nlc.hu
Trend

Ezért nem hordanak a francia nők többé magassarkút

A francia nők szerint véget ért a magas sarkú uralma

A világ divatdiktátorai egyértelműen a francia nők. Ők pedig azt mondják, hogy a magas sarkú cipőnek leáldozott, erre pedig igencsak nyomós okuk van.

A francia forradalom előtt a férfiak körében olyan népszerű magas sarkú cipő kezd kiesni a pikszisből a mai Párizs utcáit járó nőknél. A tűsarok macskakövön való ismerős kopogását szépen lassan felváltja a gumitalpú cipők csendje. A divatszerkesztők ugyanis a „les chunky boots”-ként hivatkozott cipőket, azaz a nagy, rovátkolt talpú fekete bakancsokat ajánlják a francia nőknek. Az edzőcipők, amikről korábban még csak hallani sem voltak hajlandók, egyre inkább megszállják a párizsi kávézókat és irodákat. Egy felmérés szerint pedig a francia nők fele még csak nem is tud magas sarkúban járni.

Mégis mi folyik itt?!

A modern Franciaországnak köszönhetjük, hogy olyan ikonikus viseletté vált a magas sarkú cipő. Roger Vivier, francia tervező, akit a tűsarok keresztapjának is neveznek, 1954-ben alkotta meg ezt a típusú topánt. Mégpedig úgy, hogy – világelsőként – egy fémrudat illesztett a sarokba, ezzel megkeményítve annak szerkezetét és megnyújtva a női alakokat. A Roger Vivier márka a mai napig a „csábítás megállíthatatlan eszközé”-nek hívja a tűsarkú cipőket. 

A 10 centis sarkaknak Christian Louboutin, francia luxusdesigner adott egy izgalmas csavart. Megalkotta a híres vörös talpú cipőjét, így a magas sarkú cipellői már méterekről felismerhetővé váltak. Amiért pedig meg is kéri az árát: átlagosan 300 ezer forint körüli összeget kell kicsengetned egy Louboutin körömcipőért.

Francia nő kutyával

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Ennek ellenére mégis tűnnek el a magas sarkúk az párizsi utcákról. Ezt egyrészt a coviddal magyarázzák, hiszen az emberek otthonról kezdtek el dolgozni, ahová a laza, lezser külsőt részesítették előnyben. Mások szerint inkább egyfajta #MeToo-mozgalom utáni lázadás lehet: a fiatalabb generáció a tűsarok alakformáló műfaja ellen fordult. 

Az elegánsabb megjelenést követelő eseményeknél persze még előfordul ez a fajta lábbeli – ha nem is tű-, hanem inkább blokk sarok formájában –, de a magassarkú uralma abszolút leáldozóban van. „Oh là là, non! Annak annyi” – mondta az Economist magazinnak egy párizsi cipőbolt-tulajdonos, arra a kérdésre válaszolva, hogy sok tűsarkú cipő fogy-e. A boltjában meglehetősen kevés pár fellelhető, azok is inkább a felső polcokra száműzve. „A nők kényelemre vágynak – teszi hozzá egy másik üzlet eladója. – A lényeg az, hogy lapos talpú bakancsot is felvehetsz egy elegánsabb ruhával, és akkor is sikkes maradsz.” 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top