nlc.hu
Trend

Nagy-Britanniában először büntettek meg egy férfit utcai zaklatás miatt

Nagy-Britanniában először szabtak ki büntetést utcai zaklatás miatt

45 ezer forintnak megfelelő bírságot szabtak ki a férfira, aki beszólt az utcán egy nőnek.

A hírek szerint a napokban egy férfit 100 fontra (kb. 45 ezer forintra) büntettek utcai zaklatás miatt a közterület-védelmi rendeletre hivatkozva. Állítólag az volt az első alkalom, hogy valakit Nagy-Britanniában megbüntettek, amiért szexuális tartalmú megjegyzést tett egy nőre.

A hatóságok – anélkül, hogy megnevezték volna a férfit – közölték, a múlt pénteken fedett rendőrségi akció keretében fogták el Illford-városközpontban. A rendészet a londoni rendőrséggel együttműködve érte tetten a zaklatót. A rendőrök őrizetbe vették a férfit, és kötelezték a 100 font pénzbüntetés megfizetésére 28 napon belül. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor akár börtönbüntetésre is számíthat, írja a 24.hu.

Egy londoni iskola diákjai tiltakoznak a szexuális zaklatás ellen.

Egy londoni iskola diákjai tiltakoznak a szexuális zaklatás ellen. (Fotó: Hollie Adams/Getty Images)

Nagy-Britanniában nemrég egy olyan törvényjavaslattal álltak elő, amely lehetővé tenné, hogy szankcionálják az utcai beszólogatást, az obszcén vagy zaklató jellegű megjegyzéseket, a sértő mozdulatokat, ha valaki szándékosan elállja a másik útját, vagy ha kocsival, motorral lassít a másik mellett.  Nagy-Britanniában szexuális zaklatást eddig is büntették, de a döntéshozók reményei szerint azzal, hogy az utcai zaklatást mint szabálysértést törvénybe foglalják, még több ember érzi majd biztonságban magát, és még többen jelentik majd a rendőrségen az ilyen atrocitásokat.

A YouGov közvélemény-kutató cég által a BBC számára készített, márciusban közzétett felmérés szerint a nők kétharmada nem érzi biztonságban magát, ha éjszaka egyedül sétál, legalábbis bizonyos esetekben. A Crown Prosecution Service (CPS) szerint pedig kifejezetten a 34 év alatti nők a szexuális bűncselekmények elsődleges célpontjai, de ők azok, akik a legkevésbé valószínű, hogy feljelentést tesznek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top