nlc.hu
Trend

A kismamaruhák divattörténete

A kismamafűzőtől Rihanna pucér terhespocakjáig – A kismamaruhák divattörténete

Kötény alá rejtett pocak, befűzött hasak, strandlabda egy vetetlen ágyban, sátorszabás és kantáros nadrágok, meg persze némi pucérkodás. Nem lehet azt mondani, hogy a kismamaruhák történelme ne lenne fordulatos.

A kismamadivat évszázadokon át a pocak rejtegetéséről szólt, hogy aztán a 21. századra eljussunk oda, amikor az a legtrendibb, ha már semmi sem fedi.

Rejtőzködő évszázadok

Egészen a középkorig a ruhák általában véve is kellőképpen bő szabásúak voltak ahhoz, hogy azok alatt a terhesség hónapjaiban is elfért a nők növekvő hasa, épp ezért nem volt szükség külön kismamaruházatra. Az 1400-as évektől kezdve azonban a szabásvonalak kezdték kicsit szorosabban követni a test sziluettjét, a gömbölyödő hasat azonban rejtegetni illett.

Raffaello: La donna gravida (Forrás: Wikimedia Commons)

Raffaello: La donna gravida (Forrás: Wikimedia Commons)

Éppen ezért a várandós nők körében népszerűvé váltak az olyan nehezebb anyagok, mint a bársony, melynek redői alatt diszkréten bújt meg a has. Emellett megjelentek a ruhákon olyan elemek is, mint a befűzhető panelek, melyeket a pocak növekedésével arányosan lehetett fokozatosan kiengedni. Az 1500-as évektől aztán divatba jött a terhes has elfedésére használt kötény.

Adrienne-t viselő nő

Adrienne-t viselő nő Marcus Gheeraerts festményén (Forrás: Wikimedia Commons)

A barokk idején jelent meg az első, már kifejezetten várandós nők számára készült viselet, az Adrienne, mely egy derék nélküli ruha volt, sok-sok redővel és hajtással. Később ennek az öltözetnek a mellrészére egy előke is került, megkönnyítve ezzel a szoptatást. A korszak divatja ugyanakkor megkövetelte a fűző és az alsószoknya viselését, ezeket a holmikat pedig sok nő a várandóssága idején is hordta.  

A 18. század végén aztán felkapottá volt és az 1820-as évek végéig divatban is maradt az empire fazon, vagyis a mell vonala alól bővülő, fűző nélküli ruha, mely szabásából adódóan a kismamák számára is ideális és komfortos viselet volt.

Kismamafűző

Kismamafűző (Forrás: Wikimedia Commons)

A viktoriánus korszakban – amikor a nők átlagosan 5-8 gyermeket hoztak a világra – a terhességet szigorúan magánügynek tekintették. A korabeli társadalom ugyanis a tökéletes nőt szelídnek és erkölcsösnek képzelte el, még ha házas is, a terhesség ellentmondott azonban ennek az ideális képnek azáltal, hogy fizikai bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a nő nemi közösülésben vett részt. Éppen ezért a várandósságot még beszélgetésekben sem volt illendő említeni, a növekvő pocakot pedig minél inkább el kellett fedni. Ebben a korszakban jelent meg a kismamafűző, melyet úgy alakítottak ki, hogy azzal minimalizálni lehessen a has méretét. Ezeknek a fűzőknek a has két oldalán futott a fűzése, hátul pedig csak egyetlen csont tartotta, a derék vonalában. A szorosra húzott kismamafűző viselése azonban a legkevésbé sem volt jó hatással a baba fejlődésére, olyannyira, hogy számos alkalommal vetélést is okozott.

Úton a kényelem felé

Az első kereskedelmi forgalomba került kismamaruha Lena Himmelstein Bryant Malsin nevéhez fűződik. Az amerikai tervező 1904-ben nyitotta meg boltját a New York-i Fifth Avenue-n, itt kezdte árusítani állítható derékkal és pliszírozott szoknyarésszel készült kismamaruháit, melyek rövid idő alatt népszerűvé váltak nem csak a tehetős, de a középosztálybeli nők körében is. A kollekciót 1911-tól újságokban, többek között a Vogue magazinban is hirdette, ami jelentősen megdobta az eladásokat, később pedig a ruhák csomagküldő katalógusból is rendelhetővé váltak. 1917-re a cég bevétele már meghaladta az egymillió dollárt.

Kismamaruha 1905-ből

Kismamaruha 1905-ből (Forrás: Wikimedia Commons)

Az 1920-as évek divatja általában véve a nők, de a kismamák kényelmének is kedvezett, hiszen ekkor váltak felkapottá a fűzőket feleslegessé tévő, puhább sziluettek, a bővülő, csípőszabású ruhák. A felszabadulás azonban csak átmeneti volt. Az 1930-as évekre újra a konzervatívabb vonalvezetés jött divatba, széles vállrésszel, a karcsú derekat és keskeny csípőt hangsúlyozó szabásvonalakkal. Ehhez igyekezett alkalmazkodni a kismamadivat is, így újra a gömbölyödő has minél hatékonyabb rejtegetésére került a fókusz. 

1937-ben aztán egy amerikai mérnökhallgató, Elsie Frankfurt megelégelte, hogy várandós nővére, Edna úgy néz ki a ruháiban, akár „egy strandlabda egy vetetlen ágyban”. Egy kétrészes kosztümöt tervezett a testvére számára, melynek valódi, áttörést jelentő újdonságát a szoknya jelentette: a ruhadarabon ugyanis elöl, a derékpánt alatt egy lyukat hagyott a növekedő hasnak, mely húzózsinórral volt az éppen aktuális méretre állítható, míg felülről elfedte azt a kabátka. Ez a kialakítás lehetővé tette, hogy a szoknya alja a várandósság alatt mindvégig egyenes maradhasson. 

Az Elsie és Edna Frankfurt-féle szabadalom

Az Elsie és Edna Frankfurt-féle szabadalom (Forrás: uspto.gov)

A testvérek meglátták az üzleti lehetőséget az innovatív ruhadarabban: műhelyt béreltek, felvettek pár varrónőt, majd Page Boy márkanév alatt boltot nyitottak a a dallasi Medical Arts Buildingben, ahová rengeteg kismama járt terhesgondozásra. 1938-ban szabadalmat nyújtottak be a szoknyára.

Nem kell rejtegetni!

A háború utáni babyboom éveiben aztán a kismamadivat is „megengedőbbé” vált. Divatba jöttek a hosszított fazonú, szélesedő kismamablúzok, melyek már egyértelműen mutatták, hogy viselőjük gyermeket vár. A stílus népszerűségének jókora lendületet adott, amikor a várandós sztárkomika Lucille Ball 1952-ben ilyen öltözékben szerepelt a televízióban – mindezzel egyben történelmet is írt, ugyanis ő volt az első színésznő, akinek a terhességét nem rejtették el a kamerák előtt.

Lucille Ball

Lucille Ball 1952-ben, várandósan a képernyőn (Fotó: CBS via Getty Images)

Ebben az évtizedben a kismamaszoknyák mellett a kismamanadrágok is megjelentek, a húzózsinórokat pedig az elasztikus anyagok váltották fel. Az 1950-es évek második felére a sátorszerű felsőrész-egyenes szabású nadrág kombináció lett a „kötelező” kismamatrend.

Kismamaruha az 1970-es évekből

Kismamaruha az 1970-es évekből (Fotó: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

Az 1960-as években aztán Jackie Kennedy gyakorolt meghatározó hatást a kismamadivatra letisztultan szofisztikált dobozruháival. A 1970-es években a természetes-bohém stílus uralta a várandósok divatját is: a mell alól bővülő, maxi fazonú, jellemzően virágmintás ruhák voltak az évtized favoritjai.

A várandós Diana hercegnő 1982-ben

A várandós Diana hercegnő 1982-ben (Fotó: Kypros/Getty Images)

Az 1980-as években aztán visszatértek a sátorszerű, oversize kismamaruhák, de ennek az évtizednek köszönhetjük az ikonikus, kantáros kismamafarmert is. A korszak legmeghatározóbb kismama-divatikonja pedig természetesen Diana hercegnő volt.

Elő a pocakkal!

1991-ben az akkor második gyermekével várandós Demi Moore meztelenül pózolt a Vanity Fair magazin címlapján. „Nagyon jól emlékszem az egészre. Azt is látom, milyen hatással volt ez a világunkra, a nőkre, ez egyfajta engedélyt adott arra is, hogy elfogadjuk magunkat várandósan. Egyúttal ez volt az a pillanat, amikor önmagam voltam és ezt ki is tudtam fejezni, nem akartam magam másnak mutatni, mint ami voltam” – idézte fel a színésznő egy interjújában.

Demi Moore a Vanity Fair címlapján

Demi Moore a Vanity Fair címlapján

Az évtized kismamadivatja minden korábbinál demokratikusabbá vált és már egyértelműen az önkifejezésről szólt: bár továbbra is népszerűek maradtak a bővebb, lazább fazonok, de divatba jöttek a gömbölyödő pocakot kiemelő szabások is. 

Kim Kardashian kismamaként

Kim Kardashian kismamaként (Fotó: Bauer-Griffin/GC Images)

Az ezredfordulót követően aztán utóbbi trend erősödött fel: a pocak sziluettjét követő vagy teljesen testre simuló kismamaviseletek váltak felkapottá. A stílusnak olyan trendszetterek voltak a zászlóvivői, mint Beyoncé, vagy a Kardashian-klán tagjai.  

A második gyermekével várandós Rihanna

A második gyermekével várandós Rihanna (Fotó: Gotham/GC Images)

Az elmúlt években aztán Rihanna volt, akinek leginkább sikerült emelnie a tétet azzal, hogy két várandóssága idején jóformán többször mutogatta fedetlenül a pocakját, mint nem, trendet teremtve ezzel a sztárvilágban és azon túl is.  

A cikk elkészítéséhez használt források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top