nlc.hu
Trend

Gombából készül a jövő ruhája

Gombából készül a jövő ruhája

Meglepő, izgalmas és elképesztően előremutató újdonságok törnek utat a divatban! A trendi külső most már egyre bolygókímélőbb is lehet...

A divat világa cseppet sem kedvez a bolygónak, a legtöbb, környezetre káros hatást pedig elsősorban a gyártás jelenti, különös tekintettel a bőr anyagú ruhák előállítására. Az állati bőr többnyire ugyanis szarvasmarhák tenyésztésének és tartásának eredménye, ennek üvegházhatásra gyakorolt hatása pedig mostanra már jól ismert probléma. Ha mindez nem lenne elég, akkor nem árt tudnunk, hogy az állati bőr kezeléséhez használt vegyszerek szintén káros következményekkel bírnak, éppen ezért nemcsak az állatvédők, hanem a fenntarthatóság szempontjából is óriási jelentősége van olyan forradalmi újításoknak, melyek alternatívát kínálnak a bőr helyett.

GettyImages

Fotó: Getty Images

Meglepő, de mára több olyan fejlesztés is elérhetővé vált, amelyet néhány évvel ezelőtt még álmunkban sem gondoltunk. Az igazán megdöbbentő pedig a szakértők szerint állítólag nemcsak az, mekkora előrelépés mindez a fenntarthatóságban, hanem hogy mennyire nagyszerű, az eredeti változatra kísértetiesen emlékeztető végeredmény érhető el. A kérdés már csak az, mikor válnak ezek az anyagok a mindennapi viseletek előállításainak részévé, na meg persze az, hogy mennyiben változtatja majd meg ezeknek a ruhadaraboknak a vásárlási árait a speciális technológia.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Gomba

A micélium, vagyis a gombák testét, tenyésztestét alkotó hifatömeg cserzése, melynek csomagolóanyagként történő felhasználását nem mellesleg a MOME kutatja, ugyanolyan eljárással történik, mint ahogyan az állati bőrök esetében. A végeredmény megjelenésében és érzetben is gyakorlatilag megkülönböztethetetlen az állati bőrtől. A fejlesztés szerint tehát a gombák kiválóan tudják átvenni a bőrből készült anyagok előállításánál betöltött szerepet, mint ahogyan az állatok.

Narancs

Egy, a citrusfélék héjából kivont anyagból kiváló, selymes szövet hozható létre, méghozzá úgy, hogy ezáltal nem vész kárba az, amit egyébként selejteznénk és kárba veszne. Ezt a módszert egyébként már ki is próbálták egy Salvatore Ferragamo kollekcióhoz, illetve például a H&M egyes csúcskategóriás nyakkendőihez és selyemsáljaihoz.

Speciális cukor

Egy, a kukoricából és búzából származó cukorral készült anyag a poliészter teljesen lebomló alternatívája. Míg a szintetikus textíliák akár több ezer éven át mérgezik a környezetet (és sajnos a világ textíliáinak több mint 60%-át teszik ki), addig ez a megoldás védi a környezetet, elkerülve például az óceánok további szennyezését.

GettyImages

GettyImages

Termesztett bőr

A technológia ma már képes arra, hogy egy cég a boldog és egészséges tehenek sejtjeit alapul véve, reprodukciós úton, mesterséges környezetben állítsa elő a bőrt. Lényegében egy tápanyagban gazdag környezetben növesztik a sejteket, amíg azok olyan szövetet nem képeznek, amely gyakorlatilag ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos állati bőrök.

via: bbc

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top