nlc.hu
Trend

A mob wife esztétika, azaz maffiafeleség stílus a divatban

A minimálnak vége – 2024-ben a maffiafeleség stílus uralja le a divatot

A mob wife esztétika alig egy hónapja még csak egy volt a tiktokos mikrotrendek közül, mostanra azonban már úgy tűnik, az idei év egyik legmeghatározóbb divatirányzata lesz.
Sharon Stone, Casino

Az elmúlt évek legfelkapottabb trendjei, így a clean girl, a rich mom energy vagy épp a csendes luxus irányzatok a letisztultságot, szofisztikáltságot, minimalizmust állították középpontba. Január elején azonban a TikTokon felbukkant a mob wife aesthetic, vagyis a maffiafeleség esztétika nevű mikrotrend, mely minden tekintetben ellentéte az említetteknek. Extravagánsan glamúros, sok, rengeteg és még annál is több. És mostanra már mint trend sem annyira mikro. Az ilyesmi nem is illene hozzá. 

Szexi, fényűző, magabiztos

Sarah Arcuri tiktokker még tavaly októberben posztolta azt a videót, melyben bemutatta a maffiafeleség stílus alapdarabjait, egyben pedig önmagát mob wife CEO-ként (azaz maffiafeleség vezérigazgatóként) aposztrofálta. A trend azonban ekkor még nem indult meredek felfutásnak, erre idén január 7-ig kellett várni. Ekkor egy 28 éves, New Yorkban élő blokkláncfejlesztő, Kayla Trivieri megosztotta azt a videót, melyben kijelentette: „A clean girl kiment a divatból, a maffiafeleség éra bejött.” És ekkor elszabadult valami. Az eredeti posztot már 1,7 millióan tekintették meg, és azóta ezerszám kerülnek fel a közösségi oldalra az e témában készült videók. 

@ktrivz manifesting a 24 carat diamond tennis necklace to match my mob wife energy #greenscreen ♬ original sound - kayla trivieri

Maga a stílus persze a legkevésbé sem tekinthető újdonságnak, hiszen gyökerei az olasz-amerikai divatkultúrából erednek és  elsősorban a maffiafilmek és -sorozatok ikonikus női karakterei révén került be a mainstreambe, mint például Kay és Connie Corleone A keresztapából, Ginger McKenna a Casinóból, Adriana La Cerva és Carmela Soprano a Maffiózókból vagy épp Rosalyn Rosenfeld az Amerikai botrányból. A trend egyébként kiváló időzítéssel – hétre pontosan – a Maffiózók sorozat debütálásának 25. évfordulójára érkezett, emiatt akadnak, akik úgy vélik, zseniális marketingfogásról van szó. Kayla Trivieri azonban ezt tagadja, saját bevallása szerint fogalma sem volt az évfordulóról, őt csupán az indította a videó elkészítésére, amit New York utcáin mostanában látott. 

Connie Corleone
Megnézem
Összes kép (9)

„A maffiafilmek női főszereplőiből árad a szexisség, a fényűzés és a magabiztosság. A merész csillogás – a szőrmék, a méretes ékszerek, a dizájner kézitáskák. Ez hiányzik a divatvilágból egy ideje” –  nyilatkozta Kayla Trivieri a The New York Postnak.

Azért persze nem teljesen. A mob wife esztétika stíluselemeinek többsége ugyanis voltaképpen olyan klasszikus, mely sosem tűnik el teljesen a divat fősodrából, legfeljebb csak az változik, hogy egy-egy szezonban milyen intenzitással érvényesül. A 2023-2024-es őszi-téli, illetve a 2024-es tavaszi-nyári kollekciókban is számos divatháznál megjelentek ezek a bizonyos elemek. Kétségtelen tény azonban, hogy kisebb hangsúllyal, mint az elmúlt szezonokban népszerűnek számító, letisztultabb irányzatok. 

Dolce&Gabbana 2023-2024 ősz-tél
Megnézem
Összes kép (7)

A mob wife irányzat felfutásáért persze a sztárvilág aktuális It Girl-jei is megtették a magukét. Az elmúlt hetekben olyan hírességek mutatkoztak ilyen stílusú outfitekben, mint például Kendall Jenner, Hailey Bieber, Dua Lipa, Rihanna vagy Emily Ratajkovski.

Kendall Jenner
Megnézem
Összes kép (10)

A jelenségre pedig már maga Francis Ford Coppola, A keresztapa rendezője is reagált egy Instagram-posztban, ahol ezt írta:

„Úgy hallom, a »maffiafeleség esztétika« visszatér… Diane Keaton karakterének, KAY-nek a stílusát csodálatos feleségem, Eleanor ihlette, és tudtam, hogy Diane Ellie-re tekintett példaként. CONNIE CORLEONE stílusát pedig a nővérem, Talia Shire, aki egy forróvérű, elragadó olasz hercegnő.”

A stílus maga

Mindenki felvehet egy bundát, és párosíthatja a kedvenc kis fekete ruhájával és néhány ékszerrel, hogy elérje ezt a kifinomult maximalista megjelenést

– foglalta össze egyetlen mondatban Dawn Del Russo stílusszakértő a maffiafeleség esztétikának megfelelő megjelenés ismérveit a The New York Post riportjában. 

De nézzük meg részletesebben, mik is a stílus alapdarabjai! A kiindulópont ebben az esetben a több az több megközelítés: olyan ruhadarabok és kiegészítők viselése, amire általában azt mondjuk, hogy sok vagy még inkább, hogy rengeteg: sokat mutató, feltűnő anyagú és/vagy színű ruhák, állatminták, flitterek, bundák, drága – vagy legalább annak tűnő – bőrcuccok, dizájner táskák, tűsarkú cipők, minél nagyobb méretű arany, illetve csillogó köves ékszerek, méretes napszemüvegek. 

A maffiafeleség outfithez persze megfelelő smink és frizura is szükségeltetik. Sminkben jöhetnek a füstös szemek, a hangsúlyos szemöldök, az erős arcpír és a vörösre vagy sötétre rúzsozott száj, amihez hosszú, vörös vagy hegyes francia manikűr is dukál. A maffiafeleség frizura esetében pedig az egyértelmű kulcsszó a volumen. 

„Nem arról van szó, hogy a legdrágább ruhád legyen. Ez egy energia, egy aura. Arról van szó, hogy légy nagyon előremutató és merész” – fogalmazott Kayla Trivieri. 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top