nlc.hu
Trend

Az otthoni fogfehérítés veszélyei

Otthoni fogfehérítés? Csak óvatosan!

Húsz éve még a hollywoodi színészek kiváltsága volt a hófehér fogsor, mára viszont, a filterek, szűrők és percenkénti szelfik világában szinte alapkövetelménnyé vált. Érthető tehát, hogy egyre nagyobb a kereslet és kíváncsiság a különböző eljárások iránt.

A vakítóan fehér mosoly elérésére úton-útfélen kapunk ígéreteket. És már nem csupán drága fogászati eljárások, speciális és csodát ígérő fogkrémek, szájvizek vagy rágógumik, hanem a jól beváltnak gondolt házi praktikák mellett egyéb, otthon végezhető kezelések is megoldást kínálnak. Elég csak körbenéznünk a Tiktokon vagy Instagramon reklámozott termékek között, máris szinte zavarbaejtőnek tűnik a választék. Kérdés persze, hogy ezek közül melyiket érdemes választanunk, rejthetnek-e veszélyt magukban a módszerek.

Első lépés a fogkőeltávolítás

„Mindenképpen hasznos és fontos fogorvossal konzultálnunk, mielőtt akár csak otthon is belevágunk a kezelésbe. Ennek több oka is van. Egyrészt a sikeres fehérítést mindig meg kell előznie egy alapos fogkőeltávolításnak és polírozásnak, így az eredmény is sokkal látványosabb. Másrészt az esetleges szuvasodásra, egészségügyi problémákra is fény tud így derülni” – kezdi a legfontosabb tudnivalókkal dr. Nagy Viktória.

Sokszor már egy dentálhigiénés kezelés, vagyis fogkőeltávolítás is hatásos lehet, hiszen ezzel meg tudunk szabadulni a külső hatások, mint például kávé, tea, cigaretta vagy vörösbor okozta elszíneződésektől. Érdekes tény, de sok olyan étel is megfestheti fogsorunkat, melyekről nem is gondolnánk: a feldolgozott élelmiszerekben található mesterséges színezékek például éppen ilyenek. A fogkő leszedésével pedig ezen felül ráadásul rengeteget teszünk fogaink és ínyünk egészségéért. Nem úgy, mint a klasszikusként ismert házi praktikák nagy részével, amelyekkel jobban tennénk, ha csínján bánnánk inkább.

Szódabikarbónától a fehérítő matricákig

„Klasszikus csodaszerként ismerős lehet gyerekkorunkból a szódabikarbóna vagy éppen a citrom. Ezek használatát viszont nem javaslom. Erősen károsíthatják a fogzománcot, nem érdemes ezt kockáztatni, főleg mivel nem is látványos, és nem is tartós az eredmény” – hívja fel a figyelmünket a szakértő. Népszerű még ezen kívül többek között a banánhéjjal vagy eperrel való fogdörzsölés, ezek ugyanúgy kikezdhetik a fog külső rétegét, jobban tesszük, ha inkább megesszük őket. Különösebb hatást nem nagyon várhatunk a fehérítő fogkrémektől, szájvizektől sem, egyre több influenszer reklámoz ugyanakkor jóval modernebb módszereket.

Az egyik ilyen eszköz tulajdonképpen matricaként működik, a fogsorra ragasztva, majd onnan lehúzva mutat valóban szembetűnő változást. „Valóban elérhető olyan hatás, melyet környezetünk is észrevesz, kérdés azonban, hogy milyen áron. Az ilyen tapaszok használata során ugyanis gyakori panasz a fogak érzékennyé, akár kellemetlenül érzékennyé válása, valamint az ínyen keletkező sebek” – tájékoztat a fogorvos. Mint kiderül ugyanis, a tapaszok könnyen kimarják az érzékeny ínyt, szélük is sokaknál felsebzi azt. Ennél a lehetőségnél jóval kisebb kockázattal jár a drogériákban kapható fogfehérítő ceruzák alkalmazása, ami viszont csak látszatmegoldás, arról nem beszélve, hogy szinte lehetetlen a fogak teljes felületét befedni vele, a száradási idő alatt pedig kénytelenek vagyunk vicsorogva közlekedni a lakásban.

Fogfehérítő ceruza (Fotó: Depositphotos)

Fogfehérítő ceruza (Fotó: Depositphotos)

Az otthon használható, fogfehérítésre alkalmas lámpák szintén egyre népszerűbbek, kevés azonban még róluk a szakmai tapasztalat. Értelemszerűen nem mindegy az sem, hogy milyen gyártmányt, milyen típust vagy márkát választunk, és az sem haszontalan, ha a reklámokban látott eredménybe belekalkuláljuk a jól beállított fényeket, a retusálást, illetve a modell adottságait.

„Fogaink színe egyénenként változó. Vannak, akik világosabb, vannak, akik némileg sötétebb árnyalatú alapszínnel rendelkeznek, a dentin színétől függően tudjuk tehát a fehérítést is elvégezni. Az viszont persze nem kérdés, hogy szép és látványos megoldást tud nyújtani egy megfelelően végzett eljárás” – mondja a szakember, aki arra is figyelmeztet, hogy az esztétikai töméseket ugyanakkor a kezelés nem fogja világosabbá tenni. Éppen ezért jó, ha kalkulálunk vele, hogy fogunk színének világosodását követően a töméseket is érdemes cseréltetni más árnyalatúra, különösen persze azokat, melyek jól látszanak.

Sikerülhet tehát igazán ütősre a fogfehérítésünk, de minden látványnál többet ér az egészségünk, így jól tesszük, ha elkerüljük a fogat károsító praktikákat, ha körültekintően választunk a lehetőségek közül, és ha szakértőt is felkeresünk, mielőtt bármibe belekezdenénk. Így lesz majd tartósan, biztonságosan és kíméletesebben szebb a mosolyunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top