7 stílus, ami biztosan divatos lesz 2023-ban

Megyeri Nikolett | 2023. Január 06.
A grungetól a denim-on-denimen át a gótig... Íme a 7 trend, amely meghatározza majd 2023 divatját!

Felerősödő, visszatérő, átalakuló és megosztó trendek uralják a 2023-as év divatját. Mutatjuk azt a hetet, melyek várhatóan a legnagyobbat mennek majd ebben az évben.

Grunge

A kilencvenes évek trendjei közül idén a grunge újraéledésére számíthatunk meglehetősen nagy bizonyossággal. Az irányzat bizonyos elemei már az előző szezonokban is fel-felbukkantak a mainstream divatban, az idei évnek azonban ez lesz az egyik kulcstrendje. Előkerülnek a kockás flanelingek és nyári ruhák, a több számmal nagyobb pólók és pulóverek, mellények, bő szárú farmerek, kalapok, tornacipők és bakancsok… A stílus 2023-ra azonban kapott némi frissítést is a divattervezőktől, annyiban mindenképp, hogy jellegzetes árnyalatai, vagyis a kék, a fekete, a fehér, a barna és a vörös mellé a könnyed pasztellek is becsatlakoznak. 

Grunge

Bottega Veneta (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Grunge

Coach (Fotó: Taylor Hill/FilmMagic)

Grunge

Kenzo (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Denim-on-denim

A meglehetősen megoszó denim-on-denim, vagyis a farmer farmerral trend szintén nem számít újdonságnak, hiszen 2-3 évvel ezelőtti visszatérése óta stabilan jelen van a divat fősodrában. Az irányzat azonban némileg „szigorodik” 2023-ban, hiszen míg eddig jellemző volt a stílusra, hogy egy outfiten belül viszonylag szabadon kombinálhattuk egymással a különböző koptatású és színárnyalatú farmereket, addig az idén a teljesen vagy közel azonos színű, anyagú és díszítésű, komplett 2-3 darabos farmer szettek számítanak majd menőnek. Melyekben persze minden esélyünk megvan arra, hogy olyan hatást keltsünk, mint Britney Spears és Justin Timberlake a 2001-es AMA-gálán.

Denim-on-denim

Blumarine (Fotó: Profimedia)

Denim-on-denim

Givenchy (Fotó: Dominique Charriau/WireImage)

Denim-on-denim

Chloé (Fotó: Profimedia)

Áttetsző

A jó ideje felkapottnak számító áttetsző holmik is velünk maradnak 2023-ra, sőt, az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kapnak. Számos neves divatház idei kollekciójában megjelentek ugyanis a teljes egészében áttetsző ruhák, melyek nem csupán a melltartót, de az alsóneműt is láttatják. Ilyen formában persze kevéssé hordható a stílus a hétköznapokban, azonban alsóruhával, alsószoknyával kombinálva már az utcai ruhatárba is beépíthető. 

Áttetsző darabok

Tory Burch (Fotó: Slaven Vlasic/Getty Images for Tory Burch)

Áttetsző darabok

Chanel (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Áttetsző darabok

Prada (Fotó: Estrop/Getty Images)

Aszimmetria

A magasan, ferdén sliccelt, aszimmetrikus szabású midi- illetve maxiszoknyák, illetve az ilyen szoknyarésszel készült egészruhák is egyértelműen ott lesznek az idei év legeslegtrendibb darabjai között. Az aszimmetrikus szabás megjelenhet ugyan deréktól felfelé is, de a féloldalas szoknyák csatlakozhatnak szimmetrikus fazonú felsőrészekhez is. A hangsúly ugyanis most elsősorban a szoknyák aszimmetriáján lesz.

Aszimmetria

Patbo (Fotó: Profimedia)

Aszimmetria

Rokh (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Aszimmetria

Gucci (Fotó: Daniele Venturelli/Getty Images for Gucci)

Istennő

A rafinált, ejtett-ráncolt-húzott-csomózott megoldásokkal készült, tóga ihletésű egészruhák, melyekben úgy festhetsz, akár egy ókori istennő, hatalmas favoritjai lesznek a 2023-as évnek. A stílus már a most induló báli szezontól kezdve jelen lesz egyrészt az alkalmi öltözékeken – az ennek megfelelő anyaghasználattal, selyem, sifon, vagy épp bársony verziókban –, de a nyári hónapokban, egyszerűbb, könnyed anyagokból készült változatokban várhatóan az utcai divatban is elterjed majd.

Istennő ruhák

Blumarine (Fotó: Estrop/Getty Images)

Istennő ruhák

Saint Laurent (Fotó: Dominique Charriau/WireImage)

Istennő ruhák

Balenciaga (Fotó: Profimedia)

Ezüstfény

Az ezüst gyakorlatilag az összes elképzelhető formában, vagyis szálak, csillámok, flitterek, fémrészek és egészében fémes felületek formájában is trendi lesz, a ruhákon, kiegészítőkön és lábbeliken egyaránt. Megjelenhet a szettben csupán jelzésértékkel, például egy ékszer, öv vagy táska formájában, de trendi lesz az is, ha tetőtől talpig ezüstbe borulunk – utóbbi megoldás persze inkább alkalmi viseletként jöhet szóba. Ezzel együtt az elmúlt években divatos arany, illetve a színes csillogás is háttérbe vonul. Idén vitathatatlanul az ezüsté lesz a főszerep. 

Ezüst

Valentino (Fotó: Peter White/Getty Images)

Ezüst

Dolce & Gabbana (Fotó: Estrop/Getty Images)

Ezüst

Givenchy (Fotó: Estrop/Getty Images)

Gót

Az, hogy a gót stílus meghatározó lehet 2023-ban, már a négy nagy divathét tavaszi-nyári bemutatóit látva is gyanítható volt, hiszen egy sor rendkívül jelentős divatház részben vagy akár egészben ennek jegyében alkotta meg idei kollekcióit. Novemberben aztán a Netflix bemutatta a Wednesday című sorozatot, melyben az egyébként 84 éve létező, ikonikus karakter Z-generációs divatikonként született újjá, egyúttal pedig óriási löketet adott a gót irányzat népszerűségének is. Ahogy maga a stílus, úgy a jelenleg azt övező felhajtás is kellőképpen megosztó persze, ez azonban vélhetőleg elegendő lesz ahhoz, hogy a trend 2023-ban megkerülhetetlen legyen. 

Gót stílus

Christian Dior (Fotó: Dominique Charriau/WireImage)

Gót stílus

Versace (Fotó: Estrop/Getty Images)

Gót stílus

Yohji Yamamoto (Fotó: Thierry Chesnot/Getty Images)

Források: Vogue, Stylecaster

Exit mobile version