nlc.hu
Trend

Öltözködési szabályok, amiket illik tudni

Öltözködési szabályok, amiket mindenkinek illik tudnia

Az utóbbi években egyre szabadabb az öltözködés, sok helyre bármit fel lehet venni. De a társadalom kialakított pár íratlan szabályt, amelyeket tanácsos betartani, ha jó benyomást szeretnénk tenni egy adott helyen vagy emberekre, esetleg a saját magunkról kialakított képet szeretnénk finomítani.

„Öltözz rongyosan, és a ruhára fognak emlékezni; öltözz kifogástalanul, és a nő emléke marad meg bennük” – mondta Coco Chanel, a divat koronázatlan királynője. Amit Coco mond, azt nem szabad összetéveszteni azzal, hogy az a jó, ha drága és márkás ruhákat veszünk és viselünk. Ő sokkal inkább a stílusra gondolt, miként viseljük az általunk választott ruhákat. Az ember élethelyzetétől és saját döntésétől függ, hogy mit és hogyan visel magán, de vannak bizonyos szabályok a mindennapi öltözködést illetően.

Alapszabályok:

  • A zakó középső gombját mindig be kell gombolni, viszont az alsót sosem szabad. Mikor leül valaki, akkor érdemes kikapcsolni az összes gombot, majd felállásnál visszagombolni.
  • Ha inget vagy blúzt viselünk, akkor maximum a legfelső két gombot szabad kigombolva hagyni, különben túl sok bőrfelület fog kilátszódni, amitől közönségesnek tűnhetünk.
  • Kettő kiegészítőt lehet egyszerre viselni, például fülbevalót és karkötőt vagy nyakláncot és gyűrűt. A kettőnél több ékszer már túlzás, főleg, ha élénk színűek vagy nagyobb darabok.
  • A nyakkendő végének pontosan az öv magasságáig kell leérnie. Nem szabad sem rövidebbre, sem hosszabbra megkötni.
  • Ne mutassunk túl sok bőrfelületet a világnak! Vagy válasszunk egy rövidebb szoknyát és zárt felsőt vagy hosszabb ruhát és mélyebb dekoltázsú összeállítást.
  • Ha inget visel valaki zakó nélkül, akkor kötelező övet is felvenni. Viszont a nyakkendőt inkább felejtsük el, az csak zakó mellé szükséges.
  • A ruhacímkéket le kell vágni mindenről, ami bármikor is ki-vagy átlátszódhat. Ha látható, az azt üzenheti rólunk, hogy egyáltalán nem foglalkozunk a megjelenésünkkel.
  • Munkahelyen nem illik spagettipántos ujjatlant viselni. Ha meleg is van, akkor is legalább a vállat takaró ujjatlan blúzt viseljünk.
  • A sok minta keverése nem túl előnyös. Inkább legyen egy hangsúlyos minta, és válasszunk hozzá egyszínű ruhákat kiegészítésként.
Egy fiatal nő sétál le a lépcsőn egy irodaház előtt zakóban és elegáns nadrágban, közben telefonál.

Minden munkahelynek megvan a saját dresszkódja
(Fotó: Getty Images)

Különböző dresszkódok

Általában angolul tüntetik fel a különleges alkalmakon elvárt öltözeteket, de olyan sokféle létezik, hogy alig lehet őket pontosan megkülönböztetni. Mi most összeszedtük a legfontosabbakat.

White Tie

A white tie a lehető legelegánsabb viseletet kívánja meg tőlünk. Vagyis valószínűleg kénytelenek leszünk elmenni vásárolni, ugyanis, ha nem szokásunk 18. századi stílusú bálokba járni, akkor nincs ilyen ruha a szekrényünkben. Férfiak esetében frakk, fehér ing, fehér mellény és csokornyakkendő, nőknek pedig a nagyestélyi az elvárt viselet.

Black Tie

Urak esetében a szmoking + csokornyakkendő az elvárás, de szigorúan kötött, fekete csokornyakkendőről lehet csak szó. A kiegészítőkre is érdemes figyelni: fehér díszzsebkendő, fekete öv, borjúbőr cipő. Hölgyek számára hosszú, ujjatlan estélyi ruha az illendő, melyet egy stóla egészítsen ki. Esetleg egy nagyon elegáns koktélruha is megfelelő lehet, de ez a rendezvény formalitásától függ.

Formal, semi-formal, business formal

A formális öltözködési szabályok eltérőek világszerte, de mindenképpen egy elegáns viseletről van szó. Férfiaknak sötétebb árnyalatú öltöny az általánosan elfogadott. Nőknél pedig egy nagyon elegáns ruha az ajánlott, amelynek anyaga semmiképp sem lehet fényes vagy csillogós. A három megnevezés között apró eltérések vannak csupán, ami a szabályokat illeti.

Informal

A hétköznapi ruházkodást illetően nincsen semmilyen megkötés, mindenki azt viselhet, ami számára és a helyzethez a legideálisabb. Viszont, ha egy különleges esemény meghívóján szerepel az informal szó, mint dresszkód, akkor is inkább viseljünk az általánosnál elegánsabb ruhát, férfiaknál pedig az ing + nyakkendő + sötét farmer + zakó az ajánlott.

Casual

Általános hétköznapi viselet, ez a legelterjedtebb mostanában. Például egy ing + farmer + elegánsabb cipő + női zakó összeállítás jelenti mostanában a casual clothes-t. A sportos öltözék nem megengedett, a sportcipő, egyszerű póló nem ajánlott.

(Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top