nlc.hu
Trend

Dr. Hegedűs Beáta interjú

„Egy nő az kortól függetlenül nő marad” – Dr. Hegedűs Beátával beszélgettünk az öregedésről

Olyan világban élünk, ahol a külcsín sokszor többet számít, mint a belbecs, épp ezért az öregedést sajnos nem feltétlenül erényként kezeljük. Dr. Hegedűs Beáta esztétikai orvossal többek között erről is beszélgettünk, illetve arról, hogy az esztétikai beavatkozások terén milyen lehetőségeink vannak – persze mindez csak akkor ér valamit, ha belsőleg is harmóniában vagyunk magunkkal.

Létezik még olyan, hogy szépségideál? Manapság mintha mindenki egy kaptafára készülne. 

Minden korban voltak szépségideálok és nincs ez jelenleg sem másképp, mindig kialakulnak új trendek mind az arckontúrozásban, mind a testkontúrozásban. Az a probléma, hogy ezek változnak. Ha nagyon drasztikusan megváltoztatjuk a külsőnket és szeretnénk ezeknek az ideáloknak megfelelni, akkor sajnos nem biztos, hogy 2-3 év múlva a külsőnket vissza tudjuk alakítani az adott trendnek megfelelően. Ezért nem hiszem, hogy ezeket az ideálokat kellene üldözni, vagy ezeknek kellene megfelelni.

Mindenáron a fiatalságot hajszoljuk, ahelyett, hogy megélnénk a korunkkal járó változásokat. Mit gondol, miért?

A mai kornak az az elvárása, hogy legyünk fiatalok és sajnos meghúzzuk ezt a határvonalat, hogy a fiatalság az nagyjából 35-36 éves korral befejeződik. Nem szeretnénk ebből a körből kikerülni, ezért próbálunk mindenáron fiatalok maradni, sokszor még a saját harmóniánk feláldozásával is. 

Dr. Hegedűs Beáta

Dr. Hegedűs Beáta

Mitől lett a fiatalság érték, amikor régen pont azt becsülték, aki már idősebb korba lépett?

Én azt látom, ahogy a világot járom, hogy ez nem mindenhol érték. Magyarországon sajnos ebben élen járunk, itt a 20-25 évet becsülik bármilyen területen, tapasztalat nélkül is. Nyilván a vitalitás, a lendület, az ambíció az, ami a fiatalsághoz köthető, de azért én azt gondolom, hogy ezt az idősebb korosztályoknál, 40-50+-os hölgyeknél is megtalálhatjuk. Abszolút rossz tendencia az, ahol jelenleg tartunk. Az idősebb korosztályok már bizonyos élettapasztalatokkal rendelkeznek, tehát minden kornak megvan az értéke és ezt tiszteletben kellene tartani. Nagy hiányosság a mai társadalomban a tisztelet mind a hagyományok, mind pedig a korosztályok tekintetében. 

Sokszor hallani, hogy a 30 az új 20, vagy a 40 az új 30. Önnek mi a véleménye erről? 

Ez egy elég radikális kijelentés.

Én azt gondolom, hogy nem kell új korosztályokat kialakítani. A 30 az 30, a 40 az 40, az 50 az 50. Abban az adott életkorban kell a legjobb formánkat és a belső harmóniánkat megteremteni.

Szerintem egy nőnél nagyjából 40-50 éves kora körül érkezik el az a pont, amikor már békében tud lenni saját magával. Ha nem, akkor ott van valamilyen probléma. 

Miként lehet ezt elérni?

A külső és belső harmónia nagyon lényeges dolog. Hiába vagyok szép kívülről, ha belülről azt sugárzom, hogy nagyon elégedetlen vagyok önmagammal, mert ez tükröződni fog.  Én azt gondolom, hogy mindent meg kell tennünk, ami ezt célozza, nem szabad a külsőnkben elmenni a szélsőségek felé. Lehet, hogy az adott pillanatban örömet okoz, de a külső-belső harmónia idővel biztosan megbomlik. Én a saját példámon látom, mert az utóbbi egy évben elég sokat foglalkoztam a belsőmmel.

Hogyan?

Az én belső harmóniámhoz elengedhetetlen a sport, az elvonulások, a hangtálfürdők. A jóga is nagyon szerves része volt hosszú ideig az életemnek és remélem, hogy az is lesz újra. Tehát minden, ami nekem feltölt. Okozhat feltöltődést az is, hogy kimegyek egy erdőbe, vagy elmegyek sétálni egyedül, vagy csak leülök egy vízpartra és nézem a víz csobogását. Nekem pont Balin volt egy ilyen élményem egy rizsteraszon, ahol igazából nem volt semmi, ültünk egy teraszon, ittam egy teát és néztem az őserdőt, hallgattam a hangjait. Úgy gondolom, hogy ez az igazi harmónia. 

Néha ki kell szakadni a hétköznapokból és muszáj elvonulni, magunkat értékelni és fölállítani újabb és újabb fejlődési kritériumokat, amiket szeretnénk elérni. 

Fotó: Dr. BEAuty Esztétika

Fotó: Dr. BEAuty Esztétika

E gondolat mentén találtam ki, hogy a világ legharmonikusabbnak választott helyén, Balin szervezek egy csoportos kikapcsolódást, tanácsadással egybekötve. Március elején indulunk egy táborba, ahová bárki csatlakozhat, aki szeretne egy külsőleg-belsőleg megújult nagybetűs Nőként hazatérni. Akár egyedül, akár barátnőkkel akár teljes család társaságában is eltölthetik a jelentkezők velünk azt a 10 napot, amely során előadások, beszélgetések, napi kétszeri jóga, és relaxációs gyakorlatok mellett egy teljes stylingot is kaphatnak a résztvevők. Annyi szerepben kell jól teljesítenünk nőként: anya, üzletasszony, feleség, barátnő, ezek mind embert próbálók. Balin előcsalogatjuk a legszexibb, legharmonikusabb énjét a résztvevő nőknek, kortól függetlenül. A program célja egy teljes külső-belső megújulás, amivel szeretnénk bebizonyítani, hogy a szépség nem korfüggő, az önmagunkkal harmóniában élés pedig nagyon fontos.

Térjünk kicsit vissza oda, hogy az adott korban a saját harmóniánkat kell megteremteni. Az öregedés gondolata ugyanakkor már a fiatalokból is szorongást vált ki. Hogyan lehet ezt legyőzni? 

Szerintem úgy lehet oldani, hogyha mi magunk foglalkozunk azzal a ténnyel, hogy meg fogunk öregedni. Értelmetlen előre aggódni, hogyan fogunk kinézni, akkor kell vele foglalkozni, ha ez a kor bekövetkezett. Erre szoktam mondani, hogy ami mögöttünk van, az mögöttünk is marad, ami előttünk van, az pedig nem következett be. Tehát a jelen pillanatot kell kimaxolni és ezt kell a legjobban megélni. Húszévesként nyilván az abban rejlő jó dolgokkal együtt, harmincasként az odakapcsolódókkal. Minden korosztálynak megvan az adott problémája, amivel foglalkozni kell, de ez nem az idős kor.

Ön a nem sebészi arcfiatalító eljárások egyik hazai szaktekintélye. Melyek ezek?

A legnépszerűbb nem sebészi beavatkozások világszerte a botulin-toxin kezelés, a hialuronsavas kezelések és emellett a szálas kezelések, de természetesen vannak még gépes, kollagénindukciós eljárások, ezen belül is vannak lézeres, mikrotűs, rádiófrekvenciás kezelések, valamint nem sebészi eljárások között a testformázás, vagy a bodyshape kezelések. Tehát nagyon széles repertoárja van az esztétikai kezeléseknek már. 

A harmónia több ízben is szóba került, de mit takar az, hogy az arc harmonizálása? 

Az arc harmonizáció az, amikor az arc arányait korrigáljuk és próbáljuk a harmónia felé vinni. Ezek nem feltétlen nagy és drasztikus beavatkozásokat jelentenek. Inkább azt, hogy minimális arány-igazítással akár egy ajak, áll területnek a megtöltésével lágyabb, nőiesebb (vagy ha valakinek karakteres arca van, akkor egy karakteresebb formát) hozunk létre a harmónia keretein belül. Ezt szeretném hangsúlyozni, hiszen ezért ez a neve, hogy arc harmonizáció, tehát nem arról szól, hogy az arc arányainak a totális felbontása történik túltöltésekkel.

Hány éves kortól ajánlott? 

A konzultáció tulajdonképpen bármelyik életkorban megvalósítható. A konzultáció úgy néz ki, hogy amikor bejön egy páciens, akkor kitölti a megfelelő dokumentumokat az egészségügyi állapotáról, a korábbi beavatkozásokról és megjelöli azt, hogy ő mit gondol, mit szeretne elvégeztetni, vagy mit érez problémának. Végigbeszéljük, hogy ez reális probléma-e, kell-e ezzel foglalkoznia, vagy van olyan terület, amire ő pont nem gondolna, de javíthatna az állapotán. Átvesszük a kiválasztott kezelést, a lehetséges szövődményeket és ezek kezelési lehetőségeit. Természetesen az árakról is tájékoztatni szoktuk a pácienseket és felépítünk egy egyéves kezelési tervet közösen. Ha ezen túl vannak még kérdései, aggodalmai, aggályai, akkor ezeket is átbeszéljük a konzultáció keretein belül.

Fotó: Dr. BEAuty Esztétika

Fotó: Dr. BEAuty Esztétika

Otthoni keretek között mit lehet tenni a bőröregedés ellen? És mikortól érdemes ténylegesen elkezdeni foglalkozni ezzel? 

Nem a bőröregedéssel kell otthoni keretek között elkezdeni foglalkozni, hanem a bőrápolással. Én azt gondolom, hogy minél hamarabb beépítjük a megfelelő bőrápolási rutint az életünkbe, annál hálásabb lesz a későbbiekben a bőrünk. Tehát szinte majdnem minden esztétikai klinikán vannak bőrterapeuták, kozmetikusok, akik professzionális szinten értenek a bőrhöz és akik segíthetnek a megfelelő rutint kialakítani, mert ezzel a későbbiekben éveket nyerhetünk, főleg, ha esztétikai beavatkozásokkal is kiegészítjük őket. 

Tehát a megfelelő bőrápolási rutinnal kezdődik minden. Ez az alfa és omegája mindennek. 

Mit tanácsol útravalónak a hölgyeknek? 

Ez egy nagyon nehéz kérdés, de azt gondolom, hogy nőnek lenni nagyon szép feladat. Ugyanakkor nagyon nehéz is, hiszen sok fronton kell nekünk, nőknek megfelelni. Édesanyák vagyunk, nők vagyunk, próbálunk szexik lenni, próbálunk társak lenni, egzisztenciával rendelkezni, és nagyon tökéletes édesanyáknak lenni. Kifejezetten sok feladatkörben kell megfelelni. Mire ezt egy nő felméri, az egy nagyon nehéz és komoly érési, fejlődési folyamat, pláne az, hogy ezt egyensúlyba hozza. Ez nem jelenti azt, hogyha egy nőnek nincs gyereke, akkor nem lehet önmagával egyensúlyban, sőt. Azok a nők is nagyon komoly fejlődési utat járnak be, nagyon komoly teljesítményeket tesznek le az asztalra. Az a lényeg, hogy ők abban az adott életszakaszban meg tudják élni a nőiességüket és azt gondolom, hogy egy fontos útravaló, ami talán kicsit ezt a szorongást oldja, hogy egy nő az kortól függetlenül nő marad. Tehát bármilyen korban ezt őrizzük meg és törekedjünk a harmóniánkra. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top