nlc.hu
Trend

Sinéad O’Connor legemlékeztesebb divatpillanatai

Sinéad O’Connor 8 legemlékezetesebb divatpillanata

Bár Sinéad O’Connor elsősorban nem divatikon volt, mégis beírta magát a divattörténelembe.

A nyolcvanas évek közepén Sinéad O’Connornak egy lemezkiadó producere azt tanácsolta: ha sikeres akar lenni, növessze meg a haját és hordjon miniszoknyákat. A fiatal énekesnő erre kopaszra borotváltatta a fejét, és ezzel a jellegzetes külsővel ismerte meg aztán a világ. A nonkomformista stílus az öltözködésében is a védjegyévé vált. Most a július 26-án, 56 éves korában elhunyt világsztár legemlékezetesebb divatpillanatait idézzük fel.

Sinéad O'Connor

Az Olympic Ballroom színpadán 1988-ban (Fotó: Independent News and Media/Getty Images)

Egyik korai koncertjén, a dublini Olympic Ballroom színpadán punk stílusú öltözékét nőies fricskával küldte meg: crop fazonú bőrdzsekit, bakancsot, mindehhez pedig tüllszoknyát viselt. Az outfit egyszerre volt a keménység és a sebezhetőség kifejezője.

Sinéad O'Connor

Az 1989-es Grammy gálán (Fotó: Ron Galella, Ltd/Ron Galella Collection via Getty Images)

Az 1989-es Grammy-gálán mintás bőrzsekiben, farmerben és a Szűzanyát pop art stílusban ábrázoló pólóban jelent meg.  A szett nem csupán azért volt szokatlan, mert akkoriban az előadóktól, különösképp a nőktől, sokkal elegánsabb megjelenést vártak el egy ilyen jellegű eseményen, de azért is, mert ez a póló volt az egyik első nyilvános kritikus megnyilvánulása a katolikus egyházzal szemben. 

Sinéad O'Connor

A Glastonbury fesztiválon 1990-ben (Fotó: Mick Hutson/Redferns)

Az 1990-es Glastonbury fesztiválon a bőrdzseki-farmer összeállításhoz a The Flat Slags pólóját viselte. Ez utóbbi egy komikus-provokatív stílusú brit képregény volt: főszereplői, San és Tray két nagyszájú, túlsúlyos nő, akik nem vetették meg az alkoholt és nimfomániások lévén gyakran váltogatták a partnereiket.

Sinéad O'Connor

Az 1990-es Billboard Music Awards gálán (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

1990-ben Los Angelesben az első Billboard Music Awardra egy fekete, kapucnis kabátban érkezett, mely hasonló volt ahhoz, melyet a birkózók a ringbe tartva viselnek. A nyakában egy méretes, Írországot ábrázoló medál lógott.

Sinéad O'Connor

1991-ben a Saturday Night Live-ban (Fotó: Raymond Bonar/NBCU Photo Bank)

A kilencvenes évek elején rendszeresen viselt bő szabású, fehér, hálóingszerű ruhákat, bakanccsal párosítva. 1991 februárjában, a Saturday Night Live című műsorban volt látható először az öltözékben, mellyel divatot teremtett. 

Sinéad O'Connor

1990-ben az MTV Video Music Awardson (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Egy másik, de nagyon hasonló szabásvonalú fehér ruhát vett fel abban az évben az MTV Video Music Awards gálára is, ahonnan három díjjal távozott, olyan előadókat maga mögé utasítva, mint Madonna, a Red Hot Chilli Peppers vagy az Aerosmith. 

Sinéad O'Connor

Az 1992-es Glastonbury fesztiválon (Fotó: Nick Wall/Mirrorpix/Getty Images)

Sinéad O’Connor a kilencvenes években többször aposztrofálta magát az „ír Diana hercegnőként” . Erre utalt az az Irish Princess felirattal ellátott, feltűrt ujjú, írzöld póló is, melyet 1992-ben, a Glastonbury fesztiválra öltött magára.  

Sinéad O'Connor

1993-ban az MTV Video Music Awardson (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Mint ismeretes, 1992-ben hatalmas botrányt okozott, amikor a Saturday Night Live kamerái előtt széttépte II. János Pál pápa fotóját, ezzel tiltakozva a katolikus egyház által elkövetett szexuális visszaélések ellen. Ezt követően a közvélemény és a média részéről is állandó támadások keresztüzében élte az életét. Erre reflektált az 1993-as MTV Video Music Awardson viselt, elnagyoltan konzervatív stílusú öltzékével is.

Via1, via 2, via3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top