Cicás tus és sötét szájkontúr – 7 sminktrend, ami mindent visz idén ősszel és télen

Megyeri Nikolett | 2023. Szeptember 02.
Klasszikusok és visszatérők, hétköznapokban is hordható és extravagánsabb irányzatok egyaránt vannak a 2023-2024-es őszi-téli szezon legmeghatározóbb sminktrendjei között. Ismerd meg őket!

Minimál

A no makeup makeup, vagyis a smink nélkülinek látszó, mégis sminkelt arc hosszú ideje stabilan ott van a legnépszerűbb sminktrendek között és nem lesz ez másként a most induló szezonban sem. Az irányzaton belül is a teljesen minimál vonal érvényesül leginkább, melynek kulcsa a makulátlan, azonban még véletlenül sem maszkszerű alapozás, mely megáll önmagában, de némi diszkrét – matt hatású – pirosítás, árnyékolás is kerülhet rá. A pillák és a szemöldök legfeljebb neutrális tónusokat kap, az ajkakra pedig balzsam vagy teljesen natúr színű rúzs kerül. 

Minimál

Gucci (Fotó: Daniele Venturelli/Getty Images for Gucci)

Minimál

Simone Rocha (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Minimál

Jonathan Simkhai (Fotó: Profimedia)

Minimál

Proenza Schouler (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Cicás vonalak

A cicás tusvonal a sminkdivat egyik mindenkori klasszikusa. Ebben a szezonban az alapverzió mellett kifejezetten divatos lesz hangsúlyosabb, akár extrém variációkban is, mint péládul a vastagabb, alul-felül húzott vagy oldalt túlhúzott változatok. Készülhet hagyományos módon tussal, de szemceruzával, szemhéjpúder segítségével is, a lényeg a cicás forma. Az ilyen karakteres szemsminkekhez általában világosabb, natúr vagy rózsás szájfestés passzol, ám a 2023-2024-es trendek értelmében akár gót stílusban, sötétre rúzsozott szájjal is viselhető.

Cicás vonalak

Rodarte (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Cicás vonalak

Private Policy (Fotó: Profimedia)

Cicás vonalak

Valentino (Fotó: Profimedia)

Cicás vonalak

Carolina Herrera (Fotó: Profimedia)

Földes tónusok

Az őszi-téli hónapok nagy favoritjai lesznek a földszínek, ezek belül is különösképp a barna összes árnyalata az egészen világostól a mélybarnáig. A földes tónusok megjelenhetnek a szemeken, szemöldökön, de az ajkakon és az orcákon is, önmagukban, de sötét-világos kombnációkban, matt és fényesebb textúrákkal egyaránt. Erről a palettáról készíthető el továbbá a nyári hónapokban felkapottá vált, de az előttünk álló idényben is velünk maradó latte makeup, vagyis a  bronzos-tejeskávés színvilágú smink is.

Földes tónusok

Jason Wu (Fotó: Profimedia)

Földes tónusok

Ulla Johnson (Fotó: JP Yim/Getty Images)

Földes tónusok

Schiaparelli (Fotó: Profimedia)

Földes tónusok

Etro (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Színes szemhéj

A színes szemhéjpúderek rendszerint inkább a tavaszi-nyári hónapokban aktuálisak, azonban ezúttal az őszi-téli szezonban is ott lesznek a legmeghatározóbb sminktrendek között. Mennek a a cukorkaszínek, de az intenzívebb árnyalatok is, különösképp a lilás, rózsaszínes, narancsos, illetve zöldes tónusok. 

Színes szemhéj

Richard Quinn (Fotó: Profimedia)

Színes szemhéj

Sergio Hudson (Fotó: Profimedia)

Színes szemhéj

Del Core (Fotó: Daniele Venturelli/WireImage)

Színes szemhéj

Anna Sui (Fotó: Profimedia)

Metálfény

A metálos csillogás az egész szezonban, de különösképp az ünnepek környékén lesz trendi. Az arany és az ezüstfény egyaránt dívik, elsősorban szemhéjpúder formájában, de a metálos tónusok az arc többi részén is megjelenhetnek, így a szájon vagy épp az orcákon. Az ilyen típusú sminkek viselhetők szintén metálos fényű öltözékekkel, de tökéletesen alkalmasak arra is, hogy letisztultabb stílusú szetteket dobjunk fel velük.

Metálfény

Bronx and Banco (Fotó: Noam Galai/Getty Images for Bronx & Banco)

Metálfény

Sandy Liang (Fotó: Profimedia)

Metálfény

Prabal Gurung (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Metálfény

Louis Vuitton (Fotó: Profimedia)

Metálfény

Chloé (Fotó: Marc Piasecki/WireImage)

Extravagáns pillák

Bár kétségkívül nem a hétköznapok trendje lesz, alkalmi sminkek, partysminkek részeként bevállalhatók az extravagáns pillák, mely irányzat a kifutók egyik nagy kedvence volt az őszi-téli bemutatókon. Az extravagancia megmutatkozhat a műszempillák színeiben, de hosszában, formájában, elrendezésében is.  

Extravagáns pillák

Luar (Fotó: Fernanda Calfat/Getty Images)

Extravagáns pillák

Undercover (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Extravagáns pillák

Prada (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Extravagáns pillák

Chet Lo (Fotó: Cameron Smith/BFC/Getty Images)

Sötét szájkontúr

A kilencvenes évek, illetve az ezredforduló könyéki időszak egyik legnépszerűbb – visszatekintve pedig az egyik legmegosztóbbnak tartott – sminktrendje volt a szupermodell ajak, vagyis világos(abb) rúzs-sötét szájkontúr kombináció. Nos, a tervezők úgy döntötték, ideje ezt az irányzatot így bő két évtized elteltével feléleszteni. Ami a színvilágot illeti, a jól ismert natúr vagy világosbarna alap-sötétbarna kontúr mellett a technika más színkombinációkban, péládul rózsaszín vagy vörös alappal is trendi lesz. Ha úgy döntesz, hogy viselnéd, arra azért figyelj, hogy a kontúrt, az ajkaid természetes vonalán, semmi esetre se azon kívül húzd meg, bármekkora is a kísértés, hogy ez utóbbit tedd!

Sötét szájkontúr

Kim Shui (Fotó: Fernanda Calfat/Getty Images)

Sötét szájkontúr

Tia Adeola (Fotó: Profimedia)

Sötét szájkontúr

Heron Preston (Fotó: Profimedia)

Sötét szájkontúr

Luar (Fotó: Profimedia)

Exit mobile version