nlc.hu
Trend

A gua sha módszer

Gua sha: az arcápolás forradalma ezeréves módszerrel?

Akik esküsznek a gua sha-ra, arról számolnak be, hogy használatával csökkenteni lehet a ráncokat, feszesíteni, sőt akár formálni is lehet az arcot. De vajon mi is ez pontosan, és valóban működik? 

A közösségi médiát egy ideje tömegével lepték el a gua sha módszerrel kapcsolatos tartalmak. Ha az ember csak megnyitja bármely platformot, nagy eséllyel azonnal elénk pattan egy influencer, aki bemutatja, hogy hogyan kell használni ezeket a köveket. A gua sha azonban a legkevésbé sem modernkori találmány: a tradicionális kínai orvoslás eszköze, így gyakorlatilag évezredek óta használatos módszer. A lényege, hogy egy félhold alakú kővel, amely lehet rózsakvarc vagy jáde, masszírozzuk az arc bőrét. Erről azt gondolják, hogy elősegíti a csít, ami a kínai orvoslás szerint az energiaegyensúlyt és annak mozgását segíti elő a testben.

A kő mozgatása bizonyos akupresszúrás pontokat aktivál, ezzel pedig oldja a feszültséget az izmokban. Azok a szépségguruk, akik használják ezt a ma már drogériákban is beszerezhető eszközt, azt állítják, hogy olyan hatásos, hogy akár a botoxot is ki lehet vele váltani, de mindenképpen csökkenti a szövetek között felgyülemlett víz mennyiségét és segít a kozmetikumok hatóanyagait mélyebbre és egyenletesebben bevinni.

Gua Sha

Fotó: Getty Images

Valóban hatásos?

Tudományos igényű kutatásokban nem próbálták ugyan bizonyítani a gua sha rajongók által elmondottakat, azonban annyi kétségtelen, hogy arcmasszázs önmagában is nagyon jó relaxációs eszköz, valamint serkenti a bőr vérkeringését, ami mindenképpen pozitív hatású. A folyamatos stressz ugyanis tudvalevőleg károsítja az immunrendszerünket, a masszázs pedig lehetővé teszi ennek oldását. A gua sha annyiban kaphat ebben különleges szerepet, hogy az arc izmainak, mint például az állkapocsnak vagy a homloknak a feszülését megszünteti, és ilyen módon nyugodtabbá tesz. Ez hasonló alapon működik, mint amikor embereknek botoxot fecskendeznek a rágóizmaiba, így nem tudja álmában csikorgatni a fogait, ami szintén stressztünet. A folyamatos feszültség az arcban hozzájárulhat a ráncok kialakulásához, így ha ennek ellentartunk, az mindenképpen hasznos.

Kicsit gyanúsabb az elképzelés, hogy pusztán azzal, hogy valamivel masszírozzuk az arcunkat, növelhetjük a bőr kollagéntartalmát és ezáltal feszesíthetjük az arcunkat. Egyetlen olyan tudományos kutatás létezik, amely bizonyítékokkal szolgál a gua sha hatékonyságát illetően: ezt 2017-ben jelentették meg, de alapvetően a rendszeres arcmasszázs hatását figyelték meg a kutatók, nem specifikusan a gua sha-ét. A tanulmány eredménye szerint középkorú nők esetében a mindennapos arcmasszázs valóban hatékony a ráncok ellen. Ezt a hatékonyságot annak tulajdonítják, hogy a masszázzsal bevitt hatóanyagok jobban felszívódnak a bőrben. Emellett az sem kizárt, hogy a nyomás hatást tud gyakorolni a bőr mélyebb rétegeire is, ezáltal valóban fokozva a kollagéntermelést csupán a fizikai behatás által.

A gua sha köveket gyakran együtt árulják arcrollerekkel. Utóbbiak is képesek arra, hogy bevigyék a hatóanyagokat és felfrissítsék az arcot, de a gua sha formai kialakításából adódóan optimálisabban lehetővé teszi a célzott kezelést.

Hogyan használjuk?

A gua-sha használatát igazából a Youtube-ról, vagy a TikTokról érdemes megtanulni, mert ott fellelhetők a masszázs helyes technikáját bemutató oktatóvideók is. Például ez, amely kezdőknek készült.

Az alapelvek elég egyszerűek. A nyakkal kezdünk, itt az eszköz íves oldalát tartjuk a bőrhöz és lefelé masszírozunk, hogy a felgyülemlett folyadékot eltávolítsuk az érintett területről. Ezután az állkapocs vonala, valamint a száj körüli terület következik: itt 3-5 húzást érdemes csinálni területenként, ez esetben is felfelé irányulóan. Ha az izmainkat szeretnénk ellazítani, akkor erősebb nyomást gyakoroljunk, ha csupán felfrissíteni az arcot, akkor gyengédebben járjunk el.

Otthoni arckezelés

Rózsakvarc roller

A szemek alatt az eszközt laposan a szemek alatt húzzuk végig. Ezen a területen sose húzzuk meg a bőrt, mert a szem alatt a legvékonyabb, és könnyen károsíthatjuk. A szemöldök emeléséhez apró vízszintes vonalakat húzunk a szemöldökcsont felett. Ha pedig a homlok feszültségét szeretnénk oldani, akkor a szemöldökünk között tartjuk a követ és gyengéden nyomjuk felfelé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top