nlc.hu
Trend

Fürdőruha mosás

Így mosd a fürdőruhát, hogy ne nyúljon ki és a színe se vesszen oda!

A legegyszerűbbnek az tűnik, ha bedobod a mosógépbe és a tűző napon megszárítod, ezzel azonban nem teszel túl jót a fürdőruhádnak.

A bikinik és egyrészes fürdőruhák többségét nem egy szezonra tervezik, a nem megfelelő bánásmóddal viszont sokat tehetsz azért, hogy a következő nyáron már ne mutasson rajtad olyan jól, mint amikor beleszerettél. Ha rosszul mosod és szárítod, a fürdőruha könnyen kinyúlik, bónuszképp pedig a színe is megkopik. Mutatjuk, hogy viseld gondját kedvenc nyári darabjaidnak!

Száradó bikini

Fotó: Getty Images – suman bhaumik

Expressz öblítés

Amikor végeztél a fürdőzéssel, érdemes már a vízparton vagy az uszodában átöblíteni a fürdőruhát, a tenger sós vize vagy az uszodában lévő klór hosszú távon nem tesz jó neki. Ha nem szeretnéd a hazaindulás előtt levenni, akkor magadon is hagyhatod, de legalább zuhanyozz le, mielőtt megszáradna a fürdőrucid!

Homokmentesítés

A homokszemek kíméletlenül bejutnak a fürdőruha rugalmas anyagába, onnan kitessékelni pedig nem a legkönnyebb feladat. Az egyik, ami segíthet, hogy folyó víz alatt alaposan átöblíted és párszor kicsavarod, van azonban plusz egy tippünk, ha ez nem bizonyul elegendőnek. Tedd a száraz fürdőruhát egy mosózsákba és szórj hozzá 3-4 evőkanál szódabikarbónát. Rázd össze erőteljesen, és meglátod, az apró fehér szemcsék búcsút intenek a homoknak!

Ha foltot hagyott a fényvédőd

A fényvédők használatát sosem szabad elmulasztani a vízparton, még akkor sem, ha tartasz tőle, hogy azok kárt tesznek a fürdőruhádban. Ha egy csésze kézmeleg vízből és egy abba reszelt diónyi mosószappanból készített keverékkel eltávolíthatod a nyomokat. Áztasd ebbe a fürdőrucit, majd 20-30 perc után alaposan dörzsöld át a tisztításra szoruló részeket.

Ha napolajjal kented össze a bikinidet, és nem tágít a folt még mosás után sem, egy kevés mosogatószerrel érdemes tenned egy próbát! Cseppents belőle közvetlenül a foltra, majd egy kis pihenő után hideg vízzel habosítsd fel és dörzsöld át!

Napozó nő

Fotó: Getty Images – Tom Merton

Kézzel vagy géppel?

Igaz, hogy egyszerűbbet elképzelni sem lehet a gépi mosásnál, ha azonban jót akarsz a fürdőruhádnak, inkább a kézi mosást választod. Hogy igazán alapos tisztítást végezz, áztasd be 30 percre a fürdőruhádat langyos, 1 evőkanál szódabikarbónával gazdagított vízben. Ezután finoman dörzsöld át mosószappannal és alaposan öblítsd át hideg vízzel.

Ha nem bírod ki mosógép nélkül

Ha a kézzel mosást túl macerásnak érzed, és mindenképpen géppel szeretnéd tisztává varázsolni a fürdőruhát, mindig kímélőprogramot válassz és ügyelj arra, hogy a víz hőmérséklete soha ne emelkedjen 30 °C fölé!

Kíméletes szárítás

A fürdőruhát a legjobb kiterítve, félárnyékos helyen szárítani. A tűző nap nemcsak az élénk színnek tesz rosszat, hanem az anyag rugalmasságában is kárt tesz, így azt jobb kerülni. A fokozott hőhatás miatt szárítógépbe sem tanácsos tenni a bikinit!

Végső búcsú

Mikor véget ér a nyár, és befellegzik a bikiniszezonnak, érdemes alaposan kimosni és megszárítani, majd óvatosan, feszegetés nélkül összehajtogatni a fürdőrucit. A legjobb, ha egy hálós textilzsákban teszed el jövőre, és nem nejlonban, mert az a rossz szellőzés miatt nem a legjobb választás.

Fotó: Getty Images – Peter Dazeley

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top