nlc.hu
Trend

Így hordd a széles szárú palazzo nadrágot

Divat a palazzo, mutatjuk, hogyan hordd a széles szárú nadrágot

A tavaszi-nyári szezon kulcsdarabja a széles szárú nadrág, adunk pár tippet rá, hogyan tudod a legelőnyösebb szetteket összeállítani főszereplésével.

Széles szárú nadrágokkal vannak tele az üzletek, farmer és szövet anyagból is remek darabokat találhatunk, amikkel feldobhatjuk skinny naciktól hemzsegő ruhatárunkat. A nagy kérdés azonban: hogyan tegyük mindezt, hogy a széles nadrágszárak a legelőnyösebben formázzák alakunkat?

Elsőként is tisztázzuk gyorsan: széles szárú nadrágoknak azokat nevezzük, amelyek már a csípő vonalától széles, vagy szélesedő nadrágszárral rendelkeznek. Lehetnek hosszú vagy culotte fazonok is, földig érő változatait palazzo nadrágnak is nevezik. A tavaszi-nyári időszak kedvenc típusai, hisz a lenge anyagok hullámzása értelmet nyerhet ezeknél a fazonoknál. Persze a téli szettekből sem kell kihagyni őket, lágy esésű szövetekből is csodaszép darabokat találhatunk – a merev anyagú változatok azonban meggondolandók, farmer esetén is ügyeljünk rá, hogy puhább denimből készüljön.

Palazzo történelem

A női nadrágok divattörténetében érthető módon a bő fazonok jelentették az első típusokat, az 1800-as évek végén még a szoknyaszerűen buggyos nadrágokat próbálták az első feministák népszerűvé tenni.

A palazzo fazonok a húszas években jelentek meg, Chanel és kortársai voltak az elsők, akik népszerűvé tették e típusokat, majd a harmincas és negyvenes évek hírességei, Katharine Hepburn, Greta Garbo és Marlene Dietrich voltak azok, akik igazi divatnagyköveteivé váltak a palazzo nadrágoknak.

Újabb népszerűségi hullám a hatvanas években érte el a széles szárú nadrágokat, mely azóta is minden évtizedben megtalálja a helyét a divattrendek közt. A nyolcvanas évek power suit időszakában csodásan passzoltak a Donna Karan vagy Giorgio Armani által is fémjelzett nadrágkosztümök világába, most, a 2020-as években pedig az oly sokáig trendvezető skinny fazonokat sikerült letaszítaniuk a trónról.

Térjünk is rá a lényegre,

hogyan, mivel hordjuk a széles szárú nadrágot? És pontosan milyet válasszunk?

A palazzo nadrágok kiváló alakformálók, azonban sokat számít, milyen fazonról van szó, és mi melyik testrészünket szeretnénk hangsúlyozni vagy épp kevésbé erősíteni vele. 

Palazzo nadrágos lila szett

Palazzo nadrágos lila szett (Fotó: MEGA/GC Images)

1. Optikailag nyújtani szeretnénk lábainkat?

Alacsony termetűeknek érdemes magas derekú fazont választani, ezek a jellemzően deréknál csípésekkel, sokszor övvel is ellátott fazonok optikailag jó pár centivel tudják nyújtani a lábakat. A nadrágszár érjen egy picivel a boka alá és húzzunk hozzá magas sarkút, aminek így épp csak az orra és a sarka fog látszódni.

Széles szárú nadrág kardigánnal

Széles szárú nadrág kardigánnal (Fotó: Isa Foltin/Getty Images for Montblanc International)

A culotte fazonok inkább a magas lányoknak állnak jól, ám ha mégis elcsábulunk, viseljük azt is magas sarkúval, hogy visszaadjuk lábainknak a lábszárközépnél elveszített centiket. 

Magas derekú palazzo nadrág

Magas derekú palazzo nadrág (Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images)

2. Csípőnket szeretnénk kihangsúlyozni? 

Ha derekad helyett jobban szeretnéd a csípődre terelni a figyelmet, mi sem egyszerűbb, válassz a mostanság ismét feltörekvőben lévő csípőfazonú nadrágok közül. Köztük is van jócskán széles szárú változat, amelyek viselésénél a magas sarkú cipőkre érvényes lábhosszabbító hatást szintén kamatoztathatod. Crop topokkal most nagyon divatos ez a típus.

Csípőfazonú palazzo nadrágos szett

Csípőfazonú palazzo nadrágos szett (Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images)

3. Vastag combokra keresel nadrágot?

A palazzo nadrágok kétségkívül vastagíthatják a lábakat, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne hordjon széles szárú nacit, akinek vastag a combja. Már miért ne tenné? Azt az egyet érdemes átgondolni, amit egyénként minden testalkat esetén elmondhatnánk: mennyire szeretnénk, illetve mennyire gond vagy sem, ha hangsúlyozzuk lábainkat? A nagy, kontrasztos minták, a világos színek dominanciája erősít, míg az egyszínű, sötét árnyalatú, vagy sötét alapon árnyalatnyi kontraszttal dolgozó minták jóval kevésbé teszik ezt. Jolly jokernek számítanak a hosszában csíkos palazzo nadrágok, amik tovább nyújtják optikailag az alakot, ellenben a négyzetekből építkező (például sálmintás) darabok sokkal inkább erősítik a combokat.

Málna színű palazzo nadrág mellénnyel

Málna színű palazzo nadrág mellénnyel
(Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images)

4. Mivel hordd a széles szárú nadrágot?

Mostanság nagyon divatosak az egyszínű nadrágkosztümök, amik palazzo nadrág esetén is kiváló választások. Tetőtől talpig monokrómba bújni ugyanis nyújtja, slankítja az alakot és egyúttal nagyon elegáns, nem csak munkahelyre. Sok múlik azonban rajta, milyen hosszúságú blézerrel viseljük a palazzo nadrágot.

Monokróm palazzo nadrágos szett

Monokróm palazzo nadrágos szett (Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images)

Ha erős testalkatúak vagyunk, széles szárú nadrághoz a legjobb választást a szűk, betűrhető pólók, ingek jelentik, vagy azok, amik épp a nadrág derekánál végződnek, esetleg picit felette. Blúzból is kevésbé bő fazont válasszunk, a nadrág oversize jellegét ugyanis velük tudjuk legjobban ellensúlyozni. Ha árnyalatban a nadrág színéhez közel állót választunk, még egységesebbé tehetjük az összhatást, és érvényesülhet a monokróm blézereknél már emlegetett alaknyújtó hatás. Így van ez akkor is, ha kabátkát, blézert vennénk föléjük. Utóbbiakból válasszunk finoman a test vonalát követő fazont, mely a csípő vonaláig, esetleg kicsit lejjebb ér, vagy ezek szöges ellentétét, egy lágyan leomló maxi fazont. 

Hayley Amber Hasselhoff palazzo nadrágos szettben

Hayley Amber Hasselhoff palazzo nadrágos szettben (Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images)

A boxy, oversize blézerek palazzo nadrággal társítva inkább a magas, vékony testalkatra passzolnak, a kettő együttese ugyanis kifejezetten robosztus hatást kelt. Számukra azonban épp egy edgy, vagány összeállítás kerekedhet belőlük, már ha kedvelik ezt az összhatást. Minden más esetben számukra is jól kihasználható darab lehet egy rövidebb fazonú kabátka. Lazább szerelésekhez blézer helyett a farmer- vagy motoros dzseki, vagy a bomberdzseki is jó opciók, szépen egyensúlyba hozzák az outfitet.

Maggie Gyllenhaal palazzo nadrágos kosztümben

Maggie Gyllenhaal palazzo nadrágos kosztümben (Fotó: Georg Wendt/picture alliance via Getty Images)

A kardigánokat a blézerekhez hasonlóan érdemes megválogatni, mind hossz, mind bőség tekintetében. A maxi, szinte földig érő fazonok remekül nyújthatják az alakot, az alatta viselt pólót persze ekkor is jobb betűrve hordani, és annál látványosabb lesz a slankító hatás, minél inkább egy színből, vagy annak egymáshoz közel álló tónusaiból építkezik a szett.

Palazzo nadrágos szett világos színre hangolva

Palazzo nadrágos szett világos színre hangolva (Fotó: Ernesto Ruscio/Getty Images)

5. Mekkora legyen a nadrág hossza?

A palazzo, tehát a hosszú, széles szárú nadrágok esetén a street stylerek nem győzik elénk tárni a földet verdeső nadrágszárak divatját, a klasszikus divatajánlások azonban ennek éppen szöges ellentétét javasolják: akkor lesz szettünk ízléses, ha a nadrág szára nem rogy be elől, hanem éppen megáll olyan magasságban, hogy könnyed esése érvényesülni tudjon, de még semmiképp sem tűnik rövidnek. A praktikum is tökéletesen a földig érő nadrágszár ellen szól: nem elég, hogy koszos lesz, de még szét is kopik pár felvétel alatt. Ám bármelyiket is választjuk, megnyugodhatunk, nadrágunk divatos lesz, mi pedig viseljük szívvel és lélekkel, és válasszuk azért, mert nekünk úgy tetszik.

Az extra hosszú nadrágszárak most nagyon divatosak

Az extra hosszú nadrágszárak most nagyon divatosak (Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top