nlc.hu
Trend

A pucérruhák divattörténete

Így lett pucér a ruha

A pucérruha kifejezés ugyan még csak 25 éves, a ruhák azonban, melyekre vonatkozik, már sokkal régebben jelen vannak a divatban. Ismerd meg a pucérruha történelmét!

„Well let’s just say it, it’s the naked dress!” – mondta Charlotte York a Mr. Biggel randira készülő, testszínű miniruhát viselő Carrie Bradshaw-nak a Szex és New York első évadában, 1998-ban. Ez volt az első alkalom, amikor a naked dress,  magyarul a pucérruha kefejezés „hivatalosan” elhangzott és ezáltal a stílus nevet kapott. A pucérruhák divattörténete azonban ennél évtizedekkel, sőt, évszázadokkal korábbra nyúlik vissza.

Marie Antoinette-től Mae Westig

Louise Élisabeth Vigée Le Brun: Marie Antolinette portréja

Louise Élisabeth Vigée Le Brun: Marie Antolinette portréja (Forrás: Sepia Times/Universal Images Group via Getty Images)

Bizonyos értelemben a történelem első pucérruháiként értelmezhetők azok az egyszerű, fehér pamutruhák, melyeket Marie Antoinette nagy előszeretettel viselt – olyannyira, hogy még az egyik 1783-ban készült portréján is ebben látható –, jókora  felháborodást keltve. A holmi ugyanis, melyet gúnyosan chemise à la Reine néven is emlegettek, jócskán eltért a királynétól elvárt, pompás anyagokból varrt, bonyolult öltözékektől, és leginkább a korabeli fehérneműkre hasonlított, melyeket akkoriban a legkevésbé sem volt illendő mutogatni. 

Clara Bow és Josephine Baker

Clara Bow és Josephine Baker (Fotók: Getty Images/Profimedia)

Az első, már mai értelemben véve is pucérruhaként definiálható öltözéket azonban az 1920-as évek egyik It Girl-je, Clara Bow viselte a My Lady of Whims című, 1925-ben bemutatott filmben, illetve annak plakátján is. A testre simuló, áttetsző ruha hátul a derekáig dekoltált volt, elöl pedig éppen, hogy fedte a színésznő legintimebb testtájait. 

Szintén ebből a korszakból a mai pucérruhák előképének tekinthetők azok, a korszak ízléséhez mérten több mint sokat mutató, hiperszexualizált fellépőruhák is, melyeket a legendás Bronz Vénusz, Josephine Baker viselt a színpadon.

Jean Harlow, Joan Crawford és Mae West

Jean Harlow, Joan Crawford és Mae West (Fotók: Getty Images, Profimedia)

Az ezt követő évtizedben az éra szexszimbólumai vitték tovább a stílust. Jean Harlow a szofisztikáltabb vonalat képviselte a testén szinte folyékony hatást keltő, világos selyemruhákkal, melyek az egyik védjegyévé váltak. Igaz, ezek az öltözékek mai szemmel sokkal inkább a slip dressként értelmezhetők, akkorban azonban még a meztelenség illúzióját keltették. Egyértelműen pucérruhaként definiálható viszont Joan Crawford jelmeze az Our Modern Maidens című filmből. Mae West áttetsző virágdíszes jelmeze az 1936-os Go West, Young Man című moziból pedig ma is megállná a helyét a pucérruha kategóriában. 

Happy birthday, pucérruha!

Ha technikai értelemben nem is ez volt az első, azonban mégis az eredeti, első számú pucérruhaként tartja számon a divattörténelem azt az estélyi ruhát, melyet Marilyn Monroe viselt azon a bizonyos 1962. május 19-i estén a Madison Square Gardenben, amikor John F. Kennedy amerikai elnök születésnapi partiján elénekelte a Happy birthday, Mr. President! című dalt.

Marilyn Monroe legendás pucérruháját Marlene Dietrich öltözékei ihlették

Marilyn Monroe legendás pucérruháját Marlene Dietrich színpadi öltözékei ihlették (Fotók: Getty Images/Profimedia)

A nude színű, kristályokkal borított estélyit Jean Louis francia-amerikai divattervező alkotta meg, az akkoriban vele dolgozó, pályakezdő dizájner, Bob Mackie szkeccsei alapján. Kevéssé közismert, hogy a kreációt azok a ruhák ihlették, melyeket az ötvenes években Marlene Dietrich viselt fellépésein. És bár ő maga is ikon volt, azonban tény, hogy a pucérruha mégis Marilyn Monroe által vált legendássá.

Serge Gainsbourg, Jane Birkin és Pierre Grimblat a Szlogen premierjén

Serge Gainsbourg, Jane Birkin és Pierre Grimblat a Szlogen premierjén (Fotó: Yves LE ROUX/Gamma-Rapho via Getty Images)

A pucérruhák történelmének következő mérföldköve az a holmi volt, melyben Jane Birkin mutatkozott 1969-ben, a Szlogen című film premierjén. Az egyszerű, áttetsző kötésű pulóverre hajazó ruhadarab alatt a színésznő nem viselt melltartót. Az outfit mind stílusában, mint merészségében bő két évtizeddel megelőzte a korát.  

Cher és Tina Turner pucérruhái

Cher és Tina Turner a hetvenes években váltak a stílus zászlóvivőivé (Fotók: Getty Images, Profimedia)

1974-ben Cher egy Bob Mackie által tervezett pucérruhában (bal szélső fotó) jelent meg a MET-gálán, ahol akkoriban még a legkevésbé sem számított szokványos viseletnek az ilyesmi. Ez volt lényegében az első lépés a pucérruhák vörös szőnyeges viseletként való „legalizálásának” útján. Az énekesnő aztán testéből nem sokat takaró, extravagáns fellépőruháival a pucérruhás trend koronázatlan királynőjévé vált a hetvenes években. A képzeletbeli trónon azonban osztoznia kellett a korszak egy másik meghatározó dívájával, Tina Turnerrel, aki Ike Turnertől való válása után váltott a korábbinál bevállalósabb stílusra színpadi öltözködését illetően is. 

Megszoktuk

A kilencvenes években már nem keltettek különösebben nagy megrökönyödést a ruhák alól kivillanó fedetlen testrészek, így a pucérruhák egyre kevésbé kavarták fel a kedélyeket. Persze azért ez az évtized is produkált néhány emlékezetes pucérruhás divatpillanatot. Az egyik ilyen az Elite Modellügynökség 1993-as partiján történt, ahol Kate Moss egy áttetsző, spagettipántos, ezüst ruhában villantott mellbimbót. Aztán ott volt még Rose McGowan aligruhás outfitje is az 1998-as MTV Music Awards gáláról. És persze a cikk elején már említett ársejlő nude mini a Szex és New Yorkból, melyről a pucérruha a nevét kapta. 

Kate Moss, Sarag Jessica Parker és Rose McGowan

Kate Moss, Sarah Jessica Parker és Rose McGowan pucérruha-pillanatai (Fotók: Getty Images, Youtube, Profimedia)

Az ezredfordulón aztán Donatella Versace bebizonyította, hogy pucérruhák frontján igenis lehet még eredetit alkotni. A trópusi mintás, ágyékig dekoltált sifonruha a Versace 2000-es tavaszi kollekciójának része volt, melyet a kifutón Amber Valletta mutatott be. 1999 decemberében a kreáció ujjatlan változatát maga a tervező viselte a MET-gálán, majd 2000 januárjában Geri Halliwell választotta ezt a ruhát a franciaországi NRJ Music Awardsra. 

Amber Valletta, Dobatella Versace, Geri Halliwell és Jennifer Lopez az ikonikus ruhában

Amber Valletta, Donatella Versace, Geri Halliwell és Jennifer Lopez az ikonikus ruhában (Fotók: Getty Images)

Mégis Jennifer Lopez és a Grammy-gála kellett ahhoz, hogy a ruha ikonikussá váljon. Nem mellesleg pedig a kreáció iránti intenzív érdeklődés inspirálta a Google képkereső szolgáltatásának megszületését is, annyian kerestek ugyanis rá az akkoriban még csak szöveges keresőben, hogy a Google vezetősége felismerte: a felhasználók immár többet akarnak, mint szöveget.

Rihanna a 2014-es CFDA díjtátadón és Beyoncé a 2015-ös MET-gálán (Fotók: AFP/Getty Images)

Rihanna a 2014-es CFDA díjtátadón és Beyoncé a 2015-ös MET-gálán (Fotók: AFP/Getty Images)

A pucérruhás trend legutóbb a 2010-es évek közepén kapott jelentősebb lendületet, mégpedig két emlékezetes vörös szőnyeges outfitnek köszönhetően. Az egyik ilyen Rihanna 216 000 Swarovski-kristállyal kirakott, Josephine Baker-ihletésű öltözéke volt a 2014-es CFDA díjtátadóról, míg a másik Beyoncé szettje a 2015-ös MET-gáláról.

Kylie Jenner a Schiaparelli divatbemutatójának vendégeként

Kylie Jenner a Schiaparelli divatbemutatójának vendégeként 2023 szeptemberében (Fotó: Profimedia)

Az a bizonyos löket pedig voltaképpen napjainkig is kitart. Az utóbbi időszak legemlékezetesebb pucérruháját az irányzat egyik jelenkori zászlóvivője, Kylie Jenner viselte, a közemúltban zajlott Párizsi Divathéten, a Schiaparelli divatshow vendégeként. A kreációt egyértelműen Marilyn Monroe legendás 1962-es öltözéke ihlette, ezzel pedig sokak szerint a pucérruha visszatért oda, ahonnan elindult.

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top