nlc.hu
Trend

Kiderült, milyen gyakran kell hajat mosni

Kiderült, milyen gyakran kell hajat mosni

Te milyen gyakran mosol hajat? Naponta? Hetente? Mutatjuk, a szakértők szerint mi lenne az ideális.

Ahány otthon, annyi hajmosási szokás. Van, aki minden reggelt ezzel kezd, mások arra esküsznek, hogy csak hetente hajtják a fejüket a víz alá, az pedig szintén kezd újra elterjedni, hogy ennél is ritkábban, akár csak kéthetente egyetlen alkalommal vegye így kezelésbe valaki a tincseit. De vajon melyik a követendő példa?

A szakértők szerint nincs egyetemes szabály, ami mindenkire érvényes lenne, hiszen egyéni adottságok befolyásolják, kinek mi a megfelelő gyakoriság. Általánosságban viszont elmondható, hogy a heti 1, esetleg 2 alkalommal nem tudunk nagyon melléfogni.

Mitől függ, hogy kinek mi a jó megoldás?

A haj szárazsága, az életmód, a fejbőr állapota mind befolyásolják, hogy nekünk mi az ajánlott gyakoriság. Szerepet játszhat még az is, mennyire vagyunk hajlamosak az izzadásra, milyen gyakran sportolunk, hogyan szoktuk hordani a hajunkat. Nem utolsósorban pedig az sem mellékes, hogy mennyi idősek vagyunk.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Mi köze az életkornak a hajmosáshoz?

Többnyire azok szokták naponta megmosni hajukat, akiknek gyorsan és erősen zsírosodik. Ezzel azonban elindulhat egy ördögi kör, hiszen a túl gyakori hajmosás arra készteti fejbőrünket, hogy még több olajat termeljen, ezáltal még erősebben zsírosodik a hajunk, mi pedig még inkább szeretnénk gyakran mosni. Ugyanakkor serdülőknél valós észrevétel, hogy nem csupán az arc, hanem a fej bőre is olajosabb a hormonális változások miatt, valamint ugyanilyen okokból az izzadás is fokozottabb lehet. Ebben az életkorban átmenetileg indokolt lehet a gyakori, akár napi szintű hajmosás is.

A kevesebb több

Bár szépséget és frissességet várunk a hajmosástól, elmaradhat az elégedettségünk, ha heti 1-2 alkalomnál többször használjuk a sampont. Különösen akkor, ha forró vízzel öblítjük el. Még a gondosan kiválasztott termékek is szárítják, fakóvá teszik tincseinket, ha túl sűrűn vesszük őket elő. Így hajunk elveszíti csillogását, élettel teli dússágát. Legjobb tehát, ha 3-7 naponta döntünk hajmosás mellett, hiszen így nyújtjuk legnagyobb eséllyel hajunknak és fejbőrünknek a megfelelő támogatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top