nlc.hu
Trend

Leminősítették a magyar ombudsmant

Leminősítették a magyar ombudsmant külföldi kollégái

A világszövetség szerint Kozma Ákos és hivatala a többi között nem foglalkozott számos emberi jogi problémával, nem védelmezte a civileket, ezért leminősítették a magyar ombudsmant.

Leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái, vagyis az eddigi A kategóriából B-be sorolta az alapvető jogok biztosának hazai intézményét a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége – tette közzé a Magyar Helsinki Bizottság.

Kozma Ákos, az alapvetõ jogok biztosa beszámolóját tarja az õ és a helyetteseinek tevékenységérõl az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. november 4-én

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa beszámolóját tartja az ő és a helyetteseinek tevékenységéről az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A döntés szerint Kozma Ákos és hivatala

  • nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBT+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érő jogsértéseket;
  • nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét;
  • politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

A leminősítés azt is jelenti, hogy a magyar ombudsmannak nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, valamint nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top