nlc.hu
Trend

Így kell helyesen kimosni a farmert

Eddig biztos, hogy rosszul mostad ki a farmerod

Nem mindegy, hogy mossuk ki a farmert, hiszen nagyon érzékeny a magas hőre, könnyen kifakulhat, vagy leeshet róla egy-egy szegecs, gomb. Hogy csináljuk profin?

A farmer mosása körül rengeteg mendemonda kering. Az Apartment Therapy azonban szakértőket kérdezett a témában.

Farmer mosása

Fotó: Unsplash

Tévhit: a farmer lefagyasztásával megszabadulunk a baktériumoktól

Talán hallottál már arról a városi legendáról, hogy a farmerek fagyasztóba helyezése a legjobb módszer arra, hogy felfrissítsük, sőt fertőtlenítsük ezt a kedvelt ruhadarabot. „Ez azonban néhány okból nem épp a legmegfelelőbb lépés – mondja Whiting, a The Laundress társalapítója. – A alacsony hőmérséklet nem elegendő a kórokozók elpusztításához, a mosószer és a hőmérséklet az, ami kimossa a baktériumokat” – magyarázza a szakember.

Tévhit: elég félévente mosni a farmert

„A farmer vastagabb anyag, mint az átlagos pamutpóló, és nem igényel olyan gyakori mosást, de a hat hónap egy kicsit húzós” – mondja Boyd, a The Laundress másik alapítja.

„Azt javasoljuk, hogy akkor mossuk ki, amikor a farmernek  elkezd szaga lenni – vagy minden 5-10. viselet után” – mondja a szakember. Kívánság szerint a mosások között szövetfrissítő spray-vel le is permetezhetjük, hogy felfrissítsük kedvenc ruhadarabunk.

Tévhit: a mosástól megkeményedik a farmer

Ha a farmert hagyományos mosószerrel, öblítőszer nélkül mossuk ki, akkor előfordulhat, hogy a szövet meg fog keményedni. A szakemberek szerint a farmer mosásához olyan mosószert érdemes használni, ami kondicionálót is tartalmaz.

Ami viszont igaz:

  1. A farmert kifordítva kell mosni: a farmerokon több cipzár és gomb is található, így tanácsos kifordítani a mosáshoz. Ezzel megóvjuk a szövet károsodását. Használhatunk mosózsákot is.
  2. A farmert nem szabad a szárítógépbe tenni: a szakemberek szerint a szárítógéptől a farmer hamarabb tönkremegy, kifakulhat. Így sokkal jobb a szabad levegőn hagyni, hadd száradjon meg magától. „A száradási folyamat felgyorsítása érdekében tegyük a farmert egy tiszta, száraz törölközőre, majd tekerjük fel a törölközőt úgy, mintha egy hálózsákot tekernénk fel” – javasolja Whiting.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top