nlc.hu
Trend

majomhimlő Magyaroroszág megjelent fertőz

Hazánkban is megjelent a majomhimlő

Hazánkban is megjelent a majomhimlő: Müller Cecília országos tisztifőorvos kedd délutáni bejelentése szerint egy 38 éves férfit diagnosztizáltak a betegséggel.

A majomhimlő eddigi ismereteink szerint csak szoros kontaktussal terjed. A betegség kettő-négy hétig tart, elsősorban immunhiányos betegek és várandós anyukák kapják el. A majomhimlő olyan, eddig ritkán előforduló, állati szervezetből emberre terjedő afrikai vírus, amiből a beteg általában spontán módon gyógyul fel.

A kórt először 1970-ban azonosították embernél

a Kongói Demokratikus Köztársaságban, jelenleg tucatnyi afrikai országban van jelen. A majomhimlő tünete a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, de az eredetileg

feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet adnak ellene.

Egy himlővírus mikroszkóp alatt

 

Rosamund Lewis, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) vezető majomhimlő-szakértője hétfőn egy londoni tanácskozáson arról beszélt, hogy a WHO nem gondolja, hogy a majomhimlő Afrikán kívüli megjelenése világjárványhoz vezetne. Továbbra sem világos, hogyan adják tovább a betegséget a tüneteket nem mutató fertőzöttek. Rusvai Miklós szerint

“abszolút nem meglepetés, hogy a majomhimlő fertőzés megjelent

Magyarországon is. Már én is mondtam tíz napja, hogy elképzelhető, hogy nálunk is van majomhimlő fertőzött beteg, éppen azért, mert hosszú a betegség lappangási ideje. Tehát abban az időben ez a fertőzött személy már itthon volt, és hordozta a vírust. De nem csak én, hanem dr. Szlávik János is előrevetített annak a valószínűségét, hogy mi sem fogjuk megúszni. Nekünk szakembereknek egy csöppet sem meglepetés a mostani hír, miután az európai országok túlnyomó többségében diagnosztizálták már fertőzést. Csak idő kérdése volt, hogy megjelenjen nálunk is” – mondta el Rusvai a Borsnak.

További hírek a kórságról:

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top