nlc.hu
Trend
Szemüvegtrendek 2023

Cica, oversize, pilóta – Ezek 2023 legtrendibb szemüvegkeretei

Ha mostanában készülsz új szemüveget csináltatni, figyelj! Mutatjuk a szezon legtrendibb optikai kereteit.
Szemüvegtrendek 2023

Vékony fémkeretek 

A szezon egyértelmű favoritjai a vékony fémkeretek, ezen belül is az oversize fazonok, melyek az ezüst mellett rózsaarany, sárga arany, pasztell és fekete színekben is megtalálhatók az aktuális kollekciókban. Az ilyen típusú szemüvegkeretek előnye, hogy könnyűek, gyakorlatilag bármilyen öltözékhez passzolnak, és úgy hangsúlyosak, hogy mégsem nyomják el az arckaraktert. Szinte az összes aktuálisan trendi, illetve klasszikus keretfazon elérhető most vékony fém kivitelben, így bármilyen legyen is az arcformád, az ahhoz legelőnyösebb változatban teheted magadévá ezt a stílust. 

Fémkeretes szemüvegek
Megnézem
Összes kép (6)

Cicaszemüvegek

Jó egy évtizede már, hogy az 1950-1960-as évek stílusát idéző cicás keretek újra divatba jöttek. Azóta hol felkapottabbak, hol kevésbé, teljesen azonban nem tűntek el, 2023-ban pedig ismét ez az egyik legeslegdivatosabb keretfazon. A finomabb, akár csak jelzésértékkel cicás vonalú modellektől az egészen extravagáns változatokig mindenféle cicaszemüveg trendi most, a már említett vékony fémkeretes, illetve a közepes vagy egészen vastag műanyag keretes verziókig, fémes, áttetsző, illetve pasztell, valamit sötét színekben egyaránt. Ovális, szögletes, szív alakú, valamint kerek arcformához egyaránt ideális választás lehet.

Cicaszemüvegek
Megnézem
Összes kép (7)

Geometrikus keretek

A geometrikus szemüvegkeretek is ott vannak a szezon legmeghatározóbb irányzatai között. Ez a típus viszonylag széles skálát ölel fel, hiszen a négyszögletűtől a nyolcszögletűig, vagy akár az extrémebb típusokig mindenféle geometrikus forma szóba jöhet, ám a legeslegtrendibb kétségkívül a hatszögletű változat, a fentebb már említett fém variációkban. A szögletes keretek elsősorban a kerek, az ovális, illetve a hosszúkás arcformához passzolnak, ám a vékonyabb, tompított szögekkel készült modellek között más arcformával rendelkezők is találhatnak előnyös variánsokat.

Geometrikus szemüvegkeretek
Megnézem
Összes kép (6)

Karakteres feketék

A fekete szemüvegkeret, ahogy maga a fekete szín is, lényegében örök divat, szezonról szezonra azonban változik némileg, hogy milyen fazonokban a legtrendibb. Nos, jelenleg ebből is a nagyobb méretű és/vagy vastagabb műanyag keretes változatok mennek, beleértve az Iris Apfel stílusát idéző bevállalós statement darabokat. Illetve felkapottak még a retró ihletésű modellek is. Egy ilyen hangsúlyos szemüveg az arckaraktert is erőteljessé teszi, éppen ezért a legjobban a két véglethez, vagyis a nagyon finom vonású, illetve a kifejezetten karakteres archoz illik. 

Fekete szemüvegkeretek
Megnézem
Összes kép (7)

Aviator fazon

A jellegzetes aviator, vagyis a pilótaszemüveg a napszemüvegek esetében az egyik legnépszerűbb, mindenkor divatos fazon. Ebben az évben azonban optikai szemüvegkeretként is trendi ez a kerettípus. Elsősorban ez is vékonyabb fém kivitelben dívik, de keresve azért találhatunk belőle vastagabb műanyag verziókat is. Szögletes, fordított háromszög, illetve ovális arcformához a legelőnyösebb.

Aviator szemüvegek
Megnézem
Összes kép (5)

Milyen az arcformád?

Ovális arc: teljesen arányos, a homlok és az áll oldalról nézve egy síkban helyezkedik el.

Háromszögletű arc: jellemzője a keskeny arccsont és homlok, a széles, erős állkapocs.

Szív alakú arc: széles homlok, keskeny, hegyes áll jellemzi.

Kerek arc: telt arc, gömbölyű áll, széles arccsont jellemzi ezt a formát; az arc csaknem olyan széles, mint hosszú.

Szögletes arc: a homlok és az áll is szögletes formájú; a homlok és az állkapocs ugyanolyan széles.

Hosszúkás arc: magas homlok, keskeny áll, általában keskeny orr jellemző erre a formára.

Így válassz tökéletes szemüveget!

Bár a különböző arcformákhoz valóban léteznek előnyös és kevésbé előnyös szemüvegfazonok, azonban azt, hogy egy keret hogyan áll, számos más tényező is befolyásolja. Így többek között az arcvonások, az arc arányai, a szem- és a hajszín, sőt még a bőrtónus is. Az arc és a szemüveg viszonyában kiválóan működhetnek a kontrasztok – például világos tónusok-sötét keret, szögletes vonások-lekerekített formájú keret –, ahogy az is, ha a keret árnyalatában és formájában is harmonikusan belesimul a környezetébe. A szemüvegkeret kiválasztására soha ne sajnáld az időt! Próbálj fel minél több fazont és színt, akár olyanokat is, melyekről első ránézésre nem gondolnád, hogy jól állhatnak, viszont valamiért mégis tetszenek. Ne csak a tükörben nézd meg magad a keretekkel, de készíts magadról néhány szelfit is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top