nlc.hu
Trend

A quiet luxury trend

Azért trendi, mert nem trendi: a csendes luxus

„A pénz beszél, a gazdagság suttog.” A quiet luxury, vagyis csendes luxus irányzat azonban nem csak a gazdagok kiváltsága.

Az utóbbi időben a közösségi médiában és a divatsajtóban is egyre gyakrabban találkozthatunk a quiet luxury, vagyis magyarul a csendes luxus kifejezéssel. Ahogy a Vogue szakírója megfogamazta: a csendes luxus voltaképpen a nem trendi trend. Egyfajta hangulat, megközelítés, mely a minimalizmusnál valamivel kevésbé szigorú, ugyanakkor sokkal cizelláltabb, mint a normcore. Lényege az átgondolt, stílusos szofisztikáltság, kerül mindenféle szélsőséget és harsányságot, nem ordít róla, hogy márkás és drága, az aktuális divatirányzatok követése helyett az időtlenségre, a mennyiség helyett a minőségre és a variálhatóságra fókuszál.  Jelmondata: „Money talks, wealth whispers”, azaz 

A pénz beszél, a gazdagság suttog.

Az irányzat, ahogy arra a neve is egyértelműen utal, bizonyos felső kategóriás márkák – többek között a The Row, a Totême, a Bottega Veneta, a Max Mara vagy a Khaite – által képviselt esztétikából táplálkozik. Ugyanakkor a csendes luxus kapszulagardrób nem kizárólag luxusmárkák termékeiből, hanem stílusban hasonló, ám szélesebb rétegek számára megfizethető márkák ügyesen megválogatott darabjaiból is összeállítható. 

„Úgy gondolom, hogy a luxus érzése valamiféle harmóniából fakad. Harmónia a színvilágban, a különböző textúrákban és formákban. Egy otthon vagy egy öltözék fényűzőnek tűnik, ha letisztult stílus árad belőle” – mutatott rá Maja Dixdotter, a By Malene Birger kreatív igazgatója az Elle.com riportjában. 

A csendes luxus kapszulagardrób

Most pedig nézzük meg, hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban! A csendes luxus stílus általános jellemzői a következők:

  • Letisztult, klasszikus szabásvonalak
  • Fekete, fehér vagy semleges árnyalatok
  • Magas minőség (a pénztárcádhoz mérten befektetés a lehető legjobb minőségű darabokba)
  • Sokoldalú variálhatóság
  • Feliratok, logók egyáltalán nem vagy csak jelzésértékkel láthatók a holmikon

A csendes luxus kapszulagardrób alapdarabjai pedig, a Vogue magazin ajánlása szerint, ezek: 

Blézer

Hermés

Hermés (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Egy hagyományos, csípő vonaláig vagy valamivel az alá érő, derékban kissé szűkített blézer, jó minőségű anyagból, fekete vagy neutrális árnyalatban. 

Trikó

Bottega Veneta

Bottega Veneta (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Fehér atlétatrikó és/vagy póló, testre simuló vagy könnyed szűkített szabással, mely önmagában felsőrészként, de rétegezve is viselhető. Legyen lehetőség szerint strapabíró darab, mely tartja a formáját, színét.

Top

Miu Miu

Miu Miu (Fotó: Victor Boyko/Getty Images)

Magában vagy rétegezve is viselhető, hosszú ujjú, sima, fekete, fehér vagy semleges színvilágú felsőrészek. Ide tartoznak a pamut, basic topok, illetve a vékonyabb pulóverek, garbók.  

Ing

Dries Van Noten

Dries Van Noten (Fotó: Francois Durand/Getty Images)

Egy egyszerű, hagyományos ing fehérben vagy más, világos árnyalatban, csípőig érő hosszban, mely szoknyával, elegáns nadrággal, de farmerrel is párosítható.

Szoknya

Peter Do

Peter Do (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Egy midi vagy maxi fazonú, fekete, fehér vagy pasztell árnyalatú, egyenes vonalú vagy enyhén bővülő, a test sziluettjét finoman követő szoknya, selyemből vagy más, lágy esésű anyagból. 

Nadrág

Victoria Beckham

Victoria Beckham (Fotó: Estrop/Getty Images)

Egy elegáns, maszkulin stílusú, bő szabású, élére vasalt, derékfazonú nadrág, fekete vagy neutrális színárnyalatban, mely kombinálható basic topokkal, inggel, blézerrel egyaránt. 

Farmer

Bally

Bally (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Egy kék színű, egyenes vagy bő szárú, normál koptatású, díszítetlen, szakadások nélküli farmernadrág, derék vagy esetleg zártabb csípő fazonban. 

Kabát

Chloé

Chloé (Fotó: Estrop/Getty Images)

Az aktuális évszaknak megfelelő, minőségi, szinte bármivel viselhető kabát. Télen ez legyen lehetőleg egy fekete vagy neutrális árnyalatú, térdig vagy az alá érő, minőségi szövetkabát, tavasszal és ősszel egy klasszikus trencskó, illetve szóba jöhet még ebben a kategóriában egy időtlen fazonú bőrkabát is. 

Táska

Salvatore Ferragamo divatbemutató

Salvatore Ferragamo (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Egy letisztult, senlegesebb stílusú, közepes vagy nagyobb méretű, jól pakolható, vállon és karon is hordható táska, valódi bőrből vagy minőségi műbőrből, fekete vagy nude árnyalatban.  

Cipő

Lovechild 1979 divatbemutató

Lovechild 1979 (Fotó: Yuliya Christensen/Getty Images)

Szoknyával és nadrággal, hétköznapi és elegáns szettekkel is kombinálható, kényelmes lábbeli, például egy fekete loafer. 

Napszemüveg

Saint Laurent

Saint Laurent (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Egy sötét üvegű napszemüveg, valamilyen klasszikus fazonban, mint például a cica vagy az aviator. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top