nlc.hu
Trend

Műtéttel növelni a testmagasságot drága és fájdalmas

Húszmillióba is kerülhet, ha valaki 5 centivel magasabb szeretne lenni

A világban nő azoknak a száma, akik felnőttként készek testmagasságváltoztató műtétnek alávetni magukat.

A testmagasságváltoztató műtét nem újkeletű, itthon is alkalmazták már. Olyan gyerekek kaphatják meg TB támogatottan a kezelést, akiknek nem nő azonos mértékben a végtagjuk, de náluk is nagyon komoly feltételeknek kell ehhez teljesülniük. Kovács András plasztikai sebész a Reggeliben azonban elmondta, hogy felnőttek is alávethetik magukat a műtétnek, ha hajlandók kifizetni érte a 16-20 millió forintos összeget, és vállalják a hosszú és fájdalmas rehabilitációt.

Kovács András plasztikai sebész a Reggeliben.

(Fotó: Reggeli)

A szakértő azt is elmagyarázta, hogy hogyan zajlik a műtét:

A lábszárban van egy vékonyabb és egy vastagabb csont. A lábszárcsontot több helyen felfúrják és eltörik, majd egy titánból készült teleszkópos velőűrszeget helyeznek el benne, amit egy hét után egy mágneses tekercs segítségével elkezdenek tekerni.

Ezzel naponta 1 mm méretnövekedést lehet elérni. Két hónap alatt pedig akár 5 centit is nőhet a magasság.

Kovács András szerint nagyon komoly rehabilitáció követi a műtétet, fél évig sportolni is tilos. Itthon ez és a műtét ára az, ami miatt felnőttek körében egyelőre nem nagyon végeztették el.

A BBC 2020-ban készült riportja szerint azonban világszerte évente többszázan döntenek úgy, hogy a jelentős összegek és a fájdalom elviselhető ár a plusz centméterekért. Ráadásul a műtétre jelentkezők száma évről évre nő. Körülbelül tucatnyi országban vállalnak ilyen műtéteket és egye esetekben akár 13 centiméterrel is képesek voltak az orvosok növelni a páciens testmagasságát. Ezzel együtt, a beavatkozás egyáltalán nem veszélytelen és olyan is volt, akiknél maradandó károsodást okozott.

A testmagasságváltoztató műtét technikáját egy Gavriil Abramovics Ilizarov nevű szovjet orvos fejlesztette ki, aki a második világháború alatt a frontról visszatérő sérült katonákat kezelt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top