nlc.hu
Trend

A szépség privilégiuma

A szépség privilégiuma: mi az és miért küzdünk vele?

A közösségi médiában csakúgy ömlik ránk a „pretty privilege”, azaz szépségprivilégium tartalom. De miért foglalkoztatja ez az embereket, és főképpen a nőket?

A jelenség, nevezetesen az, hogy a szép emberek könnyebben jutnak előre az életben, sok esetben igaz. Bár még más néven, de már a 20-as évektől kezdve foglalkoztak kognitív tudományban az úgynevezett „halo effect”-tel, azaz a glória hatással. Ez egy olyan kognitív előítéletet jelöl, amely alkalmazása során az emberek egy adott tulajdonságból következtetnek egy másik ember többi tulajdonságára. Nevezetesen a fizikai vonzóságának mértékéből az egyéb tulajdonságaira.

nő magánrepülőgépen

Részesültél már előnyben azért, mert szép vagy? (Fotó: Getty Images)

Aki szép, az jobb is?

Így az elmúlt száz évben többször is arra a megállapításra jutottak, hogy akit az emberek szebbnek tartanak, azt más területeken is sikeresebbnek ítélik meg; azaz kompetensebbnek a munkájában, intelligensebbnek, és szociálisan sikeresebbnek, illetve ami a legfurcsább, morálisan felsőbbrendűnek is. Hozzá kell azonban tenni azt is, hogy olyan kutatás is született, amely a nők esetében nem mutatott szignifikáns eltérést a szépség intelligencia függvényében való megítélésében, amennyiben az férfiak által történt, ebben a kísérletben azonban mesterséges intelligencia által kreált képeket használtak. Így az elképzelés, és valószínűleg a tény is tartja magát, hogy a szebb embereket, bizonyos kitételek esetében kompetensebbnek tarjuk, mint kevésbé vonzó társaikat.

A férfiaknak a legkönnyebb, de a szép nők közvetlenül követik őket

A TikTokon most erről a jelenségről számolnak be egyrészt olyan nők, akik felháborodottan mesélik, hogy milyen előnyökhöz jutottak a szépségük által, másrészt olyanok, akik úgy érzik, hogy a szépség ranglétrán hátrébb állnak, mint ahol szeretnének.
Itt fontos szempont az is, hogy az Egyesült Államokban, ahol igazából elkezdték közbeszéd tárgyává tenni magát a témát, egyébként is privilégiumcentrikus diskurzus folyik az élet minden területéről. Röviden ez annyit jelent, hogy a heteroszexuális középkorú férfiak rendelkeznek a legtöbb privilégiummal a patriarchális társadalomban, a nők lényegesen kevesebbel, ezen belül a kisebbségekhez tartozó nők a legkevesebbel. Azaz eleve hátrány az életben, ha valaki nőnek születik, és ezt fokozza, ha egy nő színes bőrű, túlsúlyos vagy fogyatékkal élő.

fiatal gazdag nő

A szépség hatalom? (Fotó: Getty Images)

Ha mindenki a maga módján szép, akkor miért vannak mégis szebbek?

A téma maga azért ellentmondásos, mert egyrészt szépséggel járó privilégiumokról beszélünk, másrészt párhuzamosan fenntartjuk magunknak a jogot arra, hogy úgy gondoljuk, hogy a szépség szubjektív. Utóbbi természetesen úgy igaz lehet, ha a szépség bizonyos attribútumaira és bizonyos egyedek megítéléséből indulunk ki. Alapvetően azonban továbbra is létezik egy viszonylag pontosan körbehatárolható, bár elemeiben kisebb eltéréseket mutató szépségideál, amely nagyjából állandó. Az állandó elemei a szimmetria, a fiatalság, a szép bőr, haj, és fogak, valamint a normális testsúly. Ezt nem igazán lehet letagadni. Kivéve persze akkor, ha azt mondjuk, hogy a szépségideált a patriarchátus diktálja és forradalmi úton meg lehetne szüntetni a puszta létezését is. Ugyanakkor továbbra is lennének ideálok az egyes személyek fejében, mert az elkerülhetetlen, hogy bizonyos embereket vonzóbbnak tartsunk másoknál, vagy kizárólag a másik fél belső tulajdonságait nézzük, ha már van szemünk és azon keresztül beérkezik egy feldolgozandó érzéki benyomás.

A tényeken nem lehet változtatni, a perspektíván igen

Nyilván az lenne az ideális, ha sokkal kevesebbet nyomna a latban, hogy emberek, különösképpen a nők hogyan néznek ki, de ennek eléréséhez valószínűleg nem az az ideális eszköz, hogy azt sulykoljuk egymásnak, hogy mindenki egyforma mértékben szép, mert ez egyszerűen önáltatás. Természetesen másképpen szép egy gyerek, egy fiatal és egy idős ember, itt nem lehet minőségi összehasonlítást tenni. Viszont azzal nem lehet mit kezdeni, hogy bizonyos emberek sokkal több ember számára szexuálisan vonzók, mint mások. Ebből ők valamilyen hasznot is húzhatnak. Ugyanakkor, ha a privilégiumok paradigmájában gondolkodunk, akkor ugyanolyan privilégium gazdagnak, okosnak, vagy valamiben tehetségesnek lenni. Mert bizonyos sikerekhez, mint például egy modellkarrierhez szépnek kell lenni, de egy akadémiai karrier esetében sokkal fontosabb, hogy valaki kitartó és eszes legyen, illetve a tanulás lehetőségét fiatalként megkapja; ez is hatalmas privilégium.

szép nő

Fotó: Getty Images

Keressük a pozitívumokat

Ha a többi privilégiumot is figyelembe vesszük, akkor szinte mindannyian találunk olyat területet az életben, ahol felül helyezkedünk el a ranglétrán. Ha pedig a társadalom nem tartaná a nők esetében olyan fontos szempontnak a szexuális vonzerőt – akkor amellett, hogy a privilégiumok kiosztása az élettől soha nem lehet igazságos, hiszen akkor mindenki egyforma lenne – akkor a nőknek több ideje maradna az igazán fontos dolgokra koncentrálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top