nlc.hu
Trend

Mesterséges intelligenciával alkottak locsolókölnit

Megszagoltuk! – Ilyen a tökéletes locsolókölni a mesterséges intelligencia szerint

A mesterséges intelligencia egészen meglepő dolgokra is használható. Ilyen például egy locsolókölni megalkotása.

Ahogy maga a húsvéti locsolás sem épp a brit uralkodó kerti ünnepsége, úgy a locsolókölniknek sem kimondottan jellemzőjük a szofisztikáltság és a kellem. Olyannyira nem, hogy az ebben a kategóriában létező, mondjuk ki, pacsulik helyett előbb választanánk a szódásszifont vagy a vödör vizet, esetleg előrelátóan inkább valamelyik saját parfümünket nyomjuk a locsolók kezébe. Vagy épp megadjuk magunkat a tradíció ezen velejárójának, majd a húsvét hétfőt egy alapos hajmosással zárjuk. 

A Telekom azonban  idén elhatározta: megalkot egy olyan locsolókölnit, amely rácáfol a „műfajjal” kapcsolatos, nem épp alaptalan negatív sztereotípiákra. Mindehhez a ismert parfümőr, Kiss Virág, valamint a mesterséges intelligencia segítségét kérték.

A vállalat célja az is volt, hogy a kísérlettel próbatétel elé állítsa az AI-t. A technológiát ugyanis egyre több területen alkalmazzák sikeresen, azonban sokan még idegenkednek tőle. A vállalat felelősségének érzi, hogy az emberek egyéni szinten is könnyebbé tudják tenni az életüket, a saját javukra tudják fordítani az új lehetőségeket, de fontos, hogy tudatosan használják ezeket. A húsvét pedig jó apropó volt a kísérletezésre.

Mesterséges intelligencia alkotta locsolókölni

(Fotó: Telekom)

Így készült

A mesterséges intelligenciának többek között azt a kérdést tették fel: „milyen a jó illatú kölni, amivel húsvétkor locsolnak a fiúk?”  Az AI azt válaszolta, hogy friss, virágos, könnyed, lágy, illetve tartós és természetes összetevőkből kell állnia az illatnak. Mint a válaszból kiderült, a jó illatú kölnik semmiképpen sem túl erősek, és nem túl nehezek. A nyelvi modell szerint az illat tartóssága is fontos szempont, mivel a locsolóknak egész nap kellemes illatot kell hordozniuk. Az AI azt is elárulta, hogy a természetes összetevőkkel készült kölnik azért illenek jobban a húsvéti locsoláshoz, mivel a virágok és növények illata eleve az ünnepi hangulathoz kapcsolódik.  

A következő kérdés már egy receptúrára vonatkozott: arra kérték az AI-t, hogy gondolkozzon úgy, mint egy parfümkészítő. A mesterséges intelligencia az alábbi összetevők felhasználásával készítené el a tökéletes illatot: 

  • víztiszta alkohol
  • desztillált víz
  • narancsolaj
  • citromolaj
  • bergamottolaj
  • rózsaolaj
  • levendula

A ChatGPT által ajánlott receptúrát Kiss Virág parfümőr finomhangolta. Validálása után a levendula kikerült a receptből, helyette hársfavirág és gyöngyvirág került bele, a magyar nők ízléséhez igazítva.

„Gyerekkorom óta vonzanak az illatok, hat éve tanulom a parfümkészítést, egy éve már hivatásszerűen is foglalkozom vele, így szívesen vettem részt ebben a kísérletben. Egyáltalán nem idegenkedtem a mesterséges intelligenciától, érdekesnek találtam a közös munkát. Úgy fogtam fel, mint egy ajánlást, egy általános vélekedést arról, milyen a jó illat egy kölni esetében. Én kiegészítettem a receptúrát mielőtt használtam az AI által javasolt formulát, kigondoltam a megfelelő arányokat és el is készültünk”– magyarázta a parfümőr.  

Mesterséges intelligencia alkotta locsolókölni

(Fotó: Telekom)

Ilyen lett

A limitált szériában elkészült parfümöt alkalmam volt kipróbálni: rendeltetési helyére, vagyis a hajamra, illetve a próba kedvéért a csuklómra is fújtam belőle egy-egy adagot. Közvetlenül a kifújás után legdominánsabban a rózsa és a gyönygvirág illatjegyeit érzékeltem benne, ám néhány perc elteltével finoman előbújt belőle a citrusos-olajos jelleg is. Az illat összességében véve púderes jellegű, olyan, amit ha parfümként nem is, de például a ruhásszekrény vagy a lakás illatosítására is simán használnék. A bőrömről egyébként viszonylag gyorsan elpárolgott, a hajamon pedig egy nagyon diszkrét, tiszta illatot hagyott, olyat, ami nem teszi szükségessé a hajmosást az ünnep végén, sőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top