nlc.hu
Trend

Női test változása a ciklus során

Nem vagy egyedül, ha úgy érzed, a tested havonta változik

A nők többségét érinti, mégis, mintha tabuként kezelnénk a dolgot. Normális, hogy testünk a ciklusunk során változik, fontos, hogy komfortossá tegyük a mindennapokat.

Sokunk számára a haspuffadás vagy az érzékenyebb mellek menstruációs ciklusunk velejárói, mégis, nagyon kevés szó esik minderről. Hajlamosak vagyunk magunkban végigszenvedni azt az időszakot, holott egyáltalán nem vagyunk egyedül ezzel a problémával. Gondoljunk csak bele, egy évben 100-150 napra is tehető, amikor havi ciklusunkkal összefüggésben megváltozik a testünk,  miért akarnánk kényelmesebbé tenni ilyenkor is a hétköznapokat? Hogyan kezdjünk neki? Segíthet annak a néhány nőnek a tapasztalata, akiket megkérdeztünk a témában.

A PMS testi tünetei

A menstruációs napok száma átlagosan 3-5 nap közé tehető, ami egyénenként eltérést mutathat. A hormonális változások azonban nem csak ezeket a napokat érintik: tegye fel a kezét, akit még nem érintett a PMS, azaz a premenstruációs tünetegyüttes valamely szépsége. Senki? Gondoltam. „Premenstruációs panaszokat a hormonálisan aktív nők közel 80  százaléka tapasztal. 20-40 százalékban a panaszok jelentősek, rontják az életminőséget, az esetek 2,5-5,0 százalékában pedig átmeneti munkaképtelenséghez vezetnek” – olvasható Dr. Elek Csaba írásában a Házipatika oldalán.

Fotó: sloggi

Fotó: sloggi

A PMS akár 14 nappal a menstruációt megelőzően is jelentkezhet számos tünet formájában, melyek közt gyakori a só- és vízvisszatartás miatti haspuffadás és az érzékenyebbé váló mellek, mint testi tünetek. Mégis, ahogy Gabi is elmondta, ezekről valahogy kevesebbet beszélünk. „A menstruációról leginkább a hangulatingadozások és a görcsök jutnak az emberek eszébe, pedig a test működése több szinten is felborul ilyenkor. Nálam például a szülések után teljesen megváltoztak a menstruációt kísérő tünetek: megszűntek az alhasi görcsök, cserébe le akar szakadni két napig a derekam, amikor meg fog jönni. Aztán a szülés után jött az a tünet is a menstruációkkal, hogy érzékenyebb a mellem a megelőző héten, és meg tudok őrülni tőle, ha nem megfelelő melltartó van rajtam. Ilyenkor nem bírom elviselni a csipkéket vagy a nagyon műszálas csodákat, csak a kényelem lehet az elsődleges szempont, ha nem akarom azt az egy hetet feszengve tölteni.”

Orsi számára az alsónemű kiválasztása javít sokat a komfortosságon, ám nem volt mindig határozott a vásárlást illetően. „Felnőtt fejjel, két gyerek után már nyilván tudatosan állok a témához, tinikoromban azonban még nem ez volt rám jellemző. Talán bele sem gondoltam, hogy tehetnék a kellemetlen testi tünetek ellen, úgy voltam vele, ez ilyen, el kell fogadni – mesélte el Orsi. – Akkor is tudnám, ha nem akarnám, mikor fog megjönni, előtte egy-két nappal elkezd felpuffadni a hasam, olyan vagyok korán reggel, mint aki degeszre ette magát, és ez pár napig így is marad. Nadrágból egyáltalán nem mindegy, melyiket veszem fel, de alsóneműből is úgy vettem észre, számít a fazon és az anyag is. Nekem azok jöttek be, amik rugalmasak, mégis van tartásuk, ezáltal ha a poci nő, a bugyi is tágul vele. A fazon szinte mindegy is, ha az anyaga rendben van, jöhet.” 

Kényelem mindenekelőtt

Egy jó melltartó és bugyi rengeteget segíthet a problémán, ebből a szempontból pedig az aktuális fehérneműdivat igazán a kedvünkbe akar járni. A sportos, kemény merevítő nélküli melltartók, bralette-ek jóval kényelmesebb megoldást jelentenek havi ciklusunk minden egyes napján, mint például a merev push-up fazonok. A sloggi Body Adapt melltartói abszolút idetartoznak, kialakításuknál alapvetés volt, hogy figyelembe vegyék a női test változásait, a rugalmasság mellett azonban az anyagrétegek közt található adaptív hálók a megfelelő tartásról is gondoskodnak.

Az alsóneműket illetően is előnyt élveznek a sportos fazonok, a kellően rugalmas anyagból készült változatok, a varrás nélküli típusok, mint a sloggi Body Adapt alsóneműi, amik esetén egész biztosan nincs semmi, ami derékban szorítana, anyaga pedig alkalmas rá, hogy ha változik a testünk, rugalmasan lekövesse azt. 

Fotó: sloggi

Fotó: sloggi

A kényelem Eszteréknél is alapvetés, saját maga és két nagylánya számára is olyan fehérneműket vásárol, ami havi ciklusuktól függetlenül, kompromisszumok nélkül kényelmes mindennap. „Nálunk a családban mindenkinek más igényei vannak, ráadásul a két kamasz lányunk, de még én is teljesen más testalkatúak vagyunk. A kisebbik lányunk 14 éves, ő csak a kényelmes fehérneműket szereti. Semmi bevágás vagy merevítő, sőt, ha tehetné csak pizsamában járna. A nagyobbik lányunk (16) már teljesen más tészta, ő a divatot követi, és fontos, hogy a fehérnemű is illeszkedjen a szettjéhez. Nála a melltartó kérdés is feladja a leckét, mivel én kismellű vagyok, ő pedig pont az ellentétem. Nálam már inkább az a fontos, hogy jó minőségű és tartós is legyen, valamint diszkrét, de vegye fel a harcot a már nem annyira ruganyos testrészeimmel. Mindezek a szempontok hatványozottan igazak a menstruáció előtti pár napban és a menstruáció során, ezért fehérnemű vásárlásakor kétszer is megnézem, milyet választunk. Arra se pénz, se kedv, hogy külön »gardróbot« tartsunk fenn a szép és a kényelmes fehérneműknek. Legyen egyszerre mindkettő, amit választunk.”

Gabi saját tapasztalatból tudja, hogy a haspuffadás állandó, kísérő tünete lehet a menstruációnak egészen fiatal kortól. „Már 12 éves korom, az első menzesz óta jellemző rám, hogy kétszeresére puffad a hasam a menstruáció előtt és alatt. Ez azt jelenti, hogy egy hónapból majdnem két hetet puffadt hassal kell mászkálnom, ami elég kiborító, de még nem találtam rá megoldást azon kívül, hogy ilyenkor még jobban odafigyelek arra, milyen bugyit veszek fel, hogy véletlenül se nyomja a hasamat, mert jártam már úgy, hogy elrontotta az egész napot egy túl szoros gumi a fehérneműben.”

Ahogyan Gabi mondta, ezek miatt is nagyon fontos, hogy minden lány időben kapjon felvilágosítást, méghozzá mindenféle lehetséges tünetre felkészítő felvilágosítást, hogy ne érje őket váratlanul, hogy esetleg az addig kényelmes ruhák, fehérneműk okoznak problémát a menstruáció alatt.

Fotó: sloggi

Fotó: sloggi

Egy fehérnemű, ami testeddel együtt változik? IGEN! Ez a sloggi Body Adapt! Ha eleged van abból, hogy nem találod a megfelelő méretű fehérneműt, egy kis plusz kiló, fogyás, vagy épp a havi méretingadozás miatt, akkor megérkezett a megoldás, hiszen a női test változása egy teljesen természetes dolog. A Body Adapt melltartók anyagrétegei között található adaptív hálóknak köszönhetően képesek lekövetni a női test természetes változásait és képesek velünk együtt mozogni. Keresd őket három különböző fazonban a sloggi üzletekben!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top