nlc.hu
Trend

A sálkabát divatja

Végre egy praktikus holmira kaptak rá a divatimádók: a sálkabát a tél új alapdarabja

A sálkabát mindössze két éve jelent meg a divatban, a népszerűsége – és a koppintásainak száma – pedig nem csupán, hogy csökkenne, de egyre inkább növekszik. És akár időtálló trend is lehet belőle.

Ismerős, amikor kisgyerekkorodban anyu vagy a nagyi belevarrta a sáladat a kabátod nyakába, hogy ne tudd azt elhagyni? Nos, voltaképpen ennek a megoldásnak a dizájner változatával rukkolt elő két évvel ezelőtt a svéd Toteme márka: egy köpeny fazonú gyapjúkabáttal, melynek a nyakrészéhez egy azonos anyagú sál is kapcsolódik. Így született meg a scoat (scarf+coat), vagyis a sálkabát.

A Toteme sálkabátjai

A Toteme sálkabátjai (Fotó: toteme-studio.com)

A praktikus, skandináv letisztultságot árasztó, új típusú kabát hamar felkapottá vált a fashionisták körében. Még úgy is, hogy nem épp olcsó holmi, hiszen az ára 880 euró, vagyis nagyjából 325 ezer forintnak megfelelő összeg. Persze ahogy a népszerű luxusholmiknak általában, úgy ennek is rövidesen megjelentek a piacon a nagyságrendekkel megfizethetőbb árkategóriájú koppintásai, illetve fast fashion verziói.

„Az kap nagyobb figyelmet, amit reprodukálnak és tovább népszerűsítenek – fejtegette a jelenség kapcsán Kyle Chayka, a Filterworld: How Algorithms Flattened Culture című könyv szerzője a Wall Street Journal riportjában.

Sálkabát

A sálkabát a fashionisták kedvence lett (Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images)

A ruhadarab iránti érdeklődés pedig azóta nem csupán, hogy nem csökken, de egyre inkább növekszik. Az elmúlt három hónapban például az LTK shoppingplatformon 400 százalékkal emelkedett a sálkabát kifejezésre indított keresések száma. Ez a fokozott figyelem köszönhető természetesen a közösségi oldalaknak is, különös tekintettel a trendek alakulását manapság leginkább befolyásoló TikToknak, melyen ezrével találhatunk a sálkabátok témájában született videókat. Ennek betudhatóan pedig egyre többen és többen kívánják meg a holmit.

„Ha látod, le akarod másolni. És csak egy módja van a másolásnak, az, hogy megveszed” – fogalmazott Chayka.

A sálkabátnak persze nem csak pénztárcabarát koppintásai születtek, de felső kategóriás márkák is előrukkoltak a maguk, ugyanezen ötleten alapuló, mégis egyedi, vagyis legalábbis egyediségre törekvő verzióival, melyeknek a népszerűsége már a Toteme eredeti modelljével vetekszik. Az utóbbi időben például Phoebe Philo brit divattervező óriás sállal ellátott bőrdzsekijét kapták fel különösen, mégpedig vélhetőleg főként annak köszönhetően, hogy több híresség, így például Kendall Jenner vagy Rosie Huntington-Whiteley is viselte azt.

Kendall Jenner és Rosie Huntington-Whiteley sálkabátban

Kendall Jenner és Rosie Huntington-Whiteley sálkabátban (Fotók: Profimedia)

És bár a sálkabát divatja, ahogy azt említettük, még mindig felfutóban van, azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy vajon csupán egy-két szezon lehet még benne, vagy esetleg a trend tartósan velünk marad és a holmi időtálló alapdarabbá válik a ruhatárunkban. A szakemberek egy része úgy véli, ez utóbbira simán megvan minden esély. 

„Az elmúlt években nagy hangsúlyt kapott a céltudatos vásárlás és a kapszulagardrób összeállítása. Ezzel elmozdulás történt a divatos darabok vásárlásáról a klasszikus, időtállóbb darabok felé – és úgy érzem, ez a kabát megfelel ennek” – nyilatkozta Lauren Mazzarisi digitális médiatervező a Refinery29-nek.

Ha kedvet kaptál…

Ha mindezek után úgy érzed, te is beépítenéd a ruhatáradba a sálkabátot, az alábbi galériában megmutatjuk, mely itthon is elérhető fast fashion márkák kínálatában találhatod meg. 

Sálkabátok
Megnézem
Összes kép (6)

via 1, 2, 3

Ezt olvastad már?

Így hordd a sortot télen!

Ez is érdekelhet Így shortolj Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top