nlc.hu
Trend

A Mary Jane cipők divattörténete

De ki az a Mary Jane?

Egy hat lábujjú francia király, egy 20. század eleji rajzfilmfigura, a flepperek, Twiggy és a Spinédzserek is hozzátette a magáét, hogy a Mary Jane cipő ikonná vált.

A Mary Jane cipők, vagyis a zárt, általában lekerekített orrú, mély kivágású, egy vagy akár több pánttal ellátott lábbelik a 2022-es tavaszi szezon legtrendibb darabjai közé tartoznak. De vajon honnan ered ez a stílus és egyáltalán ki volt az a Mary Jane?  

A szóban forgó cipők korai előképének a 15.-16. századi, úgynevezett duckbill, vagyis kacsacsőrű – de tehénszáj vagy medvemancs néven is emlegetett – lábbelik tekinthetők. Az első modellt VIII. Károly francia király számára készítették, mégpedig meglehetősen prózai okokból: az uralkodó ugyanis mindkét lábán 6-6 darab lábujjal rendelkezett, ez a darabszám pedig nem fért el az akkoriban szokványosnak számító, hegyes orrú cipőkben. A király széles orrú lábbelije azonban divathullámot indított el, és nem csupán hazájában, de még azon kívül is felkapottá vált a férfiak körében. Olyannyira, hogy például VIII. Henrik is előszeretettel hordott ilyen cipőket.

Kacsacsőrű cipő

Kacsacsőrű cipő (Forrás: Wikimedia Commons)

Az óvodából a táncparkettre

A mai értelemben vett Mary Jane cipők karrierje ugyanakkor csak a 19. század vége felé indult, mégpedig eredetileg gyerekcipőként, melyet főképp a kisfiúk, ritkábban kislányok is viseltek. A lábbelit ekkor még egész egyszerűen pántos cipőként emlegették. Arra, hogy megkapja jól ismert nevét, nem kellett azonban már túl sokat várni.

Richard F. Outcault amerikai képregényrajzoló 1902-től publikálta a Buster Brown-képregényeket. A történet főszereplői egy csintalan kisfiú, Buster Brown, a kutyája, Tige és a barátnője, Mary Jane voltak – utóbbit Outcault a saját kislányáról mintázta és nevezte el. A kisfiú és a kislány figuráját a művész a kor legaktuálisabb gyerekdivatjának megfelelő öltözékekben rajzolta meg, lábukon a jellegzetes, pántos cipőkkel.

Buster Brown, Mary Jane és Tige, a kutyus

Buster Brown, Mary Jane és Tige, a kutyus (Forrás: Wikimedia Commons)

1904-ben Outcault a St. Louis-i Világkiállításra utazott, azzal a céllal, hogy a Buster Brown karakterek licencét különféle cégeknek értékesítse, akik aztán a termékeik reklámozására használhatják azokat. A lehetőséggel több tucatnyi cég élt, ám kétségkívül a Brown Shoe Company járt vele a legjobban, amiben persze közrejátszott a cég és a képregény címszereplője között már eleve meglévő névegyezőség is. A cipőmárka ekkortól Mary Jane-ként kezdte forgalmazni akkor egyébként már évek óta piacon lévő pántos gyerekcipőit, emellett pedig gyerekszínészeket bérelt fel, akik a képregény karaktereinek öltözve népszerűsítették a márka lábbelijeit az ország áruházaiban. Így ragadt rajta a cipőn a Mary Jane elnevezés.

Flapper sílus

Flapper sílus az 1920-as évekből (Fotó: American Stock Archive/Archive Photos/Getty Images)

Az 1920-as években aztán a Mary Jane a szó szoros értelmében felnőtt: a lázadó és szabados flapperek megjelenésének jellegzetes eleme lett, éppúgy, ahogy a kor ízléséhez mérten pimaszul rövidnek számító, egyenes szabású ruhák vagy a bubifrizurák. Amellett, hogy küllemében tökéletesen illett a képbe, még praktikus viselet is volt a táncparketten, lapos talpú, illetve az ekkoriban megjelent magas sarkú változatokban egyaránt. Mindez ugyanakkor nem jelentette azt, hogy a gyerekdivatból eltűntek volna az ilyen stílusú lábbelik, sőt: az 1930-as években a trend ott is újabb lendületet kapott, annak köszönhetően, hogy az évtized első számú gyereksztárjára, Shirley Temple-re is gyakran adtak ilyet a jelmeztervezők.

Shirley Temple a babszem kisasszony című film főszereplőjeként

Shirley Temple a Babszem kisasszony című film főszereplőjeként (Fotó: Profimedia)

Cipőből ikon

Az 1960-as években a korszak egyik legmeghatározóbb divattervezője, a brit Mary Quant porolta le a Mary Jane-t. Amikor találmányát, a miniszoknyát épp nem PVC-csizmákkal, akkor Mary Jane cipőkkel kombinálva álmodta modelljeire. Köztük a legesleghíresebbre, Twiggyre is, aki akkoriban minden porcikájával és mindennel, amit azokon viselt, betonbiztosan divatot teremtett.  

Twiggy 1966-ban

Twiggy 1966-ban (Fotó: Stan Meagher/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Az 1980-as évek visszavonulót fújt a Mary Jane-nek, a stílus leginkább csak a kislányok lakk ünneplős cipőin vészelte át az évtizedet. Az 1990-es évek elején aztán a megjelenésében akkoriban leginkább a szakadt Lolitás vonalat képviselő Courtney Love, illetve a Spinédzserek sorozat karakterei tették újra érvényessé a Mary Jane-t a mainstreamben. 

Courtney Love és a Spinédzserek karakterei Mary Jane-ben

Courtney Love és a Spinédzserek karakterei Mary Jane-ben (Forrás: Getty Images)

Az azóta eltelt évtizedekben a Mary Jane sosem tűnt el teljesen sem a gyerek- sem pedig a felnőtt divatból, hiszen egy ikon – és Mary Jane már kétségkívül az – ilyet nem tesz. Inkább csak annak intenzitása változott, hogy épp milyen mértékben számított menőnek. Jelenleg épp nagyon: a stílus egyértelműen ott van a 2022-es tavaszi-nyári cipődivat legmeghatározóbb irányzatai között.

Mary Jane cipő a Moschino 2022-es tavaszi-nyári kollekciójából

Mary Jane cipő a Moschino 2022-es tavaszi-nyári kollekciójából (Fotó: Jared Siskin/Getty Images for Moschino SS22 show )

A lapos talpú változatoktól kezdve a bumfordi chunky stíluson a tömbsarkú, tűsarkú vagy épp platformos modellekig gyakorlatilag mindenféle verzióban megy, ebből adódóan pedig számos különféle stílusú outfitbe beilleszthető. Klasszikus eleme a kislányos, iskoláslányos szetteknek, illetve a szofisztikált, midiszoknyás, midiruhás összeállításoknak. Karaktert adhatunk vele egy egyébként minimalista darabokból álló öltözéknek, kombinálhatjuk farmerrel – ezen belül a bokát szabadon hagyó nadrághossz javallott –, de a chunky darabok akár alternatív stílusú outfitek részeként is bevethetők. A harisnyák mellett boka- vagy térdzoknival is ér kombinálni őket. Most pedig jöjjön némi képi inspiráció!

Mary Jane cipők az utcai divatban
Megnézem
Összes kép (10)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top