nlc.hu
Életmód

Motiváció edzéshez

Így tarthatsz ki mindig edzésterved mellett!

Újévi fogadalmaink között szerepel, hogy idén eljárunk edzőterembe, azonban máris megcsappant a motivációnk? Mutatjuk, hogyan maradhatunk kitartóak!

Néha megtalálni az edzéshez a motivációt ugyanolyan nehéz – ha nem nehezebb –, mint maga az edzés. Ezért a motiváció megőrzésének megtanulása minden fitneszrutin alapvető része. Szerencsére rengeteg módja van annak, hogyan ösztönözhetjük magunk mozgásra.

Felirat: Wake up. Kick ass. Repat.

Az alábbi tippek segíthetnek az edzésmotiváció megtalálásában. Olvassunk tovább, és tartsuk szem előtt, hogy a motivációs stratégiák közül az egyik ma, a másik pedig holnap működhet. Próbáljuk meg a legtöbbet kihozni magunkból, és ne csüggedjünk, hogyha egy nap nem érezzük magunkat elég erősnek, hogy még az edzésre is jusson az energiánkból!

Csak öltözzünk fel!

A feladatok apró lépésekre bontása segíthet abban, hogy megteremtsük a szükséges lendületet ahhoz, hogy elvégezzük a dolgokat. Ez a taktika a testmozgásnál is működik. Ha nem érezzük magunkat elég motiváltnak az edzéshez, de tudjuk, hogy a testmozgástól jobban éreznénk magunk, akkor mondjuk magunknak a következőt: „nem kell edzened, csak öltözz fel”. Sok esetben egy ennyi már elég is ahhoz, hogy megkapjuk a kellő löketet az edzéshez.

Keressünk edzőtársat

Az extrovertáltaknak és társasági embereknek nagyszerű ötlet lehet barátokkal mozogni. Saját magunkat hamarabb hagyjuk cserben (az edzés elmulasztásával), mint egy barátot. Kutatások megerősítették, hogy csoporttal vagy partnerrel végzett edzés arra ösztönzi az embereket, hogy keményebben eddzenek. Nem kell minden edzést egy barátunkkal végeznünk. De ha van egy állandó heti edzéstervünk jógaórára vagy futásra, az hamar szokássá alakulhat át.

Fakockán guggoló nők.

Egy edzőtársat kisebb valószínűséggel hagyunk cserben

Azok számára, akik nem kedvelik a tömegeket, még jól is jöhet, ha van mellette egy ismerős arc, így nem kell egyedül szembenéznie az edzőtermi szorongással. Egy barát társaságában sokkal szórakoztatóbb lesz az edzés is, kevésbé találjuk majd kihívásnak.

Tűzzünk ki olyan célokat, amelyeket reálisan el tudunk érni

Tűzzünk ki reális célokat, például hogy hetente háromszor 30 percet edzünk. Ne az legyen a cél, hogy mondjuk hétfőn, szerdán, pénteken edzünk, és ha kihagyunk egy napot, akkor nem értük ezt el. A célnak rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy napirendünkbe illeszthető legyen és okozzon sikerélményt, ha el tudtuk érni. Ezt a célt elérhetőnek kell éreznünk, nem pedig ijesztőnek. A valótlan elvárások mentális blokkot eredményezhetnek, amelyek közénk és a testmozgás közé állhatnak.

Vigyük ki az edzést a szabadba

Szabadban kocogó alakok.

A szabadban is lehet hatékony az edzés

A testmozgás hasznos, függetlenül attól, hogy hol végezzük. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a természetben töltött idő különösen jótékony hatással lehet az általános egészségre és a jó közérzetre. Ha tehát nehezen találjuk a motivációt az edzéshez, vigyük ki az edzést a szabadba. Akár sétálunk, kerékpározunk, túrázunk vagy futunk, a tudat, hogy az edzés egyben minőségi időtöltés is a természetben, talán segíthet abban, hogy motiváltabbnak érezzük magunk.

Ne hasonlítsuk össze testünk vagy a fitnesztervünk másokéval

Akkor a legvalószínűbb, hogy boldogok leszünk edzésprogramunktól, ha a hét közben meg se nyitjuk az Instagramot. Az internet tele van remek közösségekkel és inspirációkkal, viszont ez nagyon könnyen hasonlítgatásba torkollhat. Ez pedig nem fog örömet vagy elégedettséget okozni, sőt, nagyon hamar el is veszíthetjük a motivációt.

Ahelyett, hogy mások eredményeit vizsgáljuk, inspirálódjunk saját magunkból! Nézzük meg, hogy mennyi hihetetlen dologra képes testünk, és eddig mennyi mindent elértünk! Ösztökéljük magunk arra, hogy régi énünkhöz képest legyünk jobbak, ne pedig az influenszerhez képest, akinek a megélhetése egy része, hogy minden nap az edzőteremben van.

Mondjunk kedves dolgokat magunknak, még akkor is, ha kihagytunk egy edzést

Attól, hogy emésztjük magunk, nem lesz kedvünk holnap felkelni és jobban teljesíteni. Legyünk gyengédek önmagunkkal. A fejlődés nem egyenes vonal, néha felfelé, néha lefelé ível. Hogyha rosszul sikerült az edzés, vagy kihagytunk egy alkalmat, akkor is fontos, hogy kedvesek legyünk magunkkal. Barátainkat mindig megvigasztaljuk és kedveskedünk velük, amikor nem hozzák legjobb formájuk. Magunknak miért ne mutatnánk ennyi szeretetet és törődést?

(Forrás: Popsugar, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top