nlc.hu
Trend

Újrahasznosított ruhák a vörös szőnyegen

Műanyag palack, fémdoboz és üveghulladék – Újrahasznosított ruhák a vörös szőnyegen

Hogy mivel hívhatják fel a sztárok a figyelmet a környezettudatos divat fontosságára? Nos, például azzal, ha a vörös szőnyegen újrahasznosított anyagokból készült ruhákat viselnek.

A fenntartható anyagokból készült termékek ma már jóformán minden magára valamit is adó divatmárka kínálatában megtalálhatók. A környezettudatosság azonban olyan téma, amire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, a vörös szőnyeges események pedig tökéletes alkalmat nyújtanak arra, hogy a sztárok a világ szeme előtt nyilvánítsák ki elkötelezettségüket a fenntartható megoldások iránt, például azzal, hogy organikus vagy épp újrahasznosított anyagú ruhakölteményeket viselnek. Most ezek közül idézzük fel a legjelentősebbeket az elmúlt évekből.

Viola Davis a 2012-es BAFTA-gálán

Viola Davis a 2012-es BAFTA-gálán (Fotó: Fred Duval/FilmMagic)

A környezetvédelemmel és etikus divattal foglalkozó Livia Firth – Colin Firth neje – és  Lucy Siegle brit újságíró bő egy évtizeddel ezelőtt indította el a Green Carpet Challenge kezdeményezést, melynek célja, hogy a könyezettudatosságot népszerűsítse a vörös szőnyeges események reflektorfényében. A 2012-es BAFTA-gálára a Valentino divatház már ennek jegyében alkotta meg első ökoruháját, méghozzá fém italosdobozok felhasználásával készült ruhaanyagból. A kreáció viselésére Viola Davis amerikai színésznőt kérték fel, aki örömmel mondott igent.  

Meryl Streep a 2012-es Oscar-gálán

Meryl Streep a 2012-es Oscar-gálán (Fotó: Jeffrey Mayer/WireImage)

Meryl Streep szintén a Green Carpet Challenge jegyében választott környezettudatos öltözéket a 2012-es Oscar-gálára, ahol A Vaslady című filmben nyújtott alakításáért vehetett át aranyszobrocskát, méghozá stílszerűen tetőtől talpig aranyban. A fémes csillogású ruhát, mely a Lanvin divatház első környezetbarát kreációja volt, újrahasznosított műanyag palackokból készült ruhaanyagból varrták. 

Cameron Diaz a 2012-es MET-gálán

Cameron Diaz a 2012-es MET-gálán (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Stella McCartney divatmárkájának indulásától kezdve védjegye a környezetbarát szemléletmód, mely visszaköszön minden egyes kollekcióban és a kreátor különleges alkalmakra készült tervezéseiben is. Az egyik legemlékezetesebb ilyen alkotása az a csupa csillám estélyi volt, melyben Cameron Diaz a 2012-es MET-gálán jelent meg. A ruhát organikus selyemből varrták és újrahasznosított üvegből készült gyöngyökkel díszítették. 

Lily Cole a 2016-os Osar-gálán

Lily Cole a 2016-os Oscar-gálán (Fotó: Jason Merritt/Getty Images)

Lily Cole modell-színésznő egy klasszikus és modern stíluselemeket ötvöző Vivienne Westwood kreációban érkezett a 2016-os Oscar-gálára. Ruhájának anyaga teljes egészében újrahasznosított palackokból készült. 

Emma Watson a 2016-os MET-gálán

Emma Watson a 2016-os MET-gálán (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Emma Watson a fenntartható divat egyik legaktívabb szószólója a sztárvilágban, aki a hétköznapokban és a vörös szőnyegen egyaránt előszeretettel ölt magára etikus forrásból származó, illetve környezettudatos darabokat. Mind közül talán az az outfit az egyik legjelentősebb, melyet a színésznő a 2016-os MET-gálán viselt. A fűzőből, nadrágból és uszályból álló kreációt a Calvin Klein divatház a környezetbarát megoldásokra szakosott Eco-Age tancsadó céggel együttműködésben alkotta meg, szintén újrahasznosított műanyag palackokból gyártott ruhaanyagból.

Gisele Bündchen a 2018-as MET-gálán

Gisele Bündchen a 2018-as MET-gálán (Fotó: George Pimentel/Getty Images)

Gisele Bündchen a 2018-as MET-gálán viselt öltözékét személyesen Donatella Versace álmodta meg. A szupermodell aszimmetrikus vonalú estélyijét organikus pamutból, illetve selyemből varrták és hazájából, Brazíliából származó üveghulladék újrahasznosításával készült kristályok kerültek rá.

Thandie Newton a 2018-as Cannes-i Filmfesztiválon

Thandie Newton a 2018-as Cannes-i Filmfesztiválon (Fotó: Mike Marsland/Mike Marsland/WireImage)

Thandie Newton egy minden tekintetben különleges Vivienne Westwood estélyiben érkezett a Solo: Egy Star Wars-történet premierjére a 2018-as Cannes-i Filmfesztiválon: az organikus selyemből készült ruhát a Star Wars-franchise fekete karaktereinek kézzel festett képmásaival, valamint újrahasznosított kristályokkal díszítették.  

Adut Akech a Green Carpet Fashion Awardson 2019-be

Adut Akech a Green Carpet Fashion Awardson 2019-ben (Fotó: Daniele Venturelli/Getty Images)

Adut Akech dél-szudáni-ausztrál modell volt a 2019-es Green Carpet divatgála egyik háziasszonya. Ebből az apropóból a Valentino kreatív igazgatója, Pierpaolo Piccioli alkotta meg számára ezt a látványos, jégkék couture ruhát, organikus selyem, valamint újrahasznosított anyagok felhasználásával.

Saoirse Ronan az EE British Academy gálán, 2020-ban

Saoirse Ronan a BAFTA-gálán, 2020-ban (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Bár a 2020-as BAFTA-gála szervezői kifejezetten ösztönözték a meghívottakat arra, hogy környezettudatos módon öltözzenek fel az eseményre, csak néhány sztár akadt, aki valóban így is tett. Egyikük Saoirse Ronan ír színésznő volt, aki szaténhulladékból varrt Gucci estélyiben lépett a vörös szőnyegre. Ugyanezt az anyagot használták fel aztán az az évi Oscar-ruhája elkészítéséhez is. 

Billie Eilish a 2022-es MET-gálán

Billie Eilish a 2022-es MET-gálán (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

A 2022-es MET-gála dress code-ja a Gilded Age, vagyis az amerikai történelem nagyjából 1870-től 1900-ig tartó, Aranykorként emlegetett időszakának stílusa volt. Billie Eilish azok közé a sztárok közé tartozott, akiknek sikerült is a dress code-nak megfelelő módon felöltözniük: mintha csak John Singer Sargent Madame Paul Poirson portréja című, 1885-ös festménye elevenedett volna a személyében. A Gucci kreáció mindemellett a jelenkor legaktuálisabb trendjeire is reflektált azzal, hogy annak elkészítéséhez kizárólag újrahasznosított anyagokat használtak fel.

Via 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top