevásárlás nélkül maradtam.

Pedig esküszöm, nem pánikvásárlást akarok végrehajtani, nem kell 60 kiló liszt, csak a szokásos heti alapanyagokat szeretném valahol megvenni. Erre azonban egyre kevesebb esélyt látok.

A Tesco és az Auchan már beleállt a földbe, nincs foglalható szállítási időpont, a CBA és Groby online rendelése még tartja magát, de hetekkel későbbre lehet csak kiszállítást kérni, és akkor sem biztos, hogy megérkezik az élelmiszer. Legalábbis erről számoltak be a közösségi oldalakon az ismerősök: volt olyan, hogy a kiszállítás reggelén mondta le a rendelést a bolt, máskor pedig hiányosan hozzák, mert időközben elfogy a vécépapír vagy a liszt. Tényleg olyan érzése van az embernek, mintha valami kifordult éhezők viadalába került volna.

Budapesten kerületenként más a helyzet

Ha elmegyünk személyesen mégis a boltba – amit egyébként tényleg nem kéne erőltetni –, akkor sem sokkal jobb a helyzet. Amellett, hogy ezzel kockáztatjuk, hogy a nyakunkba lihegnek a tömegben, és megfertőződhetünk, még azzal is számolnunk kell, hogy a helyszínen lefosztott polcok várnak. Múlt hét szombaton azt hittem, mennyire okos vagyok, hogy nyitásra megyek a XIII. kerületi Aldiba, de rá kellett ébrednem, hogy az egész lakótelepnek ugyanez jutott eszébe, és millió ember között kellett küzdeni az olajért. Vagyis én nem küzdöttem, úgyhogy olaj nélkül maradtam. Mások éjjel próbálnak tescózni, de ez sem vezet célra, mert üres polcokat találnak és kétórás sorban állás van a kasszáknál hajnali egykor is. Gazdagréten az Aldi pedig már meglépte azt, hogy vásárlási limitet vezetett be a húsoknál, hogy megakadályozza az egyszemélyes felvásárlásokat.

„Ötödik kerületben, Parlament és Teréz körút környéke már ezelőtt is gázos volt, múlt héten. Az emberek ráadásul nem tartják a távolságot, beállnak egymás mögé szorosan a sorba.

Tegnap a párom az Aldiban maga elé engedett egy babakocsis nőt, ezért a mögötte lévő veréssel fenyegette, és közölte, hogy dögöljön meg.

Zöldség alig van, főleg krumpli és hagyma a hiánycikk. Vécépapír is alig. És a húsok.”

Kipróbáltunk persze más megoldásokat is, úgy tűnik, hogy a kisboltok nagy terhet képesek levenni most a vállunkról: a sarki kis üzletek jól feltöltöttek a hírek szerint, és érdemes a helyi zöldségeseket, henteseket is felkeresni, lehetőleg kora reggel, mert egyrészt nincs náluk akkora tömeg, másrészt akkor még talán találunk is húst és zöldséget. A nyolcadik kerületből például a következő információkat kaptuk:

„István utcai hentes, konkrétan minden volt tegnap, 20 perc sorban állás, az is főleg azért, mert egyszerre egy vevő lehetett bent.”

„A hentesnél 7.30-kor nem volt senki, ki is használtam, kis zöldséges ugyanez a környéken.”

Felelős bevásárlásra lenne szükség, nem felhalmozásra

Felelős bevásárlásra lenne szükség, nem felhalmozásra (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Buda, vidék és kínai boltok

A szerkesztőség tagjainak beszámolói szerint más kerületekben is hasonló a felállás, még a II. és III. kerület áll jól Budapesten, már ami a kulturált vásárlást és élelmiszer-ellátást illeti. Vidékről pedig azt jelentették, hogy a közösség egész jól reagált a jelenlegi helyzetre. Mintha ott nem pánikolnának annyira az emberek attól, hogy éhen halnak, ha kijárási tilalom lesz.

„A III. kerületi boltban tegnap két kiló hús volt már csak a pultban, és ketten álltunk érte sorba, az előttem lévő nő nekem adta a felét.”

„Itt a II. kerületben nincs tömeg a boltokban. Érdemes lehet feljönni ide.”

„Vannak olyan Facebook-csoportok ahol házi tojást, lekvárt lehet venni kistermelőktől. Ez is lehet egy opció. Hozzánk (környező utcákba) például vasárnap jön egy bácsi tojással. Már ha jöhet akkor még.”

„Én Balatonfüreden vagyok. Itt kényelmesen lehet vásárolni (csirkemellet is), ha reggel nyitás körül ott vagy. Érzékelhetően több ember van bent ebben az időszakban, de még abszolút kényelmes mennyiségben.

A zöldségespult feltöltve, vécépapírt is lehetett kapni, olajat, tésztát, konzerveket is simán lehetett válogatni.

Ez a Spar volt. Az Aldi egy délutáni időszakban zsúfoltabb, de nincs lincshangulat, és folyamatosan töltik a pultokat. Nem kell kapkodósan vásárolni. A kisboltok teljesen rendben vannak, bemész, semmit nem érzékelsz a helyzetből. A DM, Rossman itt is hasonló lehet, mint Budapesten, a fertőtlenítő cuccok elfogytak.”

A kínai boltokat úgy tűnik, kerülik az emberek, valószínűleg félnek a fertőzéstől, pedig nyilván nem veszélyesebb egy Magyarországon élő kínai, mint bármelyik másik ember az utcán. Jó opció lehet így a kínai boltokban keresni a tartós élelmiszereket azoknak, akik nem tartoznak a pánikra hajlamosak közé.

„Balatonlellén volt minden, a kínai boltokat amúgy én is ajánlani tudom. A II. kerületben tényleg van minden, ott a tisztítószerek és a vitaminok fogynak le hamar. Senki nem verekszik és a többség magától tartja a távolságot a sorban is.”

Felelős vásárlásra lenne szükség

A jelenség nem egyedi, nem csak a magyarokra jellemző, hasonló hírek érkeznek például Spanyolországból is, ahol megrohanták az Aldit a lakosok nyitáskor. Pedig igazából felesleges ez az élelmiszer-felhalmozás, hiszen láthatjuk az olasz híradásokból is, hogy kijárási tilalom alatt is lehet menni élelmiszert vásárolni, nem zárták be ott sem a boltokat, nem éheztetik a lakosságot. Talán tényleg csak arról szól ez a roham az üzletekben, hogy ettől érzik az emberek, hogy van egy kis kontroll a kezükben, hiszen most tényleg napról napra változik az életük.

Csak az a probléma vele, hogy így nem marad semmi a boltokban azoknak, akik nem halmoznának, csupán a napi, heti bevásárlást intéznék el. És még veszélybe is sodorják magukat és másokat, mert nem lehet kikerülni a tolongást, a vásárlás miatt lesz nagyobb a fertőzésveszély.

Felelősséggel tartozunk egymásért ebben a helyzetben, tekintettel kell lenni másokra, nem felvásárolni az összes kaját és nem összeverekedni egy üveg étolajért, ahogy az egy kanizsai ismerősöm látta a helyi Sparban. Nincs világvége, nincs éhínség, ha okosabban csinálnánk, akkor nem lennének üresek a polcok a boltokban, és nem kellene aggódni a napi betevőért. Ne halmozz, vásárolj ésszel, tartsd a távolságot, és akkor nem lesz ilyen katasztrófa a bevásárlás, mint jelenleg.

További cikkek a vásárlásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top