nlc.hu
Trend

Kapszularuhatár nyaralásra

Praktikum és stílus minimálban – Ezt kell tudnia egy nyaralós kapszularuhatárnak

A mostani repjegy- és poggyászárak mellett nagyon nem mindegy, hogy mekkora csomagot viszel magaddal a nyaralásra. Többek között ezért is hasznos, ha kapszularuhatárban gondolkodsz.

Amikor néhány éve úgy döntöttem, elhagyom az országot és külföldön próbálok szerencsét, két hatalmas bőrönd és egy kézipoggyász kellett ahhoz, hogy úgy érezzem, minden fontos kellék, amire szükségem lehet az új, határon túli életemben, nálam van. Naivan azt feltételeztem, hogy ez nem is annyira sok cucc, legalábbis addig, amíg meg nem láttam a kint élő rokonok magasba szaladt szemöldökét – ekkor rájöttem, hogy valójában jóval túlteljesítettem a pakolást. (Halkan jegyzem meg, hogy ők anno ketten utaztak ki egy nagy bőrönddel.)  

Én az a típusú ember vagyok, aki szeret minden eshetőségre felkészülni, épp ezért egy szimpla nyaraláson is kihívás, hogy a minimalista csomagolásra törekedjek, pedig a jelenlegi poggyászárakat elnézve a kapszularuhatár lehet a nyaralás megmentője! A megfelelő darabok összepárosításával pénzt, időt és energiát lehet megspórolni, és ehhez még az sem kell, hogy lejjebb adjunk a funkcionalitásból vagy a stílusból. 

Nem bonyolult, kezdd az elején 

Annak érdekében, hogy tényleg optimálisan tudd kialakítani a nyaralásra szánt kapszulagardróbot, három alapvető dolgot kell mérlegelni: 

  • Hogy hány napra mész
  • Hogy milyen programok lesznek
  • És hogy milyen időjárásra számíthatsz

Szemes Nóra személyi stylist, stílustanácsadó szerint enélkül nem is érdemes belekezdeni, hiszen ezek fogják meghatározni a ruhák mennyiségét és minőségét, a személyes prioritások, mint például, hogy fázós-e valaki, vagy, hogy mennyire szeret csinosan öltözködni, csak másodlagos tényezők. 

Van, akiknek a ruha simán praktikumot jelent, hogy legyen valami, amit felvehet, és van a teljes másik véglet, aki a nyaraláson éli ki, hogy szép ruhákba bújhat – ez nyilván a nyaralás jellegétől is függ -, és minél több szettben szeretné magát megmutatni. 

Hozzáteszi, a több szett nem feltétlenül jelent nagyobb csomagot, viszont sokkal alaposabb átgondolást igényel, hiszen itt minden azon múlik, hogy az egyes darabok passzoljanak egymáshoz, amihez a színek összehangolása kulcsfontosságú.  

Úgy a legegyszerűbb mindent összeegyeztetni, ha tisztában vagy a színtípusoddal, hogy mely árnyalatok azok, amik jól állnak – ez mintás darabok esetében a mintában található színek harmóniáját is jelenti, Nóra ugyanis hangsúlyozza, hogy a mintázat formáját, stílusát és méretét is meghatározza a színtípusunk. Ha ezt tudod, akkor már sokkal előrébb vagy, mert az egy színskálán belüli árnyalatok szuperül variálhatóak egymással, és akkor színügyileg (nagyjából) minden mindennel össze fog illeni.  

Bőrönd

Fotó: Getty Images/Tatomm

Gondolj a kiegészítőkre 

A táskák és cipők sok helyet foglalnak, ezért az a jó, ha minél kevesebbet kell belőlük vinni. Értelemszerűen itt is lényeges, hogy milyen programok lesznek a vakáció alatt, és mennyi mindent akarsz ezekre vinni, de a szakértő szerint olyan táskával érdemes elindulni, amiben a pénztárca, kulcs és telefon mellett elfér egy félliteres palack – ez nyilván környezetvédelmi szempontból sem utolsó, hiszen így mindig van lehetőség újratölteni. Egy vállon átvethető táska tehát kezdésnek jó, de ha sportosabb típus vagy, netán kisgyerekkel indulsz útnak, akkor egy hátizsákkal nem lehet mellélőni – ebből is vannak már olyan bőrből és műbőrből készült darabok, amik egészen elegánsak, tehát a hátizsák nem egyenlő az igénytelenséggel. 

Cipő kérdésben a szakember azt javasolja, hogy a kiválasztott párok közül a legnagyobbat húzd fel az útra, és a többit csomagold el a ruhákkal, hogy ezzel is helyet spórolj. Ha pedig olyan cipőt viszel, amihez zokni is kell, akkor legyél élelmes és tekerd őket a melltartókba, valamint a szandálba, papucsba, hogy ezzel is teret szabadíts fel. 

Egyszerű, mint az 1×1 

Nézzünk egy konkrét példát egy egyhetes nyaralással, ahol az időjárás kiegyensúlyozott, nem váltja egymást a hideg, csapadékos idő és a kánikula, és van benne városnézés, de strandolás is. 

Hét napra két-három alsórésznek elégnek kell lennie, hiszen ezt az emberek nem szokták olyan gyakran váltogatni.

Ehhez jöhet egy-egy felső a hét minden napjára, de ha megoldható a mosás, akkor kevesebből is kihozható a dolog. Nóra azonban azt tanácsolja, hogy aki szereti a ruhát, az inkább válasszon egyrészes darabokat a vakációra

A ruha egyszerű és nagyszerű, mert ahhoz nem kell kitalálni, hogy mi legyen alul, mi legyen felül, egy kalap alatt megoldja a napi outfit kérdését. Ráadásul így kevesebb helyet foglal a táskában, hiszen két darab helyett csak egyet kell betenni.

kapszulagardrób nyaralás pakolás trend divat

fotó: getty images

Adott napra lebontott fehérnemű mennyiségnél ne csomagolj többet – ez még mosógép híján is tisztítható, ha szükséges -, ellenben gondoskodj legalább két váltás fürdőruháról, hogy amíg az egyik szárad, addig is legyen mit felvenni. 

Emellett egy kardigán vagy farmerdzseki az, aminek még helyet kell kapnia a bőröndben, de a stylist inkább az utóbbit javasolja. „A farmerdzseki általában mindenhez illik, és egy hűvösebb estére is jó választás lehet, szemben a kardigánnal, ami lehet, hogy nem minden elcsomagolt szettel mutat jól. Ne essünk abba a hibába, hogy csak azért tűrjük el például a hideget, mert útközben derül ki, hogy a kardigánunk nem passzol a kapszulaösszeállításhoz. És lehetőleg abba se, hogy mégis felvesszük, pedig láthatóan teljesen idegen a többi ruhánktól.” 

Olyan darabot ne vigyél magaddal, ami csak ehhez vagy csak ahhoz illik. A minimalista ruhatár lényege pont az, hogy minden IS passzol mindenhez – ezt tartsd szem előtt. 

Ha napsütéses helyre mész egy szalmakalap is hasznos kiegészítő lehet – ezt pedig könnyen fel tudod a gépre is vinni magaddal anélkül, hogy helyet foglalna. 

Egy szoknya (helyett), egy nadrág 

Ha csak egyetlen tanácsot viszel magaddal ebből a cikkből, akkor az legyen a szoknya kérdése. A szakértő tapasztalata szerint a szoknyával van a legnehezebb dolgunk, ha kapszularuhatárról van szó, mert az a felső, ami például illik a nadrághoz, általában nem mutat jól szoknyával. Nyilván ezt a szoknya jellege is meghatározza, de a praktikum jegyében célszerűbb nadrágot választani, vagy helyette még egy egyberészes ruhát bedobni. 

Amikor arról faggatom a szakértőt, hogy mindez mégis hogyan kivitelezhető mindez, azt mondja, a trükk a próbafolyamatban rejlik. Már itthon érdemes egy fél órát arra szánni, hogy beleugorj az egyes darabokba, és megnézd, tényleg megvan-e az az összhang, amire vágysz. 

Ami ránézésre úgy tűnik összeillik, az nem biztos, hogy tényleg így van. Sok múlik az anyagon, színen, fazonon, de ez általában csak felvéve derül ki – főleg, ha valaki egészen új, ismeretlen ruhatárral indul meg álmai vakációjára. Érdemes tehát a holmikat kvázi tesztelni, és csak ezután bepakolni. 

Emellett hasznos kis trükköket is ajánl, például a Konmari módszert, amivel ügyes válogatás és hajtogatás mellett akár egy kézipoggyászba is el lehet férni. 

Az is egy megoldás, ha az útra inkább a vastagabb ruháidat választod, hogy ne a bőröndöt töltsék meg, és például a kabátot is rákötheted a derekadra helyhiány esetén, ezt még a repülőn sem vagy köteles levenni. 

Ha odafigyelsz a részletekre, akkor egy szélsőségesebb időjárás sem okozhat gondot, hiszen a különböző elemekkel könnyen rétegezhető az öltözködés. Hogy megint egy gyakorlati példát hozzunk: a maxiruha alá felvehető egy leggings, és ha erre még a már említett farmerdzsekit is rádobjuk, máris javítható a hőérzet. De például az az egyszínű strandkendő, amit a parton viselsz, a nyakadba vagy a hátadra terítve is új értelmet nyerhet – például templomi látogatások során elfedheti a dekoltázst, vállakat.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top