Aktuális
Szponzorált tartalom

Téli bőrápolás: sokkal szárazabb a bőr a hideg évszakban

Bőrünk legkülső rétege fontos védelmi vonalat képez szervezetünkben. A felhám külső részén található bőrgát lipidekből és haldokló vagy elhalt bőrsejtekből épül fel, a vékony pajzs megóvja szervezetünket a veszélyes anyagoktól. Csakhogy a nélkülözhetetlen réteg egészséges működéséhez nedvességre van szükség, amelyet részben a környezetből vesz fel, ennek hiányában kiszáradás, repedezettség, pirosodás, irritáció léphet fel.

A téli időszakban sokan megtapasztalják, hogy bőrük dehidratálttá, érzékenyebbé válik. A jelenség hátterében az egyszerű fizika áll: a hideg levegő kevesebb nedvességet tartalmaz, ha pedig a környezet szárazabb, a bőr is szárazabbá válik. Bár bent ilyenkor kellemes hőmérsékletet teremthetünk, a fűtőtestek üzemelése valójában tovább csökkentheti a levegőben lévő nedvesség szintjét.

Némi odafigyeléssel természetesen sokat tehetünk bőrünk egészségéért a hideg hónapokban. Ökölszabályként elmondható, a cél az, hogy biztosítsuk a kellő nedvességet, akár magán a bőrön, akár a környezetben. 

A legegyszerűbb megoldás a bőrápolók, krémek használata, amelyek manapság elképesztő változatosságban érhetőek el. Nagy számuk miatt lehetetlenség összeszedni az igazán hatékony összetevőket, a teljesség igénye nélkül a hialuronsavat, ceramidokat, gyapjúzsírt, méhviaszt, ricinusolajat vagy sztearinsavat tartalmazó termékek igen hatékonyak lehetnek.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes tájékozódni, felmérni bőrünk sajátos igényeit, érzékenységeit. Érdemes azt is átgondolni, hogy a krémet milyen testrészen – kézre, lábra, testre, arcra, esetleg szájra – akarjuk alkalmazni. Sokszor előnyös, ha a különböző területekhez más-más termékeket használunk, hiszen az eltérő felületeknek eltérő tulajdonságaik lehetnek.

A készítmény összetétele ugyanakkor nem minden, az is fontos, hogy a terméket megfelelően használjuk. Nem tévedhetünk nagyot, ha minden tisztálkodás után, legyen szó kéz- vagy arcmosásról, esetleg fürdésről vagy zuhanyzásról, kezeljük a bőrünket, hiszen a vízzel lemosódnak a bőrről azok a természetes olajok, amelyek segítenek a nedvesség megkötésében. A téli hónapok száraz levegőjében ez különösen sérülékennyé teheti bőrünket.

Persze krémeket máskor is használhatunk, arra viszont mindenképp érdemes figyelni, hogy ne vigyük túlzásba a kezelést. Inkább vigyünk fel egymás után többször kisebb mennyiségeket, és figyeljük, mennyi krémet tud felvenni bőrünk.

Ceralbin, száraz bőr

Ne csak bőrápolókban gondolkozzunk

Noha a száraz bőr kezelését a legtöbben különböző krémek és bőrápolók megvásárlásával kezdik – és ezek a termékek valóban hatékonyak lehetnek –, egyéb módokon is tehetünk a száraz bőr ellen. Kevesen gondolnak rá, ám a megfelelő hidratáltság, amely eleve nélkülözhetetlen az egészséghez, önmagában nagy segítséget jelent bőrgátunknak.

Sokat számít emellett környezetünk. Mint fentebb írtuk, a téli időszakban a beltér sokkal szárazabbá válhat, szerencsére ezt párásítókkal elég könnyedén orvosolhatjuk, ily módon is javítva bőrünk helyzetén.

Végezetül szokásainkra is érdemes odafigyelni. A rövidebb, hűvösebb zuhanyzásokkal csökkenthetjük a bőrfelszínt érő terhelést, ezzel együtt a kiszáradás kockázatát is mérsékelhetjük. Hasonló módon a termosztát lejjebb csavarásával is kedvezőbb környezetet teremthetünk bőrünknek – ezzel együtt ráadásul pénzt is spórolhatunk.

A Ceralbin által létrehozott dermokozmetikai termékcsalád természetes hatóanyagokkal segíti a bőr tudatos gondozását, külön hangsúlyt fektetve a száraz bőr okozta problémákra. Az összetevők gondos kiválasztásánál kiemelt szempont volt a bőrbarát, természetes eredetű anyagok használata.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top