nlc.hu
Trend

3 tipp a profi tálaláshoz

3 hozzávaló bomba tálaláshoz + 1 egyszerű, de isteni recept

Kész az étel, isteni is lett, de nem tudod, mivel díszítsd, hogy olyan jól nézzen ki, mint a menő gasztrofotókon? Mutatunk három egyszerű hozzávalót, amikkel mesterfokra vihető az otthoni tálalás.

Valljuk be, mindenki szívesebben eszik olyan ételt, amelyik jól is néz ki, a tálalása pedig kifogástalan. De hogyan készítsünk gusztusosan, gyorsan jól stylingolt ételt?

A Konhyakiállításon megrendezett Miele Magyarország Food. Design. Brunch. eseményén pont ez volt a téma, ahol a food stylist, Iklódi Dóra beavatott minket a díszítés pár trükkjébe,  és mellette olyan fogásokat is mutatott, amit kevés idő és energia ráfordítással, bármikor elkészíthetünk. És még jól is néznek ki.

Mádai Vivien és n Iklódi Dóra ételt díszít.

Így készül a szép tálalás (Fotó: Mádai Vivien, Iklódi Dóra)

Ilyen volt az egyszerűen elkészíthető spárgasaláta buggyantott tojással, pirított magkeverékkel. Mutatjuk, hogyan készítsd el 2 főre.

Ami kelleni fog hozzá:

● 1 csokor spárga

● 6 marék madársaláta

● 2 marék magkeverék

● 2 db tojás

● só, bors

● 50 g vaj

● 2 teáskanál ecet

Dresszinghez:

● 1 evőkanál balzsamecet

● 3 evőkanál citromlé

● 1 teáskanál cukor

● csipet só

● 4 evőkanál olívaolaj

Így készítsd el:

A spárgát megmossuk és a fás részét eltávolítjuk. Feldaraboljuk és enyhén sós vízben 3-4 percig főzzük. Ezután jéghideg vízbe tesszük és pár percet hagyjuk hűlni. Kiszedjük papírtörlőre, leitatjuk róla a vizet. A vajat serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a spárgát és megpirítjuk rajta. Tegyük félre langyosra hűlni. Egy nagyobb tálban a madársalátát, spárgát és dresszinget alaposan összekeverjük.

Ne félj a buggyantott tojástól, az elkészítése nem ördöngösség:

Sokan félnek a buggyantott tojás elkészítésétől, pedig nem kéne. Csupán némi odafigyelés szükséges hozzá:

  • Forraljunk fel 1 liter vizet egy nagy csipet sóval és az ecettel. A víznek elég gyöngyöznie. A tojásokat egyesével egy csészébe vagy tálkába ütjük, innen pedig a vízbe állított merőkanálba zuttyantjuk óvatosan. 2 perc főzés után a merőkanálból a vízbe fordítjuk, további 2-3 percig főzzük.
  • Szűrőkanál segítségével kimerjük, és egyből tálaljuk vagy hideg vízbe helyezzük. Aki nem szereti a buggyantott tojást, az készítheti szuvidálva is, gőzpároló segítségével, amiben a tojások 45 perc alatt egy egészen egyedi, különlegesen finom, zselés állagot kapnak.

Majd egy serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk rajta a magvakat. Tálalásnál a tányérba szedünk a spárga salátából, megszórjuk a magvakkal és a tetejére helyezzük a tojást.

Egy nő fotót készít a spárga salátátról

Spárga saláta buggyantott tojással

Jó, de mivel díszítsünk?

A tálalással általában nekem is gondjaim szoktak lenni, nem jön csípőből, hogy mit hova tegyek az ételre, hogy az tényleg gusztusosan nézzen ki, és mondjuk az Instagramon is jól nézzen ki. Dóra tálalás közben mesélt a stylingolás egyszerűbb fortélyairól, és többek között megosztotta velünk 3 kedvenc alapanyagát, amik segítségével kihozhatjuk a maximumot ételeinkből:

  •  Sókristály: formájának köszönhetően látványos befejezést kölcsönöz az ételeknek.
  • A mikrozöldek rengeteg értékes hatóanyagot rejtenek és roppant jól is mutatnak, díszítsük például szendvicseinket borsóhajtással.
  • Szintén sokat dobhatnak az ételeinken a liofilizált, vagyis fagyasztva szárított gyümölcsök. Az édes ízekhez jól passzol például a málna vagy az eper, akár darabosan, akár porrá őrölve a tetejére hintve.
  • Kiválók díszítéshez a virágok, és itt most nem a kertben leszedett büdöskére vagy orgonára gondoltunk, hanem az ehető virágokra. Ezek egyébként nem mai találmányok:  a kínaiak, a görögök és a rómaiak is felhasználták étkezésükhöz. Érthető , hiszen a virágok hozzáadásával nemcsak színt vihetünk az ételekbe, hanem még plusz ízvilágot is alkothatunk. De ez egy másik cikk témája.

Milyen ehető virágok vannak?

  • Ilyen például az allium, az ánizs, a rukkola, a búzavirág, a gyermekláncfű vagy  a szegfű.
    Kókusztejes tápiókapuding mangóval, eheto virággal, ahogy a Miele standon tálalták

    Így díszíts ehető virágokkal egy ételt

Dóra tippjein túl ezek is jól jöhetnek a tálalás során:

  • Főtt tésztára önthetünk például egy kis paradicsomos pestót és köríthetjük apró, félbevágott koktélparadicsommal.
  • Törekedjünk a kontrasztokra, akár a főétel és kiegészítői között, vagy akár az ételek és a tányér között, a lényeg, hogy a kontraszt mindig az ételt emelje ki. Mit használj ehhez? Például friss zöldséget, salátát, amik megfelelő kiegészítői lehetnek a főételnek. Jól jöhetnek az erős színű zöldségek: a színes répák, a lila karfiol, lila burgonya.
  • Használj bátran morzsolt fűszernövényeket, szórd meg ezzel a főételt, vagy akár a tányért.
  • Ne ess a monokróm színséma hibájába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top