nlc.hu
Trend

Interjú az Anna Cristal alapítójával

Hobbiként kezdte, ma már világsztároknak készít kiegészítőket a volt válogatott kosárlabdázó

Keller Annamária hosszú utat járt be a profi kosárlabdától a strasszkövezésig, de ma már sztároknak is dolgozik. Hogyan lesz valakiből főállású alkotó? Miben hasonlít a sport és a kézművesség? Hány strasszkő kell egy dzsekire? Többen között ezekről kérdeztük.

Mi a közös Kerényi Virág ruhakollekciójában, Rúzsa Magdi mikrofonjában és Billie Eilish poharában? Az, hogy mindannyian Keller Annamária kezének munkáját dicsérik valamilyen módon. A volt válogatott kosárlabdázó az Anna Cristal megálmodójaként egyedi, kézzel készített strasszköves kiegészítőket tervez és alkot. 

Szinte bármilyen ötletre nyitott, és bár olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint a már említett Rúzsa Magdi, Sirókai Diána modell, Herceg Erika és Curtis, a hétköznapi megrendeléseket is ugyanolyan lelkesedésekkel készíti el.

„Az egész 2020-ban kezdődött, amikor a saját magam szórakoztatására kiraktam egy pólót. Akkor még azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák a strasszkövezést. Mai napig megvan az a póló, néha elő szoktam venni és nevetek rajta, mert még a vasalni való strasszköveket is ragasztottam. Na, ennyire nem voltam képben” – meséli nevetve Annamári a kezdetekről.

Fotó: Keller Annamária

Fotó: Keller Annamária

A strasszkövezéssel egyébként először a TikTokon találkozott, ahol látott egy ilyen technikával készült borospoharat. Ez felkeltette az érdeklődését és hamarosan beleásta magát a témába.

Bár az első alkotása saját bevallása szerint nem sikerült a legjobban, a munkafolyamat megtetszett neki, így később szintén magának és az ismerőseinek készített strasszköves poharakat, fülhallgató tokot. Közben egyre többet tanult a strasszkövezésről, végül egy évvel később, 2021-ben indította útjára a vállalkozását Anna Cristal néven.

„Ezzel belevágtam életem egyik legnagyobb kalandjába” – mondja. „Nem könnyű, mert mindent egyedül csinálok, az összes háttérmunkát is. A közösségi oldalaimat én menedzselem, a munkámról készült videókat én vágom össze. De nagyon szeretem csinálni, egyszerűen élvezem.”

Annamária úgy érzi, hogy mostanra kezdte el elérni azt a szintet, amin lenni szeretne. Két és fél éve vágott bele a vállalkozásba és ezt az időszakot kőkemény munkával töltötte.

„Amikor elkezdtem, itthon nem volt olyan, aki strasszkövezéssel foglalkozott volna, legalábbis nem komoly szinten, de így is nagyon nehéz volt. Volt, hogy hónapokig nem volt egy rendelésem” – meséli. 

Ez az időszak lelkileg is megterhelő volt, hiszen a vállalkozás elindítása rengeteg befektetéssel járt, amiben egyáltalán nem volt biztos, hogy valaha megtérül.

„Az ilyen időszakok borzasztóan le tudják lombozni az embert. Úgy érzed, hogy nem jó az, amit csinálsz, elveszi az önbizalmadat. Nyilvánvalóan mindenkinek meg kell élni valamiből és nagyon rossz azon aggódni, hogy mi lesz ha mégsem vagyok elég jó ebben”  – magyarázza.

Annamáriának ebben az időszakban a családja nyújtotta a legnagyobb támogatást: „Édesanyám és a barátaim mindig bíztattak, amikor látták, hogy el vagyok keseredve. Azt mondták, hogy ne hagyjam abba, mert szép dolgokat csinálok”.

Érdekes módon ebben a helyzetben jól jött a sportolói múlt is.

A sport adott nekem egy erős küzdeni akarást, amit abszolút éreztem magamon. A nehéz időszakokban sem adom fel

– összegzi.

Szerencsére ez a néhány hónap elmúlt és Annamária azt reméli, hogy nem is fog hasonló helyzet előállni.

Minden egyes kő külön kerül felragasztásra

A tervező szerint a kezdetekben az is nehézséget okozott, hogy sokan azt hitték, ő is tömeggyártott háztartási cikkeket árul, holott egyáltalán nem erről van szó.

„Egy kézműves termékről beszélünk, aminek az elkészítése csak egy pohár esetén 8-10 óra munkát vesz igénybe, így aránylag többe is kerül” – teszi hozzá.

Annamária gondosan, egyesével ragaszt fel minden strasszkövet, a termékei így pedig jóval tartósabbak és jobb minőségűek, mint a hasonló, de tömeggyártással készült darabok. Van olyan pohár, amit még a vállalkozása elején készített egyik barátnőjének, de a mai napig hibátlan.

Minden egyes kő külön kerül felragasztásra az Anna Cristal termékeire (Fotó: Anna Cristal)

Minden egyes kő külön kerül felragasztásra az Anna Cristal termékeire (Fotó: Anna Cristal)

Mint minden alkotó munkát végző vállalkozóval, Annamáriával is előfordul, hogy az emberek nem akarják megfizetni a munkája árát.

„Az elején az ilyenek nagyon bántottak, főleg, hogy az emberek nem is tudják mennyi idő, energia és tanulás van egy ilyen termék mögött, az anyagköltségről nem is beszélve. Mára már megtanultam kezelni ezeket” – teszi hozzá.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy csak tökéletes munkát ad ki a kezéből. Ha valamit elront, valami félresikerül, akkor akár az egészet újrakezdi.

„Nagyon maximalista vagyok, Darai Andi poharának például háromszor álltam neki, mire úgy sikerült, ahogy akartam” – mondja nevetve.

Annamáriát többen megkeresték azzal, hogy tanítsa őket, mondja el, hogyan lehet belevágni ebbe a foglalkozásba, ám egyenlőre nem akar workshopokat tartani.

„Míg Amerikában mondjuk fizetnének ez emberek egy ilyen oktatásért, itthon azt várják, hogy ingyen tanítsd őket, ami szerintem nem fair és nem is szeretném csinálni” – mondja.

A sztárok is imádják a kreációit

Az Anna Cristalra a csillogó kiegészítők szerelmesei mellett a hírességek is elkezdtek felfigyelni. Az elején még rendre Annamária kereste meg őket együttműködés céljából, de az utóbbi időben ez átfordult. 

Ismert hazai celebek és influencerek használják az általa készített tárgyakat, többek között Curtisnek és Kasza Tibinek készített mikrofont, de a kliensei között tudhatja Herceg Erika énekesnőt vagy Sirókai Diánát is.

A legbüszkébb az első megrendelésére, ami egy Szvitacs Alexa paralimpikon asztaliteniszezőnek készített pohár volt. Alexa ezt azóta több világversenyre is elvitte magával, sőt ebből ivott a 2021-ben megrendezett tokiói olimpia alatt is, ahol bronzérmet nyert.

 

Egy másik tárgy, amire nagyon büszke, Rúzsa Magdi mikrofonállványa, amihez több tízezer fekete strasszkövet használt fel.

„Az kuriózumnak számít egész Magyarországon, nem tudok más előadóról, akinek ilyenje lenne” – meséli.
 
Annamária nagyon szereti a kihívásokat, még nem volt olyan ötlet, amire nemet mondott volna. Együtt dolgozik Demeter Richárddal és Kerényi Virág divattervezővel, akinek a Budapest Fashion Week-en bemutatott kollekciójában minden strasszkő az ő keze munkája.

Mindig örülök, ha valami olyasmivel keresnek meg, amit eddig nem csináltam. Néha úgy vagyok vele, hogy ‘Úristen, hát ez borzasztóan nehéz’, de még nem volt olyan, hogy nem tudtam volna megugrani egy akadályt

 – mondja.
 
Hogy ez valóban mekkora munka, azt jól példázza a divattervező egy teliköves dzsekije, ami 40 ezer (!) strasszkő felhasználásával készült.
 
„Nagyjából hét napon keresztül dolgoztam rajta, napi 8-10 órában. Hihetetlen érzés volt, amikor elkészült” – összegzi. Az ilyen különleges darabokhoz speciális ragasztó kell is, amit külföldről tud csak beszerezni.
 
Kerényi Virág és Keller Annamária közösen készített szettje a BCEFW bemutatóján (Fotó: Anna Cristal)

Kerényi Virág és Keller Annamária közösen készített szettje a BCEFW bemutatóján (Fotó: Anna Cristal)

Kerényi Virággal közösen igazi világsztároknak is alkottak: legutoljára például a Szigeten koncertező Bilie Eilish-nek küldtek egy dzsekit és egy személyre szóló poharat. 

Hogy mit hoz a jövő? Annamária reményei szerint még több izgalmas projektet. Nagy vágya, hogy egy sportkocsit rakjon ki strasszkövekkel, de ennek megvalósítása egyenlőre még várat magára. Ami késik nem múlik, az exkosaras pedig abszolút megtalálta magát ebben a munkában és úgy gondolja, hogy bármeddig tudná csinálni.
 
„Azt kicsit bánom, hogy nem hamarabb kezdtem el, de mindennek megvan a maga miértje. Nem titkolt vágyam, hogy minél többen megismerjék a munkámat – összegzi.
 
A Bilie Eilish-nek küldött pohár.

A Bilie Eilish-nek küldött pohár (Fotó: Anna Cristal)

Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top