Sokat tehetsz száraz bőröd szépségéért, ha erre a pár dologra figyelsz

Benecz Judit | 2022. November 19.
Elkerülheted a száraz, húzódó érzést, a kipirosodást, száraz bőröd hálás lesz a változtatásokért.

A száraz arcbőr hajlamos a kipirosodásra, jelentkezhet húzódó érzés, hámlás, mégis, mindennapos ápolása jóval egyszerűbb, mint a zsíros bőr esetén. Persze csak akkor, ha jól csináljuk. Ehhez adunk most néhány jó tanácsot, amik segítségével egy igazán hatékony arcápolási rutint állíthatsz össze magadnak.

Miért száraz a bőrünk?

A száraz bőrtípus alapvetően genetikai adottság, hasonlóan ahhoz, ha valakinek zsíros, kombinált vagy normál a bőre. Ilyenkor a bőr legfelső rétegében (stratum corneum) kevés nedvesség található, ugyanis a bőr természetes védőrétege gyengébb, ami rontja a nedvességmegtartó képességet. Ennek a bőrbarriernek fontos alkotóelemei a lipidek – keramidok (50 százalék), zsírsavak (15 százalék), koleszterol (25 százalék) –, amiket érdemes a bőrápolókban is keresni. 

A száraz bőr azonban nem csak örökölt dolog, vannak hatások, amik jelentősen befolyásolhatják állapotát, ilyenek

Száraz vagy vízhiányos a bőrünk?

Nem érdemes összekeverni a kettőt. Ha például arcmosás után húzódik a bőrünk, de később könnyen válik zsíros érzetűvé, láthatóan csillog, akkor valószínűbb, hogy vízhiányos, ami egészen más ápolást igényel. Száraz bőr esetén a zsíros bőrfény nem jellemző, nem megfelelő ápolás esetén a bőrtípusra jellező diszkomfortos, húzódó érzet, a hámlás, pirosság nemcsak megmarad, de idővel erősödhet is.

Fontos megjegyezni, a bőrtípus szerinti száraz bőrrel foglalkozunk, az ekcéma és más bőrgyógyászati problémák okozta bőrszárazság ennél összetettebb dolog, aminek személyre szabott ápolását javasolt szakorvossal egyeztetve kialakítani.

Hogyan ápoljuk a száraz arcbőrt?

A száraz bőr ápolása három pilléren nyugszik, jó hír, hogy ezek egy könnyen összeállítható arcápolási rutint adnak. Mindegyiknek a célja, hogy növelje a bőr hidratáltságát, azonban más-más módon tesznek érte, a száraz bőrnek pedig mindháromra egyaránt szüksége van.

  1. Bőrbarrier erősítése: 2022 egyik meghatározó szépségápolási trendje éppen ezzel foglalkozik, eredményül pedig az üzletekben is láthatjuk, mennyi márka állt már rá a célzott hatóanyagokat tartalmazó készítmények gyártására. Az emollienseknek is nevezett olyan bőrazonos lipidek, mint a keramidok, a koleszterol és a zsírsavak kiválóak ebben. A zsírsavak közül kiemelnénk a linolsavat, ami szuper összetevő, keressétek a jojobaolajas, argánolajas, napraforgóolajas, olívaolajas vagy épp kendermagolajas készítményeket, ezek a természetes olajak például gazdag forrásai a linolsavnak.
  2. Nedvesség távozásának megakadályozása: ehhez úgynevezett okkluzív hatóanyagokra van szükségünk, ezek spéci emolliensek, amik a bőrön védőréteget képezve igyekeznek megakadályozni a nedvesség távozását a bőrből, úgy, hogy közben a bőr védőrétegét is erősítik, mindez pedig a száraz bőr számára kimondottan hasznos. Ide tartoznak a különféle waxok, a shea vaj, a méhviasz, a lanolin vagy épp a vazelin (petrolatum) is.
  3. Nedvesség pótlása: nemcsak arról kell gondoskodni, hogy a víz ne távozzon el a bőrből, de arról is, hogy azt megfelelően pótoljuk. Erről a kozmetikumokban a humektánsok, vagyis vízmegkötők gondoskodnak, amik a bőr mélyebb rétegeiből az epidermiszbe (felhám) irányítják a vizet, illetve képesek megkötni a levegőben lévő nedvességet. Legnépszerűbb képviselői a hialuronsav, a glicerin, az urea vagy a panthenol. Összefoglaló nevükön őket természetes hidratáló elemeknek (natural moisturizing factor, rövidítve NMF) is nevezik, ha ilyennel találkoztok egy krém leírásában, jó helyen jártok.

Nappali hidratáló krémek száraz bőrre: La Roche-Posay Cicaplast B5+ Balzsam, Balea Ultra Sensitive Nappali Arckrém, Geek & Gorgeous Happier Barrier Hidratáló Krém, Bioderma Hydrabio Hidratáló Krém, Eucerin Aquaporin Active Hidratáló Arckrém SPF25

Honnan tudjuk, hogy egy bőrápoló tartalmaz-e ilyen összetevőket?

A kozmetikum leírását mindig érdemes elolvasni, biztosan szerepel benne, milyen bőrre ajánlják, és azt is, miként segíti annak az adott bőrtípusnak az ápolását. A fenti összetevőkre jellemzően felhívják a figyelmet, ha szerepel a termékben, de adunk néhány tippet még hozzá, ami segítheti a választást:

TIPP: Hidratáló krémünket sose hagyjuk le, arcmosás után mindig kenjük be vele bőrünket, a legjobb, ha még az enyhén nedves bőrre visszük fel, így jobban tudjuk pótolni a nedvességet.

Arcszérum száraz bőrre: Vichy Minéral 89 Probiotikus Frakciókat Tartalmazó Regeneráló Szérum, Upcircle Coffe + Csipkebogyó Organikus Arcszérum, Kiehl’s Hydro-Plumping Serum Concentrate, PHI Cosmetics Anti-Age Vadrózsa Luxus Olaj Esszencia, Revolution Skincare CBD Bőrtápláló olaj Kendermagolajjal

Vannak dolgok amiket jobb, ha kerülünk, ha száraz bőrünk van:

Arctisztítók száraz bőrre: Elyn’s Lab Game Changer Arctisztító és Sminklemosó Olaj Bőrnyugtató Bisabolollal és Bőrvédő Lipidekkel, Helia-D Classic Tápláló Arctisztító Tej Száraz Bőrre, CeraVe Hidratáló Tisztító Olaj, Mixa Micellás Víz Száraz Bőrre, Avon Anew Sensitive+ Kettős Hatású Arctisztító Krém Érzékeny Bőrre

Exit mobile version