nlc.hu
Trend
Aknét súlyosbító szokások

Ezek a hétköznapi szokások csak súlyosbítják az aknét

Az akné az egyik leggyakoribb bőrprobléma, nem csak a tinédzserek, de a felnőttek körében is. Bizonyos hétköznapi szokásokpedig még súlyosbítják is a pattanásokat.

Komedogén összetevők

Pattanások kialakulásához vezethet vagy ronthatja azokat, ha olyan kozmetikumokat használsz, melyek túl nehezek és úgynevezett komedogén összetevőket tartalmaznak. A magas komedogén indexű bőrápoló- és sminktermékek eltömítik a pórusokat. Ide tartoznak az olyan népszerű összetevőket tartalmazó termékek, mint a sheavaj, a kakaóvaj, a petrolátum vagy az ásványi olajak.

Túl sok kozmetikum 

Ronthatsz a helyzeten azzal is, ha a bőrápolási rutinodban túl sok különféle kozmetikumot használsz. Egy alapvető, mindennapi bőrápolási rutinhoz mindössze három elemre van szükség: gyengéd tisztítószerre, nem komedogén hidratálóra és fényvédőre.

Pattanásos bőr

Illusztráció: Getty Images

Erős bőrradírok

Akné esetén csábító lehet a bőr dörzsölgetése, ám ez valójában csak fokozza az irritációt. A gyengéd, de a bőr állapotának megfelelő összetevőket tartalmazó arctisztító készítmények használata elegendő. 

Sminkben alvás, edzés 

Az alvás vagy épp egy izzasztó edzés közben viselt smink aknét okozhat, mivel a kozmetikumok eltömíthetik a pórusokat. Mindenképpen alaposan tisztítsd meg az arcod lefekvés vagy épp edzés előtt – és utána is –, lehetőleg olajmentes sminklemosóval, és tiszta vízzel!

A bőrápolási rutin gyakori váltogatása

Ha túl gyakran váltogatod a rutinodban használt bőrápolási termékeket, az is irritációt, pattanásokat okozhat. Akár hónapokig is eltarthat, amíg a bőr reagál egy-egy termékre, különösen, ha akné elleni készítményről van szó. Előfordulhat, hogy egy pattanások elleni bőrápolási rutin elkezdésekor kiújul vagy súlyosbodik az akné, ám ez néhány hét után általában megszűnik.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top